Băsescu a semnat decretul de supunere spre ratificarea Parlamentului a Acordului privind scutul

484
Băsescu a semnat decretul de supunere spre ratificarea Parlamentului a Acordului privind scutul - traianbasescu-1320685794.jpg
Președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului a Acordului între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat la Washington la 13 septembrie 2011.

Pe 19 octombrie, membrii Executivului au aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului cu SUA pentru instalarea sistemului antirachetă pe teritoriul României și l-au trasnmis Parlamentului cu solicitarea ca votul pe proiect să se dea în regim de urgență.

Acordul cu SUA privind scutul antirachetă a fost desecretizat în integralitate la 23 septembrie. Înainte de prezentarea publică a textului acordului, la 23 septembrie, MAE a transmis, spre informare, textul către președinții Camerelor Parlamentului și ai comisiilor de politică externă și apărare.

Președintele Traian Băsescu a explicat că ambele țări câștigă securitate de pe urma acestui acord, ce va trece prin Legislativele SUA și al României. "Sistemul care se amplasează e unul antirachetă, defensiv, destinat să lovească rachete balistice care ar fi lansate împotriva teritoriului României, împotriva a parte din teritoriului aliat din interiorul UE sau împotriva SUA. Dacă venim în zona politică, e un document oficial care, în preambul vorbește de parteneriatul strategic dintre România și SUA, e un document juridic care va trece prin Parlamentul SUA și Parlamentul României, urmând a fi ratificate ca legi", a arătat șeful statului.

Acordul privind scutul antirachetă a fost semnat la 13 septembrie la Washington de către ministrul român de externe, Teodor Baconschi, și secretarul de stat american Hillary Clinton. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4477 secunde