Administrația locală din Cernavodă și conducerea Centralei Nuclear-Electrice nu au căzut de acord asupra taxei de risc

1598

Articole de la același autor

O nouă rundă de negocieri va avea loc, între conducerea administrației locale și cea a CNE și SNN, în cursul săptămânii viitoare

Instituirea unei taxe de risc și construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclear-Electrice din Cernavodă au constituit, joi după amiază, subiectul unei dezbateri publice la care au luat parte peste 300 de locuitori ai orașului Cernavodă. Evenimentul a avut loc la sediul Casei de Cultură din localitate și a fost "moderat" de primarul social-democrat Mariana Mircea, dar și de prefectul Liviu Brăiloiu și de directorul Centralei Nuclear-Electrice, Ionel Bucur. Senatorul PSD Nicolae Moga a participat, de asemenea, la dezbaterea de joi, acesta din urmă fiind, de altfel, cel care a liniștit spiritele atunci când cernăvodenii au început discuțiile în contradictoriu pe tonuri ceva mai tensionate.
Locuitori ai unui oraș care găzduiește producătorul a peste 17% din energia electrică a țării, cernăvodenii au răspuns, în perioada 30 martie - 1 aprilie, unui sondaj de opinie privind finalizarea Unităților 3 și 4 ale CNE, depozitarea deșeurilor radioactive în localitate, precum și taxa de risc aprobată la finele lui 2008 de către Consiliul Local Cernavodă. Astfel, potrivit explicațiilor edilului-șef Mariana Mircea, peste 500 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani au fost intervievate, rezultatele sondajului de opinie fiind făcute publice la începutul dezbaterii de joi. Conform rezultatelor, 83% dintre cei care au răspuns sondajului sunt de părere că trebuie să fie consultați înainte de a se lua decizia construirii de obiective nucleare în oraș, 75,2% dintre intervievați sunt de acord cu finalizarea U3 și U4 "dar cu facilități pentru oraș din partea CNE", în timp ce 61% cunosc faptul că CL Cernavodă a instituit ceea ce se numește "o taxă de poluare și risc" pe care CNE ar trebui să o achite, conform prevederilor Codului Fiscal, administrației publice locale din Cernavodă. În ceea ce privește destinațiile pe care cernăvodenii consideră că ar trebui să le aibă banii proveniți din taxa de risc, acestea sunt măsurile de protecție socială, extinderea sistemului de termoficare din oraș, investiții în calitatea apei, extinderea spațiilor verzi, dar și realizarea unui centru de monitorizare a radioactivității.
Discuțiile au degenerat, însă, în cadrul evenimentului de joi, dat fiind faptul că în sală au fost prezenți și cernăvodeni care sunt angajați la CNE și care, așa cum era de așteptat, au avut obiecții - deși destul de slab argumentate - vizavi de introducerea taxei de risc, respingând motivația expusă de administrația locală și intens susținută de sutele de oameni prezenți în sală.

"Dați-ne banii! Dați-ne ce ni se cuvine!"
Ionel Bucur, directorul general al CNE și, totodată, director adjunct al Societății Naționale Nuclear - Electrice, s-a arătat deranjat de denumirea taxei inițiate de CL Cerna-vodă, și anume "taxa de poluare și risc", susținând că CNE "are toate autorizațiile și respectă toate expertizele internaționale prevăzute pentru a funcționa", fapt care, de altfel, nici nu a fost contrazis de administrația locală. "Problema acestei taxe, așa cum este ea denumită, ne doare! Avem toate autorizațiile și toate expertizele. Nu suntem de acord, este o contradicție. Trebuie să găsim alte mecanisme să aducem bani comunității", a declarat Bucur. Argumentele sale nu i-au convins, însă, pe cernăvodeni, unii dintre aceștia strigând, la un moment dat, către reprezentantul CNE "Dați-ne banii! Dați-ne ce ni se cuvine!". Problema asupra căreia a insistat administrația locală din Cernavodă a fost legată îndeosebi de riscul la care sunt expuși locuitorii orașului și, totodată, de ideea consultării directe cu ei. De altfel, întregul eveniment a avut, cu excepția câtorva discuții ușor tensionate, un caracter civilizat, cei care au vrut să ia cuvântul din sală având această posibilitate în repetate rânduri.
Un moment interesant a fost acela în care, întrebați dacă sunt de acord cu achitarea taxei de risc de către CNE către administrația locală, cernăvodenii angajați la CNE au preferat să tacă, alegând astfel să se abțină. Concret, ei nici nu au aprobat, nici nu s-au opus taxei de risc.
Evenimentul de joi nu rezolvă problemele din Cernavodă. În pofida faptului că la dezbatere a participat și un reprezentant al CNE (n.r. – Ionel Bucur), acesta din urmă nu a fost mandatat de superiorii săi să ia o decizie.

Marți, o nouă rundă de negocieri
Deși în cursul zilei de vineri își anunțaseră vizita, la Cernavodă, Tudor Șerban, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, și Pompiliu Budulan, directorul general al SNN, evenimentul a fost amânat. Ei urmează să poarte marți o discuție cu primarul Mariana Mircea pe tema taxei de risc, astfel încât conducerea Centralei Nuclear-Electrice și administrația locală să ajungă la un consens.
Reamintim că, pe lângă refuzul actual al conducerii CNE de a achita taxa de risc, aceasta din urmă a fost atacată în contencios administrativ de fostul prefect. Chiar și așa, se pare că în cazul în care instanța va decide că taxa este legală - aspect pe care administrația locală îl susține cu tărie - Centrala va fi nevoită să o achite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9003 secunde