Administrația Mazăre "sărbătorește" eșecul primului cartier de locuințe ieftine prin pregătiri pentru al doilea cartier

4095
Administrația Mazăre
Consiliul Local Municipal Constanța se reunește joi, 29 aprilie, în ședință ordinară. Pe ordinea de zi a evenimentului se regăsesc 22 de proiecte de hotărâre, dintre care două fac referire la celebrele locuințe ieftine pentru tineri ale administrației Mazăre. Aceleași mediatizate locuințe pe care municipalitatea încearcă din răsputeri să le vândă după ce mai mulți constructori s-au retras din proiect, după ce, de asemenea, o serie de tineri au reziliat contractele de vânzare-cumpărare și, nu în ultimul rând, aceleași locuințe pentru a căror dare în folosință nu a avut loc, până la acest moment, nicio recepție, deși luna aprilie era preconizată pentru predarea primelor chei ale apartamentelor și garsonierelor. Cu alte cuvinte, un "succes" pe toată linia.
Ei bine, în pofida faptului că administrația publică locală dă din umeri atunci când vine vorba despre subvenția de 50% din costul abonamentelor lunare pe mijloacele de transport în comun pentru studenți, subvenție de care, de altfel, aceștia din urmă nici nu mai beneficiază din luna ianuarie, procedând la fel în cazul subvenționării energiei termice, pentru care, de asemenea, nu există bani, municipalitatea știe una și bună: proiectul pentru locuințele ieftine, al doilea cartier, merge mai departe. Concret, pe ordinea de zi a ședinței de joi este inclus un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții "Construire de locuințe ieftine pentru tineri, destinate cumpărării și lucrări tehnico-edilitare aferente - Ansamblul Ștefăniță Vodă, cartierul al II-lea, în etapa Studiu de Fezabilitate", inițiativă care, însă, nu se regăsește pe CD-urile aleșilor locali, dar și un proiect referitor la aprobarea PUZ-ului aceluiași cartier de locuințe, lotul delimitat astfel: la N-E de Aleea Zmeurei, la N-V de proprietăți private situate de-a lungul Străzii Tulcei, la S-V de Strada Ștefăniță Vodă, la S-E de proprietăți private situate de-a lungul Străzii Soveja, teren în suprafață de 60.000 metri pătrați, reprezentând domeniul public al municipiului Constanța.
Acest proiect de hotărâre vine după ce, așa cum anunțam la începutul lunii martie, municipalitatea a alocat, printr-o prevedere a bugetului local pe 2010, la capitolul "Alte cheltuieli de investiții", suma de 8.900 mii lei pentru proiectarea (PAC, PT, CS, DDE) și execuția celui de-al doilea cartier de locuințe, din strada Ștefăniță Vodă. Potrivit proiectului de buget, 623 mii lei sunt din fondul de rulment, în timp ce restul de 8.277 provin din bugetul local. Cu alte cuvinte, aproximativ 90 de miliarde de lei vechi alocați, din bugetul local, pentru cartierul de blo-curi din Ștefăniță Vodă. La începutul lunii martie, potrivit explicațiilor viceprimarului Decebal Făgădău, nu fusese lansată nicio procedură în cadrul proiectului celui de-al doilea cartier de locuințe pentru tineri, edilul precizând atunci că "banii au fost alocați doar pe hârtie, în realitate ei nu există". În plus, Făgădău ținea să menționeze și că aceasta va fi suma de bani pe care municipalitatea o va investi în noile garsoniere și apartamente doar dacă acestea vor fi realmente construite. Și, totuși, banii au fost alocați, iar proiectul merge mai departe, ca și când primul cartier de locuințe ar fi deja locuit.
Așa cum se arată în proiectul cu numărul 16 care va intra în dezbatere în ședința de CLM de joi, consilierii vor trebui să se pronunțe cu privire la PUZ-ul celui de-al doilea cartier de locuințe, lotul menționat mai sus, "cu asigurarea de locuri de parcare în incintă" și cu propunerea ca pe acest amplasament să fie realizat un "ansamblu de 34 de tronsoane de bloc noi cu regim de înălțime P+ 10E+11-12 E (duplex), cu destinația de locuire colectivă", fiind vorba de 2.516 unități locative. "Proiectul propune amenajarea a 951 de locuri de parcare în incintă și minim 500 de locuri în parcare supraetajată", se arată în raportul Comisiei de Urba-nism a CLM Constanța.

Vise de noapte
Nu în ultimul rând, de remarcat este că, în vreme ce administrația locală vine cu un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest al doilea cartier de locuințe ieftine pentru tineri, "în etapa Studiu de Fezabilitate", așa cum figurează în convocatorul ședinței și, de asemenea, cu altul referitor la un PUZ, municipalitatea nu a prezentat, până la acest moment, rezultatele analizei primei etape a proiectului, despre care Făgădău susținea că ar putea fi anunțate luna aceasta. În funcție de succesul sau, din contră, insuccesul cartierului de locuințe din Baba Novac va fi declanșată construcția celui de-al doilea lot de blocuri.
Chiar dacă banii sunt alocați doar pe hârtie și chiar dacă nu a avut loc, până acum, nicio procedură în ce privește locuințele din Ștefăniță Vodă, administrația Mazăre parcur-ge încet pașii incluși în realizarea proiectului. Am putea concluziona, așadar, având în vedere faptul că, la primul cartier, cumpărătorii au fost căutați cu lumânarea, că administrația pompează, fie doar și pe hârtie, banii publici în vise de noapte, încăpățânându-se să meargă mai departe cu procedurile obligatorii ale proiectului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 31 Martie 2010
Stire din Politică-Administrație : Mazăre dă înapoi de teama DNA
Pagina a fost generata in 0.973 secunde