"Dacă aș fi în locul lui Iohannis, n-aș revoca-o pe Kovesi. Aș proteja interesele mari ale României"

362

Articole recomandate

Senatorul Traian Băsescu, președintele PMP, a declarat la România TV că, dacă ar fi în locul președintelui Klaus Iohannis, nu ar revoca-o din funcție pe Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, pentru "a proteja interesele mari ale României", dar ar pune-o "sub control".

"Președintele Iohannis va trebui să aibă în vedere două lucruri. Unu - utilitatea menținerii doamnei Kovesi în fruntea DNA și aici am mari semne de întrebare. Doi - impactul extern, pentru că România vrea în Schengen. Dacă nu este pregătit momentul revocării doamnei Kovesi, Iohannis va fi pus la categoria apărători ai corupților și va fi un dezastru pentru România. Deci Iohannis nu are de luat o simplă hotărâre. Este foarte complicat. (...) Eu, dacă aș fi în locul lui Iohannis, n-aș revoca-o, pentru a proteja interesele mari ale României, dar aș pune-o sub control. Parchetul General să se ocupe", a declarat Băsescu duminică, la România TV, fiind întrebat dacă desecretizarea protocolului semnat între Ministerul Public și SRI schimbă în vreun fel situația lui Kovesi, respectiv decizia care ar trebui să fie luată la Palatul Cotroceni în privința procurorului-șef al DNA.

Totodată, Traian Băsescu a spus că acest protocol trebuie judecat de CSM și de comisia parlamentară de control a activității SRI.

"Îmi este clar că, așa cum este formulat în unele zone, poate da loc la abuzuri și interpretări. (...) Acest protocol trebuie judecat în primul rând de CSM, și nu de orice secție a CSM, ci de judecători, și în al doilea rând trebuie judecat de comisia parlamentară de control a SRI. Ce mi se pare incorect legat de acest protocol? (...) Prin Constituție, aceste instituții au stăpân, și SRI și Parchetul General. SRI are ca stăpân Comisia de control a activității SRI. (...) (Comisia - n.r.) Trebuia să-l aibă de când s-a semnat sau înainte de a se semna, pentru că acea comisie este singura instituție care controlează activitatea SRI. Iar Parchetul General trebuia să se ducă frumușel cu proiectul de protocol la CSM", a arătat Băsescu.

El a mai precizat că în mandatul său de președinte al României nu a fost interesat să vadă un astfel de protocol.

"Înțeleg că sunt 64 de protocoale și vă spun că n-am văzut niciunul și nu m-a interesat vreodată să văd vreun astfel de protocol, că nu e în atribuțiunile președintelui României", a mai afirmat Băsescu.

Serviciul Român de Informații a publicat vineri, pe site, protocolul de colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale.

Documentul a fost încheiat pe data de 4 februarie 2009, fiind semnat de Tiberiu Nițu, prim-adjunct al procurorului general la acea vreme, și Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Protocolul a fost aprobat de șefii celor două instituții de la acea dată - Laura Codruța Kovesi și George Maior, scrie romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3949 secunde