Angajații din primării, în pragul disperării: "Nu poți trăi cu 800 lei pe lună"

1384
12
Angajații din primării, în pragul disperării:

Articole de la același autor

Primarii vor să renunțe la mărirea de salariu de care vor beneficia ei din vară, dacă nu se ia nicio măsură


Personalul bugetar care lucrează în cadrul administrației publice locale este disperat. După ce le-a fost tăiat al 13-lea salariu, prima de vacanță, tichetele de masă, sporurile salariale, plata orelor supli-mentare, angajații au ajuns la salarii de nimic, care în majoritatea cazurilor nu trec de 900 lei. Iar vestea proastă pentru ei este că nici în viitorul apropiat nu ar trebui să se gândească la măriri salariale. Tocmai de aceea, CNS Cartel Alfa, prin filiala județului Constanța, a început organizarea de evenimente (Constanța fiind primul oraș) la care să participe și primarii sau alți reprezentanți ai administrațiilor locale pentru a se reuși redactarea unui document comun care să ajungă pe masa Guvernului. 


Ion Caraignat, președintele filialei Constanța a Cartel Alfa, spune că vor să tragă un semnal de alarmă asupra sistemului de salarizare din administrația publică locală. Acesta a explicat, în cadrul întâlnirii cu primarii constănțeni care a avut loc ieri, la Casa de Cultură, că, urmare a creșterii salariului minim pe economie brut garantat în plată începând cu 1 ia-nuarie 2014 la suma de 850 lei s-a creat o situație de inechitate între salariații din instituțiile publice (administrația publică locală în special) și salariații care beneficiază de salariul mediu pe economie. Potrivit acestuia, peste 70% dintre lucrătorii din administrația publică locală sunt retribuiți cu salarii nete de până la 900 lei. "Au crescut prețurile la gaze, energie, apă, produse alimentare. Nu mai au cu ce să-și întrețină familia. Salariile sunt de mizerie. În plus, mulți dintre acești salariați care au sub 900 lei mai plătesc și transportul", a precizat Ion Caraignat.


Gheorghe Murat, primarul din Topalu, prezent la întâlnire, alături de alți aproape 30 de edili constănțeni și reprezentanți ai administrațiilor locale din tot județul, a precizat că angajații primăriei din comună au la această oră salarii cuprinse între 800 și 1.300 lei. 


Din cauza salariilor extrem de mici, multe primării riscă să rămână fără oameni bine pregătiți. La Independența, de exemplu, sunt și angajați care fac naveta de la Constanța, iar din cauza faptului că tran-sportul nu mai este decontat, doi dintre ei sunt pe punctul de a renunța.


Primarul din Cumpăna, Mariana Gâju, spune că nu este normal ca salariile primarilor să crească, iar a celor-lalți funcționari din primărie nu, așadar spune că va susține ideea ca cei din urmă să beneficieze de o mărire cel puțin la nivelul celei alocate aleșilor locali.


Primarul comunei Peștera, Valentin Vrabie, merge chiar mai departe: "Eu aș propune sistarea punerii în aplicare a acelei legi de majorare a salariilor primarilor până la rezolvarea acestei probleme a colegilor noștri funcționari. Eu, diferența de salariu o voi împărți cu funcționarii din primărie".


Ce salarii și-ar dori primarii pentru funcționarii din primării? "Nu ar trebui să existe salarii mai mici de 1.200 lei în primării. Cum să aduci un jurist bun care câștigă într-o lună cât  într-un an la primărie, sau un arhitect? Un primar ajunge undeva la 2.000 lei și un funcționar, la 800 lei. Nu este corect. Pentru 800 lei, tinerii bine pregătiți nu vin să lucreze în primării sau, dacă vin, capătă puțină experiență și pleacă", spune primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti. 


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
primaru care este
22 martie 2014
ei nu zau

ei hai na! da cand a taiat boc cu base in carne vie nu v-ati mai aruncat repede sa scrieti aeticole!

noni
22 martie 2014
si totusi

Sunt o gramada de profesori, doctori debutanti, toba de carte care traiesc din aceste salarii. Ei pot si functionarii cu nasul pe sus, nu ?

gogu
22 martie 2014
ce nesimtire

Tocmail dl Delicoti deplange salariul de primar de 2000 de lei ? Din acest salariu a facut benzinaria, casa si si-a luat Q7 si A6 ? Sa ma invete si pe mine cum sa-mi iau din salariul meu, asa ceva !

neica nimeni
22 martie 2014
....

Nu numai bugetarii din primarii au salarii mici....sunt oameni care muncesc zi lumina si castiga mai putin decat un angajat in primarie...hai sa fim seriosi. Salariile trebuie marite, intr-adevar,,,dar tuturor bugetarilor, nu numai functionarilor publici .

admirator
22 martie 2014
ei cum nu?

medicii rezidenti au doar 650lei/luna! Si traiesc...Si nu au voie sa ia mita (nu pot de doctorii batrini...), nu se pot angaja la a doua slujba...

JENNY
22 martie 2014
, asta e culmea !!

Primarii nu pot trai cu 800 lei.......... Eeee,,,, mama mea poate , cu o pensie de 6oo,,,??????????????cat vreti???? cand stam pe la usile voastre si va plimbati cu cafelele si o hartie toata ziua??? la asa munca , asa salariu, si inca e prea mult 800 ptr ce munca faceti ! na ca v-am zisooooo !!

vise
22 martie 2014
taica

vreau salariu mare de tot.lucrez in primarie.sunt stresat de primar.

studii superioare
22 martie 2014
caut de lucru

Daca se plang de salarii mici ,sunt oameni care pot munci si pe acest salariu.Asa incercati sa va cautati loc de munca mai bine platit ! In ziua de azi nu se fac angajari decat pe pile.Vedeti cine sunt functionarii din primarii !

RICA VENTURIANO
23 martie 2014
"2 la primarie,2 la prefectura"

Daca nu curge,pica.Adevarul este ca 900 lei sunt bani multi pentru ce fac si ce stiu acesti oameni.Noroc ca piata muncii este libera si se pot angaja oriunde.Daca angajeaza cineva asfel de specimene.Se vede saracia pe 2/3 din acesti functionari (conduc doar Mercedes,Audi,Land Rover,masini de oameni saraci,de,doar astea mai erau la reprezentanta,au telefoane de ultima generatie(la modelele mai vechi nu se aude bine),poarta ceasuri scumpe,(doar "time is money"),ce dracu.Eu care lucrez la privat pentru 1.200 lei as vrea sa ma angajez la primarie,deoarece acesti angajati au reduceri mari la produsele enumerate mai sus.Deocamdata exersez privirea aceea superioara,de sus,ce te face sa crezi ca urmeaza un scuipat in intre ochi.

pensionar
8 aprilie 2014
saracii pricopsiti

"ce disperati sunt", au vile si masini trasnet si se plang? si pe astia ar trebui sa se aplice legea 18 ca nu s-a abrogat dar nu s-a aplicat la nimeni pana acum ,de unde au conturi mari in banci ,averi? sa nu spuna ca sunt mosteniri .toti dupa revolutie si-au facut curul mare- majoritatea din politie garda,vama etc) au niste vile la munte la mare si nu-i vede nimeni- ti se face scarba

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Luni, 24 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Cum se fac măririle  de salariu
Pagina a fost generata in 0.3598 secunde