Exproprieri în centrul Constanței, pentru parcări și spațiu verde. "Este nevoie de noi locuri în spatele blocurilor"

1754
2

Articole de la același autor

Autoritățile locale au în plan realizarea de noi parcări și spații verzi între blocurile care străjuiesc arterele principale Ferdinand și Traian. Este nevoie de noi locuri de parcare în zonă, mai ales că vor fi realizate lucrări pe bulevardul Ferdinand, într-un alt proiect de mobilitate urbană. Pentru modificările ce vor fi făcute în zona aleii Lupeni, este necesară exproprierea a patru terenuri private.





Zona cuprinsă între arterele principale Ferdinand și Traian, mai precis din zona aleii Lupeni din centrul municipiului Constanța, va fi înfrumusețată. Pe o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați urmează să fie realizate noi parcări și spații verzi, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța. În cea mai recentă ședință a Consiliului Local, aleșii locali au aprobat documentația tehnico-economică, faza studiului de prefezabilitate „Reabilitare urbană a terenurilor situate în zona Aleea Lupeni, prin amenajare de locuri de parcare și spații verzi”.



„În momentul de față există numeroase cereri în așteptare pentru locuri de parcare de reședință, dar și necesitatea asigurării altor locuri de parcare ce pot fi utilizate de persoanele aflate în tranzit în această zonă, ținând cont de existența în vecinătate a Parcului Arheologic, dar și a Liceului Teoretic Traian. Zona este ocupată cu mașini ale locatarilor din zonă, parcate la întâmplare, dar și ale celor care vin să se recreeze în special în Parcul Arheologic. Circulația pe stradă se realizează în condiții dificile deoarece aproape tot timpul banda de circulație este ocupată de mașinile parcate la întâmplare. Partea carosabilă prezintă degradări cauzate de acțiunea combinată a factorilor de mediu, traficului, dar și de îmbătrânire a asfaltului. De asemenea, ne confruntăm în prezent cu o degradare a spațiilor verzi de pe întreg teritoriul municipiului Constanța cauzată de distrugerea constantă a acestora, ca efect al dezvoltării activităților economice și sociale, cu efect direct și constant asupra calității factorilor de mediu”, se arată în doumentația tehnico-economică.



Vor dispărea parcările de pe Ferdinand, este nevoie de noi locuri în spatele blocurilor

În zona respectivă este nevoie de noi locuri de parcare și în contextul în care, în viitorul nu foarte îndepărtat, vor fi demarate lucrări și pe bulevardul Ferdinand, au anunțat reprezentanții autorității publice locale. „Având în vedere proiectul municipalității din zona centrală care include și bd. Ferdinand „Îmbunătățirea mobilității municipiului Constanța între gara CFR și stațiunea Mamaia”, având ca obiectiv general îmbunătățirea mobilității urbane, va fi nevoie de reconfigurarea de noi locuri de parcare față de cele la care se renunță prin proiect”, au mai punctat realizatorii studiului de prefezabilitate.



Este necesară exproprierea a patru terenuri private

Drept pentru care, actualul proiect vizează o suprafață de 3.000 de metri pătrați, dintre arterele Ferdinand și Traian, dar în care sunt cuprinse și patru terenuri private, pentru care „ar fi necesară inițierea procedurii de expropriere în conformitate cu prevederile Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local”. Este vorba despre patru terenuri de pe aleea Lupeni, iar pe unul este în prezent o construcție a cărei ridicare a fost sistată: un teren de 311 mp, unul de 568 mp, 147 mp și al patrulea în suprafață de 688 mp.



De ce nu va fi realizată o parcare supraetajată

Studiul de prefezabilitate ia în calcul două variante, respectiv realizarea unei parcări supraetajate pe o suprafață de 2.000 mp, ipoteză în care costurile proiectului s-ar ridica la peste 8 milioane de lei; a doua ipoteză constă în reconfigurarea prin amenajarea de spații verzi și parcări la sol, care implică costuri de 775.000 de lei, fără TVA. Această a doua variantă este cea propusă ca fiind optimă, iar fondurile urmează să fie asigurate de la bugetul local. Dacă ar fi fost realizată parcarea supraetajată, nu ar fi rămas suficient spațiu pentru zona verde, în condițiile în care și așa Constanța este deficitară la acest capitol.



Circulația în parcarea ce urmează să fie realizată se va desfășura în sens unic, dinspre strada Traian spre bd. Ferdinand, se mai arată în studiul menționat.

Având în vedere parcursul birocratic pe care trebuie să-l urmeze proiectul, cât și exproprierile și licitațiile pe care le presupune realizarea lucrării, mai este cale lungă până când parcarea și spațiile verzi menționate vor deveni realitate. 





Comentează știrea

Primar
9 iulie 2022
Investitie proasta, marca Chițac

Exproprierele se impun acolo unde este cazul , dar valoarea despagubilor trebuie calculata la pretul pietii , al zonei la care se adauga potentialul economic al locatiei . Este vad , nu este vad !? Acum jigodiile calculeaza val despagubirii imobiliare la minimul grilei notariale, adica la tarife pe care nu le aplica nimeni in realitate. Plus ca tarifele astea nu au mai fost acctualizate de ani buni , nu mai reflecta realitatea din piata, majorarile din ultimii ani , inflatia ... La care se adauga prejudiciul care trebuie calculat asa incat expropriatul ca primeasca compensatii care sa - i refaca ,la cel putin valoarea dinainte de expropriere , a patrimonilui lui. La pretul pietii, nu la cat viseaza toate lichelele. Dar statul si autoritatile nenorocite vor totul pe de'a moaka! Oare Chitac si Iovanezian , cei 2 care se cred acum zmei cand de fapt sunt niste slujbasi platiti de noi , deci in slujba noastra !? , si-ar vinde cotinețele dupa tarifele din grilă ? Niste jigodii cu toții !

Ovidiu
9 iulie 2022
Ferdinand

Fb că vor dispărea parcările de pe Ferdinand.Intre Răscoală și Mihai Viteazu sunt parcări care atunci când sunt ocupate mașini blochează primar banda spre gară iar autobuzele sunt obligate să circule direct pe banda 2 Poate se rezolvă astfel și amenajarea stației de autobuze Atelierelor.Calatorii coboara greu din autobuze datorită bordurilor înalte.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5529 secunde