Vedetele fluviale fac strajă pe Dunăre de peste șase decenii

280

Articole de la același autor

Vedetele fluviale ale Forţelor Navale Române au împlinit, la începutul acestei luni, peste şase decenii de când sunt de strajă pe Dunăre, în slujba ţării. Flotila a fost reorganizată în mai multe rânduri şi contribuie la întărirea posturii de descurajare a ameninţărilor din proximitatea estică a NATO.

Forțele Navale Române au sărbătorit marți, 1 februarie, 63 de ani de la înființarea Divizionului 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu”. La data de 20 septembrie 1957, s-a înființat, la Giurgiu, primul grup de vedete dragoare în cadrul Divizionului 519 Dragoare Fluviale. Doi ani mai târziu, pe 1 februarie 1959, unitatea și-a schimbat denumirea în Divizionul 88 Vedete Dragoare. Divizionul avea în compunere nave construite la Şantierul Naval Olteniţa, fiind organizat pe trei secţii a câte două vedete dragoare pe corp de lemn şi un şlep plutitor, cu destinaţia de depozitare a materialelor unităţii.



În decursul anilor, divizionul a trecut prin mai multe reorganizări majore, dislocări și resubordonări. Între anii 1977-1981, vedetele dragoare pe corp de lemn au fost înlocuite cu o nouă generaţie de nave, din aluminiu. Astfel, în anul 1977, au sosit de la Şantierul Naval Turnu Severin primele trei vedete proiect 822, cu numerele de bordaj 147, 148, 149, urmând ca, pe parcursul anului 1978, să intre în dotare alte trei vedete dragoare, numerotate 150, 151, 152, iar în luna mai 1981 încă alte două nave proiect 822, având numerele de bordaj 161 și 162.



Generaţii de marinari militari, pregătite

De-a lungul celor peste șase decenii de existență, la bordul navelor acestui divizion și-au făcut stagiul și, totodată, s-au format numeroși comandanți, ofițeri și maiștri militari, care au constituit exemple pentru generațiile de marinari militari fluviali. Echipajele vedetelor fluviale au continuat tradițiile dragoarelor fluviale, începute în anul 1957, când au intrat în dotarea Forțelor Navale Române, devenind unica forţă specializată, dotată şi instruită capabilă să ducă lupta cu minele lansate la fluviu, în orice punct al acestuia, indiferent de anotimp şi situaţie hidrologică.



Din anul 2005, după o ultimă etapă de restructurare, denumirea unităţii a fost schimbată în Divizionul 88 Vedete Fluviale, acesta fiind alcătuit din două secţii, dislocate în garnizoanele Brăila şi Tulcea. În urma reorganizării Forţelor Navale Române, în anul 2007, divizionul a fost ridicat la rang de regiment. În prezent, Divizionul 88 Vedete Fluviale este subordonat Comandamentului Flotilei Fluviale, având în responsabilitate sectorul fluvial cuprins între Călăraşi şi gurile Dunării.

„Flotila Fluvială «Mihail Kogălniceanu» reprezintă unul dintre instrumentele de forță ale Alianței Nord-Atlantice pe flancul sud-estic, iar prin misiunile și activitățile de instruire executate pe Dunăre, marinarii militari români contribuie la asigurarea capacității de reacție, precum și la întărirea posturii de descurajare a amenințărilor din proximitatea estică a NATO. La ceas aniversar, urăm marinarilor militari fluviali sănătate, împliniri în plan profesional și personal și, nu în ultimul rând, tradiționala urare marinărească «Bun cart înainte!»”, transmit reprezentanţii Forţelor Navale Române.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4235 secunde