Violența domestică, în creștere în România. Victimele refuză monitorizarea cu brățară electronică

1808
Violența domestică, în creștere în România. Victimele refuză monitorizarea cu brățară electronică - violentadomestica1-1716741130.jpg

Articole de la același autor

Violența domestică este un fenomen în creștere în România, iar copiii și femeile sunt victimele celor mai multe dintre cazuri. Confirmă această tristă realitate datele oficiale ale Poliției Române. Anul acesta sunt și mai multe cazuri față de anul trecut. Surprinzător, sistemul prin care victimele pot fi monitorizate de poliție, cu ajutorul brățării electronice, e refuzat în multe cazuri. Psihologii au o explicație pentru extinderea fenomenului – societatea noastră tolerează violența și chiar îi ajută pe autori să devină modele.


Trei bărbați au fost arestați pentru violență domestică în ultimele zile, doar într-un județ. Unul dintre bărbați și-a lovit soția, a amenințat-o cu o armă albă și apoi l-a agresat și pe fiul minor.


În primele luni ale anului s-au înregistrat mult mai multe fapte de acest gen, majoritatea în orașe. Agresiunile între partenerii de viață se petrec în locuințele lor. Iar vârsta înaintată nu-i reține pe cei deciși să-și facă dreptate.


Conflictele din familii pornesc de la bani, băutură sau droguri.


Psihologii spun că există un element care favorizează astfel de manifestări: normele culturale și sociale de la noi care sunt mult mai permisive și care tolerează agresiunea și duc la perpetuarea unui model de bărbat agresiv.


Sistemul de monitorizare electronică a agresorilor este funcțional în București și în 23 de județe, dar multe victime îl refuză.
Multe victime cred că își pot agrava situația dacă poartă o brățară electronică și se mulțumesc să obțină un ordin de protecție.


După modelul altor state, și România are nevoie de centre în care agresorii să fie ținuți o vreme departe de mediile în care s-au manifestat violent și în același timp să fie consiliați.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3485 secunde