PUTERI SPORITE la POLIȚIA LOCALĂ: AMENZI DRASTICE pentru șoferii care refuză să comunice datele de identificare

1343
PUTERI SPORITE la POLIȚIA LOCALĂ: AMENZI DRASTICE pentru șoferii care refuză să comunice datele de identificare - xpolitialocalaputeri-1667913865.jpg

Articole de la același autor

Camera Deputaților a votat marți, 8 noiembrie, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care le conferă polițiștilor locali dreptul să solicite datele de identificare ale șoferilor care încalcă Codul Rutier și să le aplice amenzi usturătoare, în cazul unui refuz. Înainte de a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ adoptat acoperă un gol legislativ, care făcea ca activitatea polițiștilor locali să fie inutilă în multe cazuri. Astfel, dacă aceștia depistau un autoturism parcat ilegal, lăsau o înștiințare pentru șofer, iar acesta nu era sancționat dacă o ignora. Potrivit noii legi, refuzul șoferului sau proprietarului de a comunica polițistului local datele de identificare se sancționează cu amendă de 3.000 de lei, la fel ca și în cazul polițiștilor din Ministerul de Interne.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în documentație. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră”, se mai arată în proiectul legislativ, potrivit g4media.ro.

Prevederea a fost introdusă de Comisia de Transport din Camera Deputaților. Proiectul a fost inițiat de mai mulți deputați de la PNL și un deputat al minorităților naționale în luna mai 2022 și a trecut rapid de votul Senatului și al Camerei Deputaților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0003 secunde