Dobândirea cetățeniei române, un "subiect dureros" pentru tinerii din diaspora

744

Articole de la același autor

A patra ediție a Școlii de Vară "Comunități românești și identitate europeană" și-a deschis oficial porțile, vineri după amiază, la Eforie Sud, în prezența șefului statului, Traian Băsescu, a ministrului Tineretului și Sportului, Sorina Plăcintă, și a lui Eugen Tomac, șeful Departamentului pentru Rela-țiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Deși în cadrul eveni-mentului care, de altfel, are drept organizatori MAE și Ministerul Tineretului, a fost anunțată și prezența ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, acesta a lipsit de la deschidere. Școala de Vară "Comunități românești și identitate europeană" închide seria acțiunilor derulate anul acesta sub umbrela Programului Arc 2009 și reunește, în taberele de la malul mării - Eforie Sud și 2 Mai -, 400 de tineri români din comunitățile etnicilor români din Albania, Austria, Autoritatea Națională Palestiniană, Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Israel, Italia, Republica Macedonia, Marea Britanie, Repu-blica Moldova, Serbia, Slovacia, Spania, Ucraina și Ungaria. La deschidere au participat, de asemenea, parlamentarii democrat-liberali constănțeni.
Evenimentul a părut unul emoționant îndeosebi pentru tinerii români veniți din toate colțurile lumii care au avut ocazia de a-și exprima, în cadrul deschiderii, doleanțele. Astfel, una dintre problemele ridicate de doi tineri din Republica Moldova, a fost modul în care locuitorii acestei țări își pot redobândi cetățenia română. Potrivit propriilor declarații, subiectul este, pentru cetățenii din Republica Moldova, "unul dureros". Președintele Băsescu a explicat că autoritățile din România au cunoștință de existența acestor probleme, cauzate și de reorganizarea aparatului consular din R. Moldova, dar a dat asigurări că la anul nu vor mai fi înregistrate probleme în procedura de redobândire a cetățeniei române de către cetățenii moldoveni.
Mai mult decât atât, șeful statului a anunțat și că a purtat discuții cu Guvernul pentru suplimentarea cu 1000 de locuri pentru absolvenții de liceu din R. Moldova în cadrul învățământului de stat din România, iar cât de curând va avea un răspuns din partea Executivului și a Ministerului Educației în acest sens. Băsescu a precizat, însă, că "nu e vorba neapărat de locuri cu bursă, ci de locuri gratuite în sistemul universitar de stat" din România.

"Basarabia, cetățenia este dreptul tău!"
Tinerii basarabeni au fost, și ei, prezenți la deschiderea oficială a Școlii de Vară, reprezentantul acestora dăruindu-i președintelui României un tricou inscripționat cu mesajul "Basarabia, cetățenia este dreptul tău!".
O altă problemă ridicată a fost necesitatea deschiderii unei reprezentanțe a MAE în Palestina, iar în această ordine de idei, Băsescu a anunțat că Ministerul Afacerilor Externe a închiriat deja o clădire în acest scop la Ramala. Instituția va avea, potrivit explicațiilor sale, un singur diplomat, restul reprezentanților ținând de partea consulară.
Interesant de remarcat a fost, însă, sfatul adresat de Băsescu tinerilor prezenți la Eforie Sud și anume acela de a nu ezita vreodată să intre în bisericile din România, iar din acest punct de vedere el a atras atenția asupra importanței Bisericii Ortodoxe Române ca factor de propagare a culturii, limbii și tradițiilor românești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6301 secunde