„Dezvoltarea potențialului turistic, protejarea și promovarea moștenirii comune”, proiect în desfăşurare la Primăria Murfatlar

1333
În data de 18 iunie 2021 în sala de Consiliu a Primăriei orașului Murfatlar avut loc un briefing în cadrul proiectului Dezvoltarea potențialul turistic, protejarea și promovarea moștenirii comune, cod ROBG - 453.

La briefing au participat echipele de proiect ale celor doi parteneri ai proiectului, respectiv echipa de proiect din General Toshevo-Bulgaria și echipa de proiect din Murfatlar, România, primarul orașului Murfatlar- Gheorghe Cojocaru, primarul orașului General Toshevo - Valentin Dimitrov, jurnaliști.


 

În cadrul briefingului s-a prezentat în ce punct se afla activitățile și investițiile în momentul de fata pentru proiectul amintit mai sus.

„Dezvoltarea potențialului turistic, protejarea și promovarea moștenirii comune” este un proiect dezvoltat în parteneriat cu orașul General Toshevo din Bulgaria, finanțat prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria și dedicat promovării în comun a patrimoniului cultural și natural al zonei pentru creșterea activităților turistice.

Valoarea totală a proiectului este de 1.249.899,30 euro, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 1.224.901,40 euro. Bugetul total al partenerului UAT Oraș Murfatlar este de 609.944,62 euro, din care finanțarea nerambursabilă este de 397.743,73 euro.




Reamintim că, în luna septembrie 2018, Oraşul Murfatlar a semnat contractul de finanțare pentru implementarea proiectului „Dezvoltarea potențialului turistic, protejarea și promovarea patrimoniului comun”, cod ROBG-453, finanțat prin Programului Interreg VA România-Bulgaria, Axa Prioritară 2. O regiune verde.

Proiectul este implementat de parteneriatul dintre Municipalitatea General Toshevo, Bulgaria - partener lider, și Orașul Murfatlar. Acest parteneriat este deja istoric, cele două localități având o îndelungată colaborare în proiecte transfrontaliere România-Bulgaria și la Marea Neagră. Nu numai primăriile sunt implicate în această relație de prietenie, ci întregile comunități locale, prin proiecte dedicate școlilor sau instituțiilor de cultură.Proiectul „Dezvoltarea potențialului turistic, protejarea și promovarea patrimoniului comun” își propune ca obiectiv general să sprijine dezvoltarea socio-economică sustenabilă a regiunii transfrontaliere prin sporirea potențialului turistic legat de dezvoltarea și marketingul de produse turistice competitive și dezvoltarea și promovarea moștenirii comune în regiunea de graniță.



Obiectivul general al proiectului va fi realizat prin explorarea și promovarea moștenirii naturale și culturale în zona de studiu a proiectului, dezvoltarea turismului prin valorificarea sustenabilă a acestei moșteniri, îmbunătățirea condițiilor de operare a obiectivelor naturale și culturale și dezvoltarea relațiilor economice și sociale între parteneri. Activitățile principale ale proiectului conduc la definirea unui produs turistic comun al celor doi parteneri, bazat pe obiectivele culturale și naturale de care dispun – situri istorice, situri naturale, elemente culturale intangibile, pentru care o strategie comună de promovare va asigura conservarea, dezvoltarea și valorificarea lor sustenabilă. Măsuri de investiție vor asigura reabilitarea și modernizarea unor obiective cum ar fi case de cultură, muzee, monumente sau parcuri, toate urmând să fie incluse în produsul turistic comun. De asemenea, proiectul prevede măsuri de informare și promovare a produsului turistic comun, prin acțiuni ample vizând operatori în turism, jurnaliști, tineri și reprezentanți ai oamenilor de afaceri și administrațiilor locale.



În oraşul Murfatlar se va reabilita și extinde Casa de Cultură, se va crea un parc tematic care va miza pe atracțiile turistice locale și se va reabilita Monumentul Eorilor din localitate.

Activități educative și creative reunesc tinerii din cele doua orașe – Murfatlar și General Toshevo, astfel încât la finalul proiectului, patrimoniul natural și cultural al zonei transfrontaliere promovate să fie cunoscut, apreciat și să aibă perspectiva de fi valorificat sustenabil de viitoarea generație.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3581 secunde