Pregătirile pentru scrutinul din 22 noiembrie intră în linie dreaptă

Primarii constănțeni au fost instruiți în vederea organizării alegerilor prezidențiale

1601
Primarii constănțeni au fost instruiți în vederea organizării alegerilor prezidențiale - 08184de335b171e486b555d31d9c647b.jpg
60 de primari din județul Con-stanța au participat, ieri, la o ședință de instruire în vederea organizării alegerilor prezidențiale din această toamnă. Evenimentul a avut loc în sala mare a Prefecturii Constanța, iar la el au luat parte prefectul Claudiu Palaz și reprezentantul teritorial al Autorității Electorale Permanente, Filiala Sud-Est, Iulia Vulpe Andrășescu.
Înainte, însă, ca șefilor sau reprezentanților autorităților publice locale să le fie puse în vedere măsurile concrete ce trebuie luate pentru a asigura derularea în condiții optime a alegerilor prezidențiale, prefectul Palaz i-a asigurat pe aceștia de sprijinul său total în ce privește rezolvarea probleme-lor din teritoriu. În sensul acesta, Claudiu Palaz a menționat solicita-rea adresată, ieri dimineață, tuturor primăriilor din județ, prin care acestora li se cere o situație exactă referitoare la costurile cu personalul din instituție, la facturile de telefon și, nu în ultimul rând, la cele pentru apă. "E o solicitare urgentă și e spre binele tuturor. Vreau să îmi răspundeți repede, eu vreau să o trimit la centru. E vorba de buna funcționare a primăriilor până la sfârșitul anului", a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
În aceeași ordine de idei, prefectul Palaz a solicitat în mod expres primarilor prezenți la ședință să comunice la timp Prefecturii Constanța actele ce stau la baza hotărârilor de Consiliu Local și asta pentru că, potrivit declarațiilor sale, controlul efectuat de MAI în instituție a ridicat această problemă, considerând-o "unul dintre punctele slabe".

Tabele electorale, camere web și calculatoare
În ceea ce privește strict ale-gerile prezidențiale din 22 noiembrie, reprezentantul Autorității Electorale Permanente (AEP) a explicat câteva dintre noutățile aces-tui scrutin și a insistat, totodată, asupra necesității respectării tuturor prevederilor legale și a termenelor pentru a evita astfel situația aplicării unor amenzi pe domeniul electoral, amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.
Mai exact, potrivit Legii 370/2004, modificată prin Ordonanța 95/2009, primarii sunt obligați să ridice, până pe 12 octombrie, listele electorale permanente de la Biroul Județean de administrare a bazelor de date și să le semneze, atât ei, în calitate de șefi ai administrațiilor publice locale, cât și secretarii primăriilor. Un aspect deosebit de important constă, potrivit explicațiilor reprezentantului AEP, în actualizarea listelor electorale permanente, prin radierea atât a persoanelor decedate, cât și a celor care au renunțat sau au pierdut cetățenia română.
La capitolul noutăți, directorul Filialei Sud-Est a AEP, Iulia Vulpe Andrășescu, a menționat dispariția noțiunii de listă electorală suplimentară și introducerea celei de tabel electoral. Aceste tabele vor exista la secțiile de votare speciale, acolo unde, de altfel, vor fi montate și camere web și calculatoare.
Din acest punct de vedere, prefectul a explicat că, acolo unde se vor "împotmoli", două sau trei firme vor pune la dispoziția primăriilor, pentru secțiile speciale, camere web și calculatoare, dar nu contra cost și nici prin vân-zare, ci sub forma unui împrumut benevol.
În județul Constanța vor fi amenajate 587 de secții de votare. Dintre acestea, 72 vor fi secții de votare speciale. Nicio primărie din județ nu a depășit termenul legal, anume data de 2 octombrie, pentru a efectua delimitarea secțiilor de votare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3759 secunde