Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă, mesaj ferm cu privire la intrarea ruşilor în ţările UE

1735
1
Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă, mesaj ferm cu privire la intrarea ruşilor în ţările UE - fondstefanuta1664991412166499638-1665141974.jpg
Eurodeputatul USR Nicolae Ștefănuță este susținător și semnatar al unei scrisori formulate de mai mulți europarlamentari și trimisă luni președinției Consiliului și Comisiei UE, prin care este solicitată o nouă sancțiune împotriva Rusiei ce ar interzice accesul cetățenilor ruși pe teritoriul UE.

„Acțiunile UE, deși privite cu neîncredere sau chiar amuzament la începutul conflictului în taberele eurosceptice, sunt consistente și cresc gradual. Cu câteva excepții de cetățeni care fug de atrocitățile regimului Putin, marea majoritate a cetățenilor ruși riscă să rămână fără acces în spațiul Uniunii până la finalul acestui an”, a spus Nicu Ștefănuță. Europarlamentarul a continuat spunând că susţine demersul Finlandei, acela de a suspenda vizele cetăţenilor ruşi.

„Susținem cu fermitate inițiativa mai multor state membre ale UE, în special a Finlandei și a statelor baltice, de a suspenda eliberarea vizelor turistice cetățenilor ruși, care sunt cetățeni ai statului care a declanșat procesul ilegal de război de agresiune neprovocat împotriva Ucrainei. Atât timp cât cetățenii ucraineni suferă atrocitățile războiului de agresiune al Rusiei, cetățenii ruși nu ar trebui să fie bineveniți în Uniunea Europeană”, se arată în textul scrisorii.


„Interdicția de mai sus a vizelor de turist nu ar trebui să afecteze în niciun fel cetățenii ruși care au dreptul la vize umanitare. Uniunea Europeană trebuie să-și mențină sprijinul și să rămână deschisă față de societatea civilă pro-democrație, opoziția politică și cei persecutați pe nedrept în Rusia pentru că au vorbit împotriva regimului Putin și a războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”, se mai arată în textul scrisorii.


În altă ordine de idei, cei 48 de membri ai Parlamentului European care au semnat scrisoarea adresată Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, au explicat că cer interzicerea accesului în UE și înghețarea activelor celor peste 6.000 de oficiali, oligarhi și propagandiști ruși identificați de organizația lui Alexei Navalnîi ca fiind apropiați și beneficiari ai regimului de la Kremlin.

Finlanda a luat deja decizia finală. Vizele ruşilor pentru intrarea în ţară, reduse

Aşa cum anunţa şi europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, Finlanda va reduce numărul de vize eliberate cetățenilor ruși la 10% din totalul actual începând de la 1 septembrie, a declarat marți ministrul de externe Pekka Haavisto, pe fondul numărului mare de turiști care se îndreaptă către Europa.

Pekka Haavisto a declarat că decizia a fost luată în momentul în care mulți turiști ruși au început să folosească Finlanda și aeroportul Vantaa de la Helsinki ca pe porți către destinații de vacanță europene, după ce, în urmă cu o lună, Rusia a ridicat restricțiile de frontieră instituite pe fondul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

La doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, în luna februarie, Finlanda s-a alăturat unui șir de țări occidentale în a-și închide spațiul aerian pentru avioanele rusești, făcând astfel dificile călătoriile în Europa pentru cetățenii ruși.

„Finlanda și Țările Baltice ar urma să propună împreună ca Uniunea Europeană să întrerupă acordul de facilitare a vizelor cu Federația Rusă, care ușurează deplasările cetățenilor ruși spre și pe teritoriul Uniunii Europene”, a adăugat Haavisto.



Comentează știrea

C-tin
24 august 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Puneti-l și pe el în cusca pentru ca "latra" sa sperie lumea !!!

Pagina a fost generata in 0.7145 secunde