Comisia Județeană de Fond Funciar dezbate acordarea unor titluri de proprietate Arhiepiscopiei Tomisului

999
Comisia Județeană de Fond Funciar s-a reunit, vineri, în cea de-a doua ședință de la numirea noului prefect al Constanței, Claudiu Palaz. În contextul evenimentului au fost analizate propunerile întocmite în baza prevederilor Legilor Fondului Funciar înaintate de către Comisiile Locale din nouă localități constănțene (Agigea, Cumpăna, Fântânele, Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu, Oltina, Ostrov, Rasova și Săcele) pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, în conformitate cu documentația anexată.
Așa cum a menționat și reprezentantul Guvernului în teritoriu, "singura problemă mai delicată" a ședinței de vineri a constat în solicitarea Arhiepiscopiei Constanța de a primi titluri de proprietate asupra a două terenuri pe care, până la acest moment, le-a deținut "în perpetuă și deplină folosință". Este vorba de o suprafață de 300 de hectare teren forestier, situat în comuna Oltina, și de un teren în suprafață totală de 50 de hectare care se află în folosința Mănăstirii Dervent, dar din care 23 de hectare sunt situate în comuna Canlia, județul Durostor, iar celelalte 27,36 hectare sunt în pădurea Rogozu Sf. Gheorghe din comuna Sf. Gheorghe, județul Ialomița. Arhiepiscopia solicită, în baza prevederilor legale, retrocedarea acestor terenuri, singura problemă fiind, susține prefectul Palaz, aceea că documentația este incompletă. "300 de hectare e o suprafață destul de mare. Dar, dacă se dovedește că e dreptul lor și fac dovada proprietății, Comisia nu are cum să comenteze asta. E bine să verificăm. Ambele cereri au fost amânate până săptămâna viitoare, până vin documentele din teritoriu", a explicat Cladiu Palaz.

În cazul terenurilor din Rasova "se va tăia în carne vie"
O altă situație din care vor rezulta, invariabil, o serie de aspecte conflictuale este cea din Rasova, acolo unde, așa cum a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu, problemele datează încă de acum nouă ani, de pe vremea mandatului primarului Dumitru Chirescu. "Discuțiile au început acum nouă ani. Nu s-a ținut cont de titlurile de proprietate, i-a lăsat (n.r. - Chirescu) pe fiecare să se așeze unde consideră pe acele suprafețe. Și titlurile de proprietate au fost emise în altă locație, deci nu acolo unde foloseau oamenii terenurile. Probabil că vom tăia în carne vie", s-a exprimat, plastic, Palaz.
Din punctul de vedere al prefectului, oamenii vor avea nemulțumiri, dar rezolvarea titlurilor de proprietate în conformitate cu parcelele stabilite de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) se impune tocmai în beneficiul proprietarilor. "Trebuie să lămurim lucrurile astea, va fi în interesul lor. Altfel nu vor putea să lase moștenire, nu vor putea să facă niciun dosar pe APIA pentru că întotdeauna vor fi suprapuneri pe acele terenuri, dacă nu se identifică locația reală", a adăugat Claudiu Palaz.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1919 secunde