Deputaţii vor o nouă materie la liceu. "Elevii trebuie să cunoască Revoluţia din 1989"

1192
Deputaţii vor o nouă materie la liceu.
Revoluţia din 1989 este un eveniment istoric pentru România şi astfel elevii din zilele noastre au dreptul să ştie exact ce s-a întâmplat în acea perioadă. Despre Revoluţie, în sine, elevii pot învăţa la materia Istorie, însă de cele mai multe ori dascălii nu intră în profunzimea subiectului.

Deputatul constănţean de la PNL, Marian Cruşoveanu, nu a rămas nepăsător în ceea ce priveşte acest aspect şi a luat atitudine, sperând că poate îndrepta lucrurile.

Astfel, Cruşoveanu a lăudat iniţierea unui proiect de lege prin care să fie introdusă în şcoli o materie specială în cadrul căreia elevii să înveţe despre Revoluţia din 1989 şi să aprofundeze despre ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă.


„În plenul Camerei Deputaților am adoptat proiectul de lege referitor la introducerea, în liceu, a disciplinei referitoare la Revoluţia din 1989, începând cu anul școlar următor. După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţie, consider că este un moment propice și este un demers complet necesar pentru ca elevii să beneficieze de o disciplină prin care să afle mai multe date despre schimbarea de regim ca efect al sângeroaselor evenimente din decembrie 1989”, a declarat Marian Cruşoveanu.

Deputatul constănţean consideră că elevii trebuie să cunoască cele întâmplate în 1989 şi să realizeze cum s-a făcut trecerea de la regimul comunist la democraţie.


Legea urmează să fie dezbătută şi apoi votată în Senatul României ca for decizional.

„O astfel de disciplină introdusă în programa școlară, numită «Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România», răspunde necesităţii actuale de a oferi tinerilor un cadru educațional referitor la etapele trecerii de la sistemul comunist la democrație, instrument util în întărirea valorilor civice și democratice ale viitoarelor generații.


Această lege urmează să fie dezbătută și votată la Senat, ca for decizional. Aș mai sublinia faptul că această lege poate constitui un exemplu pentru a îmbunătăți programele școlare, prin care să putem introduce și subiecte referitoare la regiunile istorice ale României și, de ce nu, o materie opțională referitoare la evoluția culturală și istorică a Dobrogei”, a explicat Marian Cruşoveanu.


În altă ordine de idei, inițiatorul acestei legi, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, este și rectorul Universității de Vest Timișoara.

Propunerea legislativă prevede introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”.


„Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru această disciplină se vor elabora de către Ministerul Educației, în colaborare cu reprezentanții organizațiilor de revoluționari. Cadrele didactice care predau disciplina pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate”, se arată în documentul avizat de Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților.


Proiectul a fost votat cu 215 voturi pentru, 17 împotrivă şi 44 de abţineri și va fi înaintat Senatului.

Noua disciplină va fi introdusă în sfera curriculară începând cu anul şcolar 2023-2024.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3149 secunde