Ce soartă va avea esplanada plajei Modern, astăzi degradată și batjocorită?

1082
2

Articole de la același autor

Îmbătrânită și degradată, batjocorită și tristă. Cel puțin astfel se înfățișa, zilele trecute, esplanada plajei Modern, loc care peste două săptămâni va deveni centrul de interes al României, datorită NEVERSEA. Gropile din asfalt sunt la ele acasă, iarba a crescut necontrolat, băncile sunt murdare, iar întregul „tablou” repugnă și din cauza graffiti-urilor ce s-au tot adunat de ani buni. Reabilitarea falezei, deși avută în vedere de autorități, depinde de soarta taluzului, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.



Plaja Modern este unul dintre locurile preferate ale constănțenilor, fie că este vară sau iarnă. Dar de câțiva ani a devenit și destinația mega-festivalului NEVERSEA, un eveniment ce ar fi trebuit să pună mai abitir la treabă autoritățile locale, datorită amplorii sale fără precedent pentru urbea de la malul mării.



Amplasată în apropierea centrului orașului, accesibilă și constănțenilor dornici doar de o plimbare la ceas de seară, dar și turiștilor sosiți la malul mării, pentru un concediu liniștit. Taluzul înalt, înverzit, părculețul și locul de joacă de pe plajă, realizate anul trecut, sunt elemente care cresc atractivitatea zonei. Deja plaja este plină, la orice oră din zi. Aici întâlnești localnici veniți să se plimbe, dar și mămici ucrainene refugiate cu copiii în căutarea liniștii și păcii, studenți străini veniți la studii. „Tabloul” care-i întâmpină în momentul în care ajung, însă, pe promenada aflată la nivelul străzii Mircea cel Bătrân este unul dezolant. Gropi la tot pasul, bănci murdare, iarbă ce nu a mai fost cosită de vreme bună, iar peste tot, pe pereții falezei și pe mobilierul urban tronează mâzgăliturile cu pretenții de artă. „Este un peisaj cu aspect murdar. Se vede că s-a mai făcut câte ceva, de exemplu au fost afișate câteva monumente în spațiul verde, probabil pentru a personaliza zona, dar și acestea au căzut victime graffiti-ului”, ne-a mărturisit Victoria Neagu, o turistă din Galați pe care am întâlnit-o, zilele trecute, pe faleză. Venise la mare împreună cu mama ei, care nu mai ajunsese pe litoral din tinerețe. „Eu sunt o persoană în etate, îmi este greu să cobor scările spre plajă. Mă sprijin de fiica mea, pentru că altfel îmi este frică, ar fi nevoie de o balustradă”, ne-a transmis și Mariana Neagu.





Scările din dreptul blocului „creion“, reabilitate în plină vară

Necesitățile zonei din preajma plajei Modern sunt în atenția autorităților publice locale. De altfel, la sfârșitul lunii mai, reprezentanții Primăriei Constanța au anunțat că angajații Confort Urban au demarat lucrări de reabilitare la scările care coboară dinspre esplanadă spre plajă, în apropierea blocului „creion”. „Echipele Confort Urban intervin în aceste zile asupra scărilor din zona de esplanadă de pe strada Mircea cel Bătrân. Mai exact, suprafaţa pietonală care asigură accesul către plaja Modern va fi acoperită cu pavele moderne. Infrastructura este refăcută complet pentru a îmbunătăţi condiţiile de trafic pietonal. Placarea cu pavele prezintă o serie de avantaje. Materialele sunt uşor de montat şi conferă rezistenţă la diferenţele de temperatură, precum şi la uzură. Zona pietonală este delimitată cu borduri. Treptele vor fi consolidate prin montarea de cofraje de metal. Armătura va fi acoperită cu un strat de beton şi vom placa cu metal contratreptele şi pereţii laterali ai scărilor. Zona va fi reamenajată pentru ca atât constănţenii, cât şi turiştii să poată petrece timpul liber în mod civilizat”, transmiteau la acel moment reprezentanții primăriei.




Lucrările sunt necesare, este drept, dar momentul ales pentru realizarea lor nu este cel mai fericit. De exemplu, zilele trecute, turiștii erau nevoiți să o ia de-a dreptul pe taluzul abrupt, pentru că accesul este închis pe o parte a scărilor, iar pe cealaltă tronau cofrajele metalice.



Refacerea esplanadei, după întărirea taluzului

De precizat că nu este prima dată când autoritățile au intervenit în zonă. Verile trecute, scările au mai fost „peticite”, iar în ultimul an spațiul verde a fost curățat în mod repetat. Dar ce se va întâmpla cu esplanada, când îi va veni rândul să fie întinerită și înfrumusețată? „Reabilitarea falezei este legată de întărirea malului, nu se poate încărca suplimentar până nu se stabilește ce se face cu taluzul. Acum se derulează demersuri pentru achiziționarea unei expertize. Echipele Confort Urban intervin în aceste zile asupra scărilor din zona de esplanadă (blocul «creion»), de pe strada Mircea cel Bătrân. Infrastructura este refăcută complet pentru a îmbunătăți condițiile de trafic pietonal. Treptele vor fi consolidate prin montarea de cofraje de metal”, ne-au precizat reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Constanța. 





Comentează știrea

Decebal
26 iunie 2022
Urbanismul orasului Constanta.

Taluzul si esplanada de care se vorbeste in acest articol trebuie sa ramana asa. Nu trebuie executate lucrari de reamenajari , reparatii , deoarece sunt in ton cu orasul. Se reabiliteaza str. Stefan cel Mare in ritm foarte lent . Aud lumea ca nu sunt lucratori pe santier , nu se vad . Le-am explicat ca lucratorii nu se vad deoarece sunt in alta dimensiune a universului , unde nu avem acces.

Sin
27 iunie 2022
Creion

Care bloc "creion"!?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5266 secunde