Autobuzele electrice de la CT Bus, noul trend în Constanţa. "Vom continua să achiziţionăm"

1407
De la data de 1 octombrie a acestui an, oraşul Constanţa beneficiază de autobuze electrice care fac parte din compania CT Bus. Practic, aceste autobuze electrice scad poluarea produsă în localitate şi sunt mult mai eficiente. Este vorba despre 20 de autobuze care circulă pe diverse linii în oraş şi care transportă zilnic sute de călători.



Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Constanţa s-a aflat şi un proiect de hotărâre privind modificarea HCL nr. 134/2022 ce viza aprobarea participării în cadrul proiectului „Achiziția de autobuze cu emisii de carbon scăzute, destinate transportului public, și crearea infrastructurii aferente”, de aprobare a notei de fundamentare a investiției, a cheltuielilor legate de proiect, precum și de aprobare a acordului de parteneriat.


Practic, este vorba despre 47 de staţii de reîncărcare pentru aceste autobuze ce urmează să fie achiziţionate. Până în prezent au fost cumpărate 25 de staţii de acest gen, iar următoarele vor fi achiziţionate la începutul anului 2023.



„Autobuzele electrice s-au aflat în probe până la data de 1 octombrie. Începând cu această dată au intrat oficial pe traseu. Este vorba despre 20 de staţii de încărcare lentă care se află în incinta curţii CT Bus, plus alte două staţii de încărcare rapidă care sunt amplasate în acelaşi loc şi alte trei staţii la Gară. Aceste staţii vor fi suplimentate la începutul anului 2023 pentru că atunci urmează să fie livrate alte autobuze electrice. Fiecare autobuz trebuie să deţină cel puţin o staţie de reîncărcare, astfel că de aceea numărul acestor staţii va ajunge la 47. Se doreşte un nou proiect prin care se vor mai achiziţiona şi alte autobuze”, a declarat Gabriel Ciobanu, director exploatare CT Bus.

Proiectul are ca scop promovarea mobilității urbane durabile prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic și modern.




Autobuzele electrice asigură curse pe traseele 100 (Gară - Satul de Vacanţă), 100C (Gară – Carrefour) și 43M (Gară – VIVO).

Din aceste 47 de staţii de reîncărcare, două vor fi amplasate în comuna Valu lui Traian. Staţiile de reîncărcare valorează nu mai puţin de 5.784.172,50 lei, acestea reprezentând cheltuielile pentru achiziţia şi instalarea staţiilor.

Autobuzele au 12 metri lungime, ceea ce înseamnă că cei care călătoresc cu ele vor avea parte de un mai mare confort decât până în prezent. Amintim că, la finele lunii octombrie 2020, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a anunțat că a finalizat licitația pentru 51 autobuze electrice de 12 metri lungime destinate transportului public din Alba Iulia, Buzău, Constanța și Ploiești. Autobuzele electrice BYD sunt livrate de către un importator israelian.

Banii cheltuiţi pe aceste autobuze şi staţii de reîncărcare au provenit exclusiv din fonduri europene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.328 secunde