Ansamblul Rupestru de la Murfatlar va fi reabilitat de CJC. „Trebuie intervenit de urgenţă”

1041

Articole de la același autor

Ansamblul Rupestru de la Murfatlar reprezintă o clădire istorică aflată într-o zonă încărcată de istorie. Celebrele bisericuţe din cretă sunt pe punctul de a dispărea din cauza faptului că nimeni nu a luat atitudine de-a lungul timpului şi nu a luat hotărârea să renoveze situl care se află în acea zonă.



Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu, a mers personal la Ansamblul Rupestru de la Murfatlar pentru a vedea în ce situaţie se află şi a rămas surprins neplăcut de starea de degradare a sitului. Petre Enciu a explicat cum le-a venit consilierilor judeţeni ideea de a reabilita situl.

„Ideea de a reabilita Ansamblul Rupestru de la Murfatlar ne-a venit în momentul deschiderii liniei de finanţare. S-a făcut un parteneriat cu ADR Sud-Est prin care se finanţează proiectarea la obiective de investiţii care se vor finanţa pe programe ulterioare. Noi finanţăm în acest moment doar proiectarea. Suma în care se încadra este de 2.600.000 de lei. Acest monument este abandonat de foarte mult timp. Se află pe lista indicativă a UNESCO, astfel că era o prioritate pentru a fi inclus pe lista de obiective la finanţare din fonduri europene. Am demarat procedura de achiziţie. În mod normal ar trebui să efectuăm această cheltuială până la finalul anului. Până atunci trebuie să efectuăm plata. Procedura de achiziţie va dura câteva luni. Până pe 20 mai suntem în aşteptare de oferte, iar după data de 20 mai vom intra în procedura de atribuire a contractului. Dacă avem norocul să nu se depună contestaţii, eu zic că ne putem încadra până la termenul oficial. Dacă se vor depune contestaţii, lucrurile se vor complica”, a declarat pentru „Cuget Liber” vice-preşedintele CJC, Petre Enciu.

El a mai dezvăluit ce va conţine mai exact situl, atunci când renovările vor fi realizate.

„Până la jumătatea anului viitor am putea demara lucrările, asta în condiţiile în care nu vor apărea alte impedimente. Ne propunem să conservăm situl într-o primă fază printr-o construcţie. Trebuie să stopăm infiltraţiile de apă de pe versant şi din pânza freatică. Se va lucra la un canal de colectare a apelor meteorice care vin de pe versant. Vom organiza unele trasee în interiorul sitului. Nu se va putea intra în bisericuţele de cretă pentru că sunt foarte fragile şi acestea nu suportă sarcina unor vizitatori care să meargă zilnic în acel loc. Vom construi un muzeu care va putea fi vizitat. În cadrul muzeului va exista o replică a uneia dintre bisericuţe care va putea fi vizitată. Vom crea şi un punct de informare pentru primirea turiştilor, va exista şi o zonă de recreere cu restaurant, cafenea şi aşa mai departe şi o amenajare peisagistică a zonei” , a explicat Petre Enciu.

Enciu nu îşi explică de ce situl a ajuns în starea de degradare în care se află în acest moment şi speră ca lucrările să fie demarate în cel mai scurt timp pentru că, în caz contrar, se riscă dispariţia monumentului.

„Am vizitat personal situl. Din 1977 acolo nu s-a mai intervenit la modul serios. Prin 1995 s-a construit o structură de protecţie provizorie cu un suport de lemn. Situl este acoperit de o construcţie din beton. Acolo apare un efect ciudat de seră. Toamna există un condens care afectează creta. Trebuie intervenit de urgenţă, nu putem aştepta prea mult. Sunt foarte multe infiltraţii de apă. O bună parte din acoperiş a fost distrus de vânt de-a lungul timpului. Acum nu se poate vizita. Abia am intrat noi să vedem cum stă treaba. Riscăm să pierdem acest sit şi ar fi o pierdere mare istorică. Acolo există primele dovezi ale creştinismului în România, datate din secolul 4 sau 5”, a concluzionat Petre Enciu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4968 secunde