Concurs Băsescu nu crede că acordarea cetățeniei române moldovenilor împiedică aderarea României la Schengen

1262

Articole recomandate

Președintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a calificat drept "speculații" comentariile din presa occidentală potrivit cărora, prin acordarea cetățeniei române moldovenilor, România ar introduce în Europa, pe ușa din jos, oameni care n-ar avea ce să caute acolo. "Noi suntem români, suntem de același sânge și dreptul național și cel internațional acordă cetățenia română cetățenilor Republicii Moldova și urmașilor lor care au locuit pe teritoriul românesc până în 1940", a afirmat Ghimpu pentru HotNews.ro.
La rândul său, președintele Traian Băsescu a afirmat că "facem ceea ce au făcut toate țările în situația noastră: cetățenilor cărora li s-a luat cetățenia fără voia lor, prin decizii politice, le creăm un sistem preferențial de obținere a cetățeniei".
În acest context, președintele Republicii Moldova a precizat: "Îmi pare rău că unii speculează această problemă. Am avut întâlniri cu mulți demnitari europeni la Chișinău și în afara Chișinăului: niciunul n-a abordat acest subiect. Este o speculație a presei: a început presa din Moscova, apoi din Germania și nu știu unde a mai ajuns. Din câte cunoaștem, și Germania acordă cetățenie, și Spania, și Franța, și Federația Rusă".
Președintele Băsescu a explicat, în această ordine de idei, că nu există niciun motiv pentru care să se teamă că "acest subiect ar putea împiedica intrarea României în spațiul Schengen". "România respectă Convenția Consiliului Europei din 1997 cu privire la acordarea cetățeniei. Noi nu acordăm cetățenie în bloc, ci în baza unor solicitări individuale", a mai spus șeful statului român.
Declarațiile au fost făcute vineri, în timpul unei întâlniri între cei doi șefi de stat, eveniment care a avut loc la reședința oficială a președintelui Băsescu de la Neptun și în cadrul căruia s-a discutat și despre criza economică traversată de autoritățile de la București și Chișinău într-o atmosferă politică tensionată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4567 secunde