Cândva mândria orașului

Cazinoul și faleza din Constanța arată ca după război

3437
4
După topirea gheții și munților de zăpadă de pe faleza Cazinoului din Constanța, întreaga zonă arată ca după război. Multe din balustradele de protecție ale falezei au fost rupte, iar acum în locul acestora vântul bate peste o fâșie de plastic lipită cu bandă adezivă de rămășițele de balustradă, acest lucru putând periclita viața persoanelor care se apro-pie prea mult de marginea falezei.

Impunătoarea clădire a Cazinoului, o relicvă a unei Constanțe somptuoase stă și ea în paragină, bucăți de zidărie fiind vizibil desprinse de fațada clădirii. Constănțenii pot intra înăuntru pentru a admira o pri-veliște cutremurătoare a unui edificiu cu care Constanța se mândrea acum o sută de ani, iar care la momentul actual este plin de igrasie, praf și mizerie, toate datorită administrației municipiului Constanța, care nu a mișcat un deget pentru reabilitarea clădirii, ce a revenit în patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului la sfârșitul anului trecut.

Toată zona a fost uitată

Câțiva oameni se plimbau ieri pe faleză, privind urmele devastatoare ale furtunilor survenite în luna februarie. Se zăresc găuri în faleză, pavajul este serios deteriorat, aceas-ta și datorită faptului că faleza nu a mai fost reabilitată complet din anii 1960.

"Eu vin aici cu nepoții. Pe vremuri era altceva, arăta mai bine, avea cine să se ocupe de clădirile astea. Acum nu se mai poate face așa ceva. Să nu se mire careva atunci când se prăbușește toată clădirea asta și o vor plânge toți politicienii pe la televizor," ne-a declarat Maria A. pensionară din Constanța.

"Toată zona a fost uitată, ne tot promit că vor face ceva și uitați-vă în jur cum arată. Și tot ei vor să îi votăm," ne-a spus Ionel Pescaru din Constanța.

"E păcat, dar așa e în România, unde se bagă banii în orice în afară de unde e nevoie," a amintit Alina Gheorghe, din Constanța.

Lucrările pentru refacerea balustradelor nu au început

Între timp, viceprimarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a spus că "noi (n.r.-primăria) am depus un proiect pentru fonduri europene, care are niște reguli clare, care spun că nu se pot cheltui bani publici în zonele care beneficiază de bani europeni. Vom efectua numai lucrări de punere în siguranță a falezei, vom repara balustradele când ne va permite vremea."

Între timp, de câteva zile bune, vremea la Constanța a fost frumoasă, iar edilii nu s-au grăbit să înceapă lucrările la reparațiile balustradelor și găurilor din pavaj. Poate așteaptă până când cineva se va răni serios pentru a acționa în această privință.

Făgădău a menționat că nu știe când va începe reabilitarea integrală a falezei, care depinde de accesarea fondurilor europene, dar speră că asta se va întâmpla cât mai curând, iar apoi se poate trece la o licitație pentru atribuirea lucrărilor.

Licitație pentru reabilitarea Cazinoului

În ceea ce privește lucrările pentru consolidarea Cazinoului, prefectul Claudiu Palaz a declarat, pentru Cuget Liber, că până la mijlocul lunii martie se va termina licitația și vor putea începe lucrările. În noiembrie 2011, ministrul Elena Udrea pre-coniza că lucrările vor începe după 1 ianuarie. La momentul actual, prefectul spune că lucrările nu au demarat când a promis fostul ministru, deoarece nu a existat documentația necesară pentru a se putea face acest lucru.

În hotărârea guvernului privind transmiterea imobilului din administrarea Consiliului Local al munici-piului Constanța în cea a Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului se precizează că "darea în administrare se realizează condiționat de demararea lucrărilor de consolidare și restaurare în termen de maxim un an de la preluarea imobilului," ceea ce înseamnă că nu au fost depășite termele prevăzute pentru începerea lucrărilor.

Compania Națională de Investiții (CNI) se ocupă cu documentația necesară pentru reabilitare clădirii. Adina Mitran, șef al biroului de presă din cadrul CNI, a declarat că "în momentul de față, se finalizează caietul de sarcini pentru acest proiect, urmând ca licitația pentru atribuirea lucrărilor să se desfășoare săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare. Referitor la fondurile pentru acest proiect, acestea nu au fost încă alocate, valoare exactă se va stabili după licitație."

Marius NICOLESCU

Comentează știrea

cetatean
29 februarie 2012
S-au plimbat Basescu si Udrea pe faleza Cazinoului...

Au demolat balustrazile si au aruncat in mare pavajul pietonal doar ca sa faca paguba in orasul PROPRIETATE PERSONALA al Maretului Fuhrer, Soarele Dobrogei, Unicul Primar din Romania... Si asta doar in ultimii 12 ani, deci pentru ca Mazare sa mai treaca pe la serviciu, macar si de la 14 la 13, Basescu trebuie sa-si dea demisia, iar fondurile europene sa curga in directia buzunarelor gashtii... ca e an electoral

Mitica
29 februarie 2012
VAI de mama noastra!

NUUUUUUUU!!!!!!!!!! , nu ,,e" ale Constantei, mazare face pasarele, sa treaca mai usor la 3 dimineata prin Mamaia, pe astea asteapta sa le faca tanti Nuti!!!!!!!!!!!

Rusine,rusine sa va fie !
29 februarie 2012
Rusine,rusine sa va fie !

Mascariciule de "edil",cum mai ai curaj sa mai apari la TV si in ziare si sa pozezi in gospodar ?

crina
7 noiembrie 2012
Scarba

Rusine....nu ma mai pot lauda ca sunt constanteanca...cu ce ma pot lauda?....cu Manaia?...eu locuiesc in Constanta... NU trotoare, NU parcuri (in care sa stau pe iarba...nu baradai), Nu evenimente culturale...Cu ce sa ma mandresc....pun capul in pamant....Asa a reusit sa ne umileasca Mascariciul....In vara asta turistii nu au mai facut poze cu maimuta sau camila...au facut cu MAZARE...Asta e ceea ce ne reprezinta...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8267 secunde