Construcția depozitului de deșeuri de la Năvodari va fi stopată printr-o lege

2100
Construcția depozitului de deșeuri de la Năvodari va fi stopată printr-o lege - f799b903af8ccd01d8606e5e6aa0a8e2.jpg
Parlamentarii constănțeni liberali Gheorghe Dragomir și Puiu Hașotti au inițiat încă din luna aprilie un proiect de lege menit să completeze legislația care vizează posibilitățile de construire a depozitelor de deșeuri toxice și periculoase în zona de coastă a Mării Negre.
După ce inițiativa lor a trecut recent cu succes de Senat, prima cameră sesizată, ei au făcut și un apel către ceilalți colegi din Parlament pentru a le acorda sprijinul la votul final. Camera Deputaților este camera decizională.
În conformitate cu prevederile legislative actuale, se interzice autorizarea executării oricărui fel de construcții definitive sau provizorii în cadrul unei zone delimitate astfel: "în direcția mării, până la 2 metri, și în direcția uscatului, pe o lățime măsurată la orizontală de 300 m".
Inițiatorii constănțeni propun interzicerea construirii depozitelor de deșeuri toxice și periculoase în direcția uscatului până la o distanță de 20 kilometri. Mai precis, Gheorghe Dragomir și Puiu Hașotti vor să completeze articolul 3 din Legea nr.597/2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre, precum și articolul 25 din Legea nr.360/2003 privind regimul substanțelor și preparatelor chimice periculoase.
Cu cât vor fi aprobate mai rapid aceste modificări, cu atât mai repede se va clarifica și situația centrului de deșeuri de la Năvodari, al cărui dosar se află blocat pe rolul instanțelor constănțene.
Colegul lor de partid din Camera Deputaților, Mihai Lupu, a spus că va vota categoric pentru modificarea legislației și a anunțat că va încerca să îi convingă și pe ceilalți deputați constănțeni să facă același lucru.
Și democrat-liberalii și-au anunțat susținerea pentru proiectul inițiat de cei doi liberali. Constantin Chirilă a remarcat, de asemenea, că proiectul este cu atât mai important cu cât "politica costieră a fost lăsată de izbeliște în ultima perioadă". Zanfir Iorguș și Maria Stavrositu au subliniat, la rândul lor, că este bună această măsură, protejând atât populația din zona costieră, cât și potențialul turistic al litoralului constănțean.

Amendamente PSD
Liberalii au susținători inclusiv în tabăra social-democraților. Matei Brătianu și Manuela Mitrea au arătat că inițiativa liberalilor vine în ajutorul constănțenilor și se va bucura și de votul lor favorabil.
"În principiu, sunt de acord, pentru că vorbim de deșeuri toxice și nu deșeuri menajere. În cazul celor toxice și periculoase se pot găsi alte locații, chiar și la distanțe mai mari de 20 de kilometri", a fost de părere Eduard Martin.
Cristina Dumitrache a mărturisit că îi va sprijini pe liberali, însă va aduce unele amendamente. Ea a declarat că inițiatorii ar fi trebuit să ia în calcul și distanța față de unitățile școlare care ar putea fi afectate de aceste construcții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3855 secunde