Potrivit pedelistului Adrian Gheorghiță,

Consiliul Local Municipal Constanța încalcă legea în cazul alesului local Florin Gheorghe

1969
Consiliul Local Municipal Constanța încalcă legea în cazul alesului local Florin Gheorghe - 6d25adbe208ce5e99080da48d33e407a.jpg
Dosarul în care consilierul local Florin Gheorghe solicită instanței constănțene constatarea calității de membru al Partidului Democrat-Liberal a fost suspendat. Conform explicațiilor avocatului Adrian Gheorghiță, liderul de grup al consilierilor județeni democrat-liberali, dosarul, care a avut ultimul termen pe data de 14 august, a fost suspendat pe motiv că reclamantul, Florin Gheorghe, nu a îndeplinit obligațiile impuse de instanță.
Așa cum reiese din explicațiile consilierului județean Adrian Gheorghiță, Florin Gheorghe a dat în judecată PD-L Constanța, PD-L București și Comisia de disciplină din cadrul partidului pentru excluderea sa din rândul democrat-liberalilor, excludere care, reamintim, a avut loc anul trecut, pe data de 28 iulie. În ceea ce privește mandatul de consilier local, Florin Gheorghe a depus jurământul la data de 25 iulie, gest rămas în conștiința publicului prin ținuta de plajă a fostului pedelist (n.r. - el a depus jurământul în pantaloni scurți și șlapi) care, la acea dată, s-a scuzat: "Acum m-a sunat nea Moisoiu". De atunci și până în prezent a trecut mai mult de un an, PD-L nereușind nici până la momentul de față să scape de reprezentarea lui Florin Gheorghe în Consiliul Local Municipal Constanța, în pofida faptului că a solicitat acest lucru în câteva rânduri.
Interesant de remarcat e că avocatul Adrian Gheorghiță a atras atenția asupra faptului că pierderea calității de membru de partid nici nu poate face obiectul unui proces în instanță. "Dosarul e prost început și nu se poate termina decât prost", a comentat Gheorghiță. În opinia sa, această problemă trenează și din cauza faptului că legea lasă de dorit: "Legea e proastă, o instanță nu se poate substitui unui consiliu local, nu poate valida sau invalida un ales local, și asta pentru că aspectul acesta cade în sarcina consilierilor locali, de ei depinde", a adăugat el.
Totodată, Gheorghiță a menționat că mandatul de ales local este strict legat de calitatea de membru de partid și că, din moment ce un consilier local a fost exclus din partidul pe listele căruia a candidat, el își pierde automat și calitatea de consilier. Deși a invocat prevederile Legilor 215 și 393/2004 privind statutul aleșilor locali, Gheorghiță a repetat ideea potrivit căreia legea lasă consiliilor locale o portiță. "Da, Consiliul Local Constanța a încălcat legea în cazul lui Florin Gheorghe. Dar invalidarea sa nu se poate realiza decât prin votul consilierilor", a conchis el.
Potrivit Legii 343/2004, modificată, calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului și în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales.
Conform articolului 9 din Legea 393, "încetarea de drept a manda-tului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul județean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a președintelui consiliului județean sau a oricărui consilier". E puțin probabil, însă, ca un proiect de hotărâre care să privească invalidarea lui Florin Gheorghe să intre măcar pe ordinea de zi a unei ședințe a CLM Constanța. Rămâne de văzut dacă cei doi consilieri care sunt efectiv ai PD-L-ului (n.r. – Nicolae Șandru și Cristian Tănase) vor încerca măcar să inițieze un astfel de proiect de hotărâre.
Reamintim că într-o situație similară cu cea a lui Florin Gheorghe se află și consilierii locali Mădălina Popa și Dănuț Moisoiu. Deși Moisoiu a fost exclus din PD-L Constanța pe 5 iunie 2008, iar Popa pe 23 iunie anul trecut, ei activează și acum în CLM Constanța, în calitate de aleși locali democrat-liberali, sprijinind, în realitate, orice inițiativă marcă PSD.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4481 secunde