Viitorii șoferi ar putea scăpa de stresul examinatorilor! Se propun noi schimbări la examenul pentru permisul auto!

23593
6

Articole de la același autor

În ultimii ani, au existat numeroase reclamații privind derularea examinărilor pentru obținerea permiselor auto. Pe de o parte, că durează foarte mult de la încheierea școlii auto până la programarea pentru susținerea probelor, pe de altă parte, că sunt prea puțini polițiști examinatori și că emoțiile, din cauza intimidării, îi fac pe cursanți să pice pe capete. Un proiect legislativ ajuns în atenția Senatului își propune să schimbe toate cele sesizate.

Obținerea unui permis de conducere este un proces greoi în țara noastră. Programările la examinări, fie că este vorba despre cele teoretice sau cele practice, durează luni bune, iar toți cei implicați în acest demers sunt nemulțumiți. În ultimii ani, s-a reclamat în repetate rânduri faptul că sunt puțini polițiști examinatori, faptul că examenele sunt programate la trei – patru luni, iar școlile auto acuză faptul că între timp cursanții se timorează și „uită” din noțiunile învățate. Un proiect de lege ajuns în atenția Senatului, luni, 6 februarie, propune modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul introducerii profesiei de examinator autorizat, cu obligativitatea prezenței instructorului în mașină, în timpul probei practice, și libertatea candidaților de a alege centre de examinare diferite, pentru cele două probe ale examenului, în funcție de domiciliu și reședința de facto. Proiectul, inițiat de mai mulți parlamentari UMDR, a fost trimis la cameră spre dezbatere.



Examinatori din afara sistemului, autorizați de ARR


„Obţinerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupţie din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru şi control reciproc. Iniţiativa legislativă propune schimbarea paradigmei modului de examinare în cadrul probei practice a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere, în prezent realizată exclusiv de către ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Astfel, propunerea legislativă defineşte profesia de examinator, aceasta putând fi exercitată de orice persoană care corespunde criteriiIor de calificare, parcurge stagiul de formare iniţială şi susţine cu succes examenele de absolvire (...). Considerăm că este momentul ca nu numai meseria de instructor să fie recunoscută ca profesie de sine stătătoare, ci şi cea de examinator. Orice persoană care îndeplineşte condiţiile iniţiale poate deveni examinator dacă demonstrează abilităţi şi competenţe suficiente, experienţă relevantă efectivă în conducerea altor autovehicule decât cele de categoria B (cum ar fi examinarea pentru obţinere permiselor de categoria C, D, Tr, Tv etc). Mai mult, reînnoirea autorizaţiei presupune cursuri de formare continuă, ceea ce asigură un nivel calitativ ridicat procesului de învăţare-predare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Odată cu acordarea posibilității de a fi examinatori celor din afara Ministerului Afacerilor de Interne, proiectul arată că autoritatea competentă pentru autorizarea examinatorilor nu trebuie să fie Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, ci Autoritatea Rutieră Română. În schimb, pentru că sistemul de testare teoretică este deja implementat, DRPCIV trebuie să rămână „autoritatea competentă de testare pentru proba de testare pentru proba teoretică de verificare a cunoștințelor, de emitere a permiselor de conducere, de evidență a acestora și de echivalare a permiselor obținute în alte state”.

Cele două probe, teoretică și practică, ar putea fi susținute în centre diferite

Pentru a se reduce și timpul de așteptare până la programări, „se propune recunoaşterea rezultatelor indiferent de centrul de testare unde l-a dat candidatul, fiind astfel eliminată restricţia de a efectua ambele probe în aceeaşi localitate, în funcţie de reşedinţa candidaţilor, de localitatea unde sunt angajaţi sau studiază, aceştia îşi vor putea alege un centru de testare teoretică diferit de cel unde vor derula proba practică”.

La examen, în mașină să fie prezent și instructorul, nu doar examinatorul

Având în vedere că s-a invocat și faptul că cei care vor să obțină permisele auto sunt intimidați în timpul examinărilor de la „oraș”, proiectul propune ca în timpul probei să fie și instructorul în mașină de examen. „Altă schimbare propusă se va produce la nivelul probei practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului. Pe lângă examinarea derulată sub supravegherea unui examinator autorizat, instructorul este obligat să fie prezent în autovehicul, să asiste candidatul. Măsura este menită să reducă gradul de intimidare resimţit de candidaţi şi să demonstreze cu adevărat dacă şi-au însuşit cunoştinţele şi aptitudinile necesare pentru a conduce autovehicule în condiţii de siguranţă pe drumurile publice”, se mai arată în nota de fundamentare. După cum spuneam, proiectul a fost trimis spre dezbatere. 



Comentează știrea

Doar Ei
9 februarie 2023
Numai vanzatorii lor (ca la piata)

Ce ( !!?????), doar "p-e-olitia" sa dea carnete contra cost la analfabeti??? "Pro-st-fesorii" lor sa nu facă și ei un ban-gramada??*

Vasile
9 februarie 2023
Conducator auto

Sunt destui copii de bani-gata care obtin usor permisul de conducere, asa cum iau unii la scoala numai note mari si etc Scoala e grea, la fel si munca !

Bectemir Daniar
9 februarie 2023
Proiect examinare permis auto

Măsura este extrem de buna , asa ceva demult se practica în tari din Europa , examinarea cu aceeași echipa a politiei este toxica , s a demonstrat nebuniile care apar și expandeaza în capetele pline de corupție ale zeilor examinatori , vedeți cazul Suceava , București , Argeș, Tulcea . Aceste noi schimbări sunt prevederi europene , nu înseamnă că civilii cu astfel de responsabilități devin vulnerabili și corupti , procurorii nu sunt polițiști, judecătorii nu sunt polițiști, oamenii cinstiți sunt în oricare din aceste categorii socio profesionale, evident vor fi supravegheați, sunt metode, asa dacă suspicionam pe toti ce facem? Asa e corect , specialisti pe specialități, vor fi examene severe și cum zice și proiectul - pregătire permanenta și continua . Eu lucrez instructor de 30 de ani și n am.luat spaga de la nimeni , cum credeți ca ne vindecam ? A venit momentul sa clarificam și aceste prestări de servicii ,sa le facem eficiente în respect pentru cetățean și nu în batjocura și nesimțire cum tot a fost de ani de zile pentru acest drept cu multe obligații și responsabilități- permisul auto

Ina
9 februarie 2023
Relevant

Pai in arges si acu e spaga in floare stati linistiti se da spaga pe rupte fratilor la mine e al 2 dosar si ma pica de fiecare data cand am proba practica 1 dosar am avut pe manuala si unul pe automata am avut la ambele dosare 60 ore dreptul de condus plus ca ,am mai cumparat cate 20 ore la fiecare dosar si plus merg cu masina foarte bine si instructorul ma felicitat ca stapanesc masina foarte bine parcarile le fac linie dar examinatorul ma pica din cauza ca nu vr sa dau bani asa ca stati linistiti spaga in arges e in floare

Florin
10 februarie 2023
Examen auto

O tâmpenie. Și asa sunt camikaze pe șosele. Se vor da permisele pe banda, și vor fi și mai multe accidente. Sper sa nu se bage aceasta lege, noi nu avem educație rutiera pentru asa ceva. Șpăgile vor fi mai dese pentru ca pe acel examinator nu îl va interesa ca elevul știe sau nu știe sa conducă și ce va face după ce ia permisul.

Petrea Mihaela
14 februarie 2023
Permis

Foarte bine pentru că mafioții de polițiști nu mai face ce vor ei

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5412 secunde