CCR judecă sesizarea lui Băsescu privind reprezentarea României la CE. PONTA își pledează cauza

228
CCR judecă sesizarea lui Băsescu privind reprezentarea României la CE. PONTA își pledează cauza - ccr97642200-1340782201.jpg
Curtea Constituțională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea președintelui Traian Băsescu privind conflictul juridic de natură constituțională în cazul reprezentării României la Consiliul European.

Curtea Constituțională a confirmat, pentru MEDIAFAX, că președintele Traian Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată miercuri.


Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că în discuția de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu președintele Traian Băsescu luni, înainte de ședința CSAT, nu a reușit să îl convingă pe șeful statului să meargă el la Bruxelles.

Ponta a spus că, în opinia sa, România va avea totuși un mandat de reprezentare comun și echilibrat.

Premierul Victor Ponta a declarat agenției MEDIAFAX că diferendul reclamat de președintele Băsescu la Curtea Constituțională este între Președinție și Parlament, iar judecătorii Curții pot doar constata existența unui conflict, care nu poate fi însă soluționat decât prin modificarea Constituției.

"Sunt surprins, pentru că Administrația Prezidențială tocmai declarase că nu are niciun conflict cu Guvernul și acum aflu că a cerut constatarea unui conflict între președinte și guvern. În al doilea rând, președintele nu cu Guvernul trebuia să ceară conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declarație politică referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a făcut nimic în acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul președintelui este cu Parlamentul, nu cu mine", a spus Ponta.

El a arătat totodată că, în cazul în care Curtea Constituțională va constata că există un conflict între puterile statului, atunci, conform Constituției și legii, acel conflict trebuie soluționat, lucru posibil însă prin modificarea Constituției.

"Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie soluționat prin modificarea Legii Constituționale", a spus Ponta.

El a precizat, din nou, că acest conflict este între Președinție și Parlament, dacă președintele nu recunoaște Declarația adoptată de către Legislativ.

Premierul a mai declarat, tot marți, că miercuri dimineață va merge la Curtea Constituțională, unde se discută sesizarea depusă de președintele Traian Băsescu privind reprezentarea la Bruxelles, iar joi va pleca la Consiliul European.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2475 secunde