Baconschi: România susține păstrarea de către NATO a politicii ușilor deschise, fără renunțarea la standardele Alianței

464
Baconschi: România susține păstrarea de către NATO a politicii ușilor deschise, fără renunțarea la standardele Alianței - baconschistefanmicsik-1318066377.jpg
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a făcut sâmbătă, în sesiunea Comisiei politice a Adunării Parlamentare a NATO, o pledoarie pentru menținerea de către Alianță a politicii "ușilor deschise", pe măsură însă ce statele candidate vecine României rămân atrase de valorile euroatlantice și îndeplinesc criteriile de aderare.

"Noi sperăm ca această atractivitate a spațiului euroatlantic pentru țările din vecinătatea noastră răsăriteană să se mențină în următorii ani. (...) Nu militez pentru niciun fel de renunțare la standarde când vorbim de lărgirea NATO. Cu toate acestea, există o logică democratică și una geopolitică și trebuie ca aceste țări să fie menținute în zona de atracție, în sensul că zona nord-atlantică trebuie să fie considerată în continuare atractivă. Nu trebuie să-i uităm pe viitorii noștri parteneri, mai ales Georgia, care este foarte motivată în a se alătura Alianței", a afirmat șeful diplomației române.

De asemenea, el a subliniat că trebuie susținută aplicarea standardelor democrate în orice țară candidată în procesul de lărgire a NATO, menționând în acest sens cazul Ucrainei.

"În familia mea politică, a Partidului Popular European, suntem foarte preocupați de procesul Iuliei Timoșenko și se pare că pentru mulți observatori acest proces este motivat politic", a spus ministrul Baconschi, răspunzând unei întrebări adresate de unul dintre membrii Adunării Parlamentare a NATO.

Totodată, el a arătat că pe agenda vizitei pe care o va întreprinde la Kiev în luna noiembrie se va afla și continuarea de către Ucraina a demersului său de aderare la NATO, precum și susținerea acordată de România în acest sens.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7196 secunde