Video VIDEO. Situație REVOLTĂTOARE: mașina unei femei cu deficiențe locomotorii, ridicată din parcare. Ce spune Primăria Constanța

1599
9
VIDEO. Situație REVOLTĂTOARE: mașina unei femei cu deficiențe locomotorii, ridicată din parcare. Ce spune Primăria Constanța - xfondlochandicap-1672857041.jpg
Situație revoltătoare în municipiul Constanța: marți seara, 3 ianuarie, polițiștii locali au ridicat autoturismul unei femei cu deficiențe locomotorii de pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități, din parcarea unui centru comercial. Motivul: pe autoturism nu era afișat la loc vizibil cardul/legitimație, ci doar un sticker. Ore bune în noapte a stat familia cu pricina în parcare, împreună cu un copil mic, în încercarea de a-i convinge pe polițiștii locali că au fost informați că autocolantul respectiv va fi suficient pentru a înștiința autoritățile de faptul că vehiculul este deținut de o persoană cu dizabilități. În zadar.

Polițiștii locali constănțeni desfășoară, pe bună dreptate, o adevărată „vânătoare” a șoferilor care parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități. Marți seara, 3 ianuarie, însă, s-a ajuns la o situație care pune într-o lumină nefavorabilă autoritățile, căci polițiștii locali au ridicat autoturismul unei femei cu deficiențe locomotorii, care nu avea afișat în parbriz legitimația de handicap. E drept, abia după ridicarea mașinii s-a constatat că proprietarul era de fapt îndreptățit să parcheze în locul respectiv. Ulterior, atât femeia cu dizabilități cât și soțul acesteia au încercat să le explice polițiștilor locali motivul pentru care nu aveau legitimația afișată, ci doar un sticker. În zadar, autoturismul fusese ridicat deja și transportat la parcarea Confort Urban de pe strada Caraiman, iar pentru recuperarea lui familia a trebuit să plătească 570 de lei. În schimb, polițiștii locali au aplicat doar un avertisment, nu și o amendă.

Gestul polițiștilor locali a fost aspru condamnat de opinia publică, în urma apariției în mediul online a imaginilor cu cei doi soți și copilul acestora, în noapte, în parcarea centrului comercial, încercând să înduplece oamenii legii.

Primăria Constanța: „Mașina nu avea legitimația afișată la vedere”

Referitor la situația creată, reprezentanții Primăriei Constanța au transmis un amplu punct de vedere: „Cu privire la imaginile apărute în spatiul public in care apar doi polițiști locali care au dispus ridicarea unui autoturism de pe locurile rezervate persoanelor cu handicap din parcarea centrului comercial Carrefour, vă informăm faptul că la nivelul Direcției generale poliția locală Constanța au fost dispuse verificări.

În urma acestor verificări, a rezultat că, în jurul orelor 19:00, a fost înregistrată la dispecerat o sesizare cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat. Un echipaj format din doi polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de patru autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept. În consecință, doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenda în cuantum de 2000 lei, iar pentru două autoturisme s-a dispus măsura tehnico administrativă de ridicare, inclusiv pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată care prevede următoarele: „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”. Menționam ca la autoturism nu s-a prezentat conducătorul auto”.

Totodată, reprezentanții primăriei susțin că „la restituirea vehiculului s-a ținut cont de faptul că persoana care utiliza vehiculul în cauză era o persoana cu handicap care deținea card/legitimație dar nu a ținut cont de prevederile legale, în sensul ca nu l-a avut afișat la loc vizibil. Având în vedere aceste aspecte persoana a fost sancționată cu avertisment”.



Plângere penală la IPJ, pentru abuz în serviciu


Având în vedere că familia de constănțeni a reclamat comportamentul polițiștilor locali, la nivelul instituției au fost demarate verificări. De asemenea, familia a depus și o plângere penală pentru abuz în serviciu, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județeană fiind deschisă o cercetare penală.

„La data de 4 ianuarie, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța - Secția 2 au fost sesizați, de către un bărbat, de 41 de ani, cu privire la faptul că, la data de 3 ianuarie, în jurul orei 19.00, i-a fost ridicat, fără motiv, autoturismul parcat pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilități din incinta unui complex comercial din municipiul Constanța.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, a precizat Andreea Ambroze, purtător de cuvânt IPJ.



„Incidentul este unul regretabil”


„Facem precizarea că anual Direcția generală poliția locală Constanța desfășoară campanii de informare a cetățenilor cu privire la utilizarea locurilor rezevate persoanelor cu handicap care pot fi ocupate doar prin afișarea la loc vizibil a cardului/legitimației model al comunității europene prevăzut în mod express de art. 40 din Normele Metodoloice din 14 martie 2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Facem apel pe această cale la toate persoanele îndreptățite să ocupe locuri de parcare adaptate, rezervate și semalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap să respecte prevederile legale, în sensul că atunci când ocupă un astfel de loc de parcare să afișeze la loc vizibil cardul/ legitimația pentru a evita situații de natura celor mai sus menționate, iar cei ce nu dețin astfel de carduri/legitimații să solicite de la autoritățile publice locale eliberarea acestuia.

Totodată, precizăm faptul că sprijinirea și îndrumarea acestor categorii de persoane reprezintă o prioritate pentru Direcția Generală Poliția Locală Constanța, iar incidentul petrecut în data de 3.01.2022 este unul regretabil, fapt pentru care în perioada următoare vom desfăsura noi campanii de informare și conștientizare a persoanelor cu handicap pentru a beneficia în mod corect de toate drepturile conferite de Legea 448/2006 actualizată”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Constanța. 

Comentează știrea

Ei
4 ianuarie 2023
Numai ei

Doar ei au drepturi, inclusiv sa încalce legea, pentru sunt handicapati și nu răspund! Dar nici nu contribuie cu nimic la tara lor, dar vor drepturi!

Tot Ei
4 ianuarie 2023
erorile celor ce se substituie neamului

Dacă au probleme cu "locomotia" si sunt handicapați cum au luat carnet de sofer?

Omu'
4 ianuarie 2023
Parere

De ce sa creezi o politie dacă tot ai o politie?S ar părea ca încă de pe vremea lui Cuza,au creat jandarmeria,deși exista armata.Cum ar veni,unii ne apară pe noi,alții i apară pe ei.Ce chestie dom'le.

Popescu
5 ianuarie 2023
Amiralul(facut de Iohanis) si al lui militie

Să ne raspunda domn amiral de la primarie cum au reusit sa treaca testul psihologic si mai ales probele fizice cei doi militieni.Politia Română are urmatoarele bareme minime : 50m - 7" 2 ; 1000m -3' 45" Oare tovarasul militian din imagine a indeplinit aceste bareme la angajare? Sau la Politia Locala Constanta nu se dau aceste probe si se intra doar pe PCR ,pile ,cunostinte si relatii?Sa ne spuna domn amiral ptr ca el l-a numit politic pe Ghiță Pristanda sa-i slujeasca ca sef la Politia Locala. PS.Departe gândul unei demisii de onoare a sefului Politiei Locale ,ptr ca nu traim intr-un oras civilizat.La noi șoricul de pe obrazul politicianului este foarte gros.

Gina
5 ianuarie 2023
Quo Vadis?

Afara din politie! La draq cu instituțiile publice! Toate o apa si un pamant. Niciun respect din partea mea, un simplu cetatean care nu are pile si relatii. Biata femeie! Niste neaveniti toti asa zisii politisti locali ! Coruptie la nivel ! Statul roman isi batjocoreste proprii contribuabili , dar isi preamareste refugiatii. Pacat!

Marian
5 ianuarie 2023
politia locala

In acest moment sunt si pe la LIDL Tomis 3. Ia sa vedem ce mai nascocesc!

Justice
5 ianuarie 2023
Pacat

De ucraineni sa nu se ia,doar de romanii amriti.

Unguril
26 februarie 2023
Romanii Deștepți?

Ce lege spune asta nici o lege, nu exista nici o lege care obliga sa pui cardul în geam. Sa dea legea articolele supunctele unde scrie Garcea. Eu am citit legea și nu spune cum primaria eliberează acum hand8capu ei tb sa verifice în baza de date , hi hi dacă au ca n-au. Asa ca aplica lega hai dau amenda fără sa verific ca nu am unde și apoi sa o anuleze în instanță. Repet în lege nu scrie nicăieri ca trebuie sa afișeze ceva după matricola tb savverifice el în baza de date a primăriei cu handicap masina dar nu au asa ceva, au doar liste la primarie și angajați viin la 9 și pleacă la 15 după ora 15 pana dimineața la 9 nu ai pe cine suna și asa tb sa ai operator, dacă nu ai baza de date, oricum erea tâmpit echipaju puteau sa anunțe la magazin și aveau difuzoare matricola masii sa se prezinte la masina. Exces de zel și va repet nu exista nici o lege sa te oblige nici sa ai semne de handicap nici sa pui card legitimație militia tb sa aibe baza de date.

Unguru
26 februarie 2023
Oare Romanii Deștepți?

A fost la un MOL au megafon tb sa se adreseze angajatilor sa dea matricola prin megafon sa ceara sa se prezinte la masina plus ca tb ss întrebe și paznicu dacă a văzut un handicapat , femeia erea în scaun cu rotile, deci ? Politistu a dat amenda a ridicat masina fără sa tacă cercetare. Un fel de amenzi la repezeala, și abuz în serviciu, în lege nu exista obligația de a afișa documentul nici sactiuni sau sa vb ca dacă ni-l pui politia te poate amenda și ridica masina. Politia locala sunt cu primaria acum primaria are dosarele celor handicapați și fuse dar nu au baza de date asa ca la 9 încep programul la 15 termina și tb sa sune la social 200 de politisti sa întrebe pt ca nu au baza dd date cu handicapații. Oricum și o inspecție vizuala buton pe volan maneta de handicapat, dar și semnele puse putea sa ii dea de gândit și diae sa dea avertisment. Ce lege spune asta nici o lege, nu exista nici o lege care obliga sa pui cardul în geam. Sa dea legea articolele supunctele unde scrie Garcea. Eu am citit legea și nu spune cum primaria eliberează acum hand8capu ei tb sa verifice în baza de date , hi hi dacă au ca n-au. Asa ca aplica lega hai dau amenda fără sa verific ca nu am unde și apoi sa o anuleze în instanță. Repet în lege nu scrie nicăieri ca trebuie sa afișeze ceva după matricola tb savverifice el în baza de date a primăriei cu handicap masina dar nu au asa ceva, au doar liste la primarie și angajați viin la 9 și pleacă la 15 după ora 15 pana dimineața la 9 nu ai pe cine suna și asa tb sa ai operator, dacă nu ai baza de date, oricum erea tâmpit echipaju puteau sa anunțe la magazin și aveau difuzoare matricola masii sa se prezinte la masina. Exces de zel și va repet nu exista nici o lege sa te oblige nici sa ai semne de handicap nici sa pui card legitimație militia tb sa aibe baza de date. În mod normal legitimația cardul de handicap puse în geam încalcă DGRPR, Tb sa primească un cod de bare și o serie iar politistu sa o scaneze sau sa bage numerele și sa ii apara datele. Nu este legal sa afișezi, nume prenume, adresa , handicapat dar România niciodată nu respectă DGRPR. Protecția datelor și demnitatea umana, tb sa stiie toți ca tu ești handicapat cu nume prenume adresa cap serie buletin telefon în loc sa facă niște coduri de bara și cu cifre , și sa fie scanate sau băgate cifra cu cifra în sistem și verificat codul de bare tb sa ii corespunda unei persoane si număr înmatriculare în baza de datele dar nu afișate pe masina ci în baza de date. Și chiar dacă nu are după matricola auto verificat proprietar apoi la baza dd date social dacă este handicapat. Oricum parcări și cersetpri paznici de piețe și parcuri cu doar 2 clase reale restu 10 pe spaga sunt acești gardieni publici acum supra numiți politisti fără sa aibă școală de politi în România se poate orice. A fost la un MOL au megafon tb sa se adreseze angajatilor sa dea matricola prin megafon sa ceara sa se prezinte la masina plus ca tb ss întrebe și paznicu dacă a văzut un handicapat , femeia erea în scaun cu rotile, deci ? Politistu a dat amenda a ridicat masina fără sa tacă cercetare. Un fel de amenzi la repezeala, și abuz în serviciu, în lege nu exista obligația de a afișa documentul nici sactiuni sau sa vb ca dacă ni-l pui politia te poate amenda și ridica masina. Politia locala sunt cu primaria acum primaria are dosarele celor handicapați și fuse dar nu au baza de date asa ca la 9 încep programul la 15 termina și tb sa sune la social 200 de politisti sa întrebe pt ca nu au baza dd date cu handicapații. Oricum și o inspecție vizuala buton pe volan maneta de handicapat, dar și semnele puse putea sa ii dea de gândit și diae sa dea avertisment. Ce lege spune asta nici o lege, nu exista nici o lege care obliga sa pui cardul în geam. Sa dea legea articolele supunctele unde scrie Garcea. Eu am citit legea și nu spune cum primaria eliberează acum hand8capu ei tb sa verifice în baza de date , hi hi dacă au ca n-au. Asa ca aplica lega hai dau amenda fără sa verific ca nu am unde și apoi sa o anuleze în instanță. Repet în lege nu scrie nicăieri ca trebuie sa afișeze ceva după matricola tb savverifice el în baza de date a primăriei cu handicap masina dar nu au asa ceva, au doar liste la primarie și angajați viin la 9 și pleacă la 15 după ora 15 pana dimineața la 9 nu ai pe cine suna și asa tb sa ai operator, dacă nu ai baza de date, oricum erea tâmpit echipaju puteau sa anunțe la magazin și aveau difuzoare matricola masii sa se prezinte la masina. Exces de zel și va repet nu exista nici o lege sa te oblige nici sa ai semne de handicap nici sa pui card legitimație militia tb sa aibe baza de date. În mod normal legitimația cardul de handicap puse în geam încalcă DGRPR, Tb sa primească un cod de bare și o serie iar politistu sa o scaneze sau sa bage numerele și sa ii apara datele. Nu este legal sa afișezi, nume prenume, adresa , handicapat dar România niciodată nu respectă DGRPR. Protecția datelor și demnitatea umana, tb sa stiie toți ca tu ești handicapat cu nume prenume adresa cap serie buletin telefon în loc sa facă niște coduri de bara și cu cifre , și sa fie scanate sau băgate cifra cu cifra în sistem și verificat codul de bare tb sa ii corespunda unei persoane si număr înmatriculare în baza de datele dar nu afișate pe masina ci în baza de date. Și chiar dacă nu are după matricola auto verificat proprietar apoi la baza dd date social dacă este handicapat. https://youtu.be/hCb_5bzxyIE https://youtu.be/hCb_5bzxyIE

Pagina a fost generata in 0.4357 secunde