Rămân de izbeliște locurile de joacă din Constanța? "Se organizează a treia licitație!"

2926

Articole de la același autor

Vara își intră în drepturi, vacanța mare este după colț, astfel că, atunci când vremea o permite, locurile de joacă dintre blocuri sau din parcurile Constanței răsună de râsetele celor mici. Toboganul colorat devine un castel în toată regula, balansoarul - un animăluț magic, iar leagănul - o rachetă care-i înalță spre cer. Pentru părinți, însă, o ieșire la locul de joacă poate să fie o altfel de aventură. Mai ales dacă este vorba despre spațiile neamenajate, cu tobogane distruse, leagăne rupte și nisip năpădit de buruieni, dar pentru care există promisiuni de peste șase ani că vor fi transformate în adevărate tărâmuri de basme.





Iată însă că începe o nouă vară, iar o parte din locurile de joacă sunt în aceeași stare deplorabilă. În această situație ingrată sunt 20 de locuri de joacă din municipiul Constanța.

Procedurile pentru reabilitarea spațiilor de joacă din reședința de județ au început în 2016. Până în prezent, cu chiu, cu vai, au fost reabilitate 41 de astfel de spații din cele 63 din tot orașul. Cu chiu, cu vai, după cum spuneam, pentru că, potrivit reprezentanților administrației publice locale, demersurile au fost întârziate de faptul că niciunul dintre aceste locuri de joacă nu deținea cadastru și intabulare, documente necesare pentru orice lucrare. Au mai rămas 22 de locuri de joacă; la două dintre ele s-a renunțat, iar pentru celelalte 20, reabilitarea se dovedește a fi o adevărată odisee.

În februarie 2021, Primăria Constanța anunța începerea documentației pentru achiziția lucrărilor de reabilitare pentru zece locuri de joacă din diferite zone ale orașului, din cele 20 rămase: Parc Poarta 6, str. Arcului/str. Progresului, str. Progresului, bl N1D/N2D, str. Arcului/str. Liliacului, parc Doraly, bd. I. C. Brătianu, bl. PAV 6, str. Solidarității/ str. Prieteniei, bl. H1, bd. 1 Mai, Bl H 18, str. Eliberării/ str. Al. Gherghel, bl. DR 13, zona de agrement Brizei. Deși se spera ca până la sfârșitul lui 2021 să fie realizate lucrările, la licitația lansată în septembrie 2021 nu s-a prezentat niciun agent economic interesat.



La prima licitație nu s-a prezentat nimeni, la a doua, un constructor a cerut peste prețul oferit de primărie

„Pentru etapa a III-a, în anul 2021 au fost finalizate documentațiile cadastrale și intabulările pentru încă zece locații, dar procedura de atribuire a contractului de execuție lucrări a fost anulată deoarece inițial nu a fost depusă nicio ofertă. Procedura de achiziție s-a reluat, dar și de această dată a fost anulată, întrucât valoarea ofertei financiare depuse de singurul operator economic participant era mai mare cu peste 30% față de valoarea estimată a achiziției (valoare rezultată din devizul general actualizat conform HCL 273/2019)”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.



Drept pentru care, după două licitații eșuate, urmează să fie organizată o a treia, dar de data aceasta la o valoare a contractului mărită cu 60%! Căci, după cele două experiențe, devizul general al lucrărilor a fost actualizat, constatându-se o creștere a prețurilor materialelor și de manoperă. „Întrucât creșterea prețurilor în domeniul construcțiilor reprezintă principala cauză pentru care operatorii economici de profil nu au manifestat interes în depunerea ofertelor în cadrul procedurilor de achiziție și ulterior anulate, s-a concluzionat că valoarea estimată a achiziției trebuie actualizată în raport cu evoluția costurilor, iar în acest sens s-a achiziționat serviciul «Actualizare deviz general privind Reamenajarea locuri de joacă existente în municipiul Constanța», soluție fără de care proiectul nu poate fi finalizat. Această creștere a costurilor a fost generată de dinamica pieței actuale, prin mărirea costurilor de producție și transport, acestea fiind la rândul lor generate de creșterea prețurilor la energie și combustibil. Referitor la manoperă, lipsa personalului calificat și lipsa forței de muncă pe șantiere au dus la creșterea de preț. (...) În urma actualizării devizului general aferent obiectivului de investiții, a rezultat o creștere totală cu aproximativ 60% față de valoarea aprobată prin HCL 273/2019”, se arată în documentele justificative în baza cărora, în ședința de Consiliu Local Constanța din luna mai, a fost aprobată noua valoare a contractului: 24.193.565 lei, cu TVA. Prin urmare, potrivit Primăriei Constanța, în curând urmează să fie scoase din nou la licitație lucrările de reabilitare pentru cele zece locuri de joacă menționate, în speranța că de data aceasta va fi găsit un agent economic interesat să realizeze reparațiile.




Iată cât urmează să coste reabilitarea locului de joacă din Poarta 6

În rândurile următoare, prezentăm cititorilor „Cuget Liber” și cât ar urma să coste reabilitarea unui loc de joacă din municipiul Constanța, potrivit actualizării devizului general, realizată de Strarom Interconsulting, la solicitarea autorității publice locale, datată 26.04.2022. Luăm drept exemplu locul de joacă din parcul din cartierul Poarta 6, ajuns în prezent într-o stare deplorabilă: două tobogane rupte și două leagăne care scârțâie din toate încheieturile. Potrivit devizului actualizat, reabilitarea acestui loc de joacă ar scoate din vistieria autorității locale 705.283 lei, din care 519.922 lei pentru materiale, 162.754 lei pentru manoperă, 11.636 lei pentru utilaje și 11.069 lei, pentru transport materiale. Pe lângă lucrările de reabilitare a spațiului, în acest loc de joacă ar urma să fie instalate: un ansamblu de joacă de 5,45 x 2,4 metri, în valoare de 15.388 lei, o căsuță de joacă de 1,11 x 1,91 metri – 5.273 lei, un leagăn cu două locuri – 8.934 lei, alt leagăn cu două locuri – 10.783 lei, cățărătoare cu cauciucuri – 2.534 lei, balansoar – 3.533 lei, două jocuri pe arcuri (fluturi și albină) – fiecare la 2.046 lei, panou imagine distorsionată - 1.940 lei, trei aparate de fitness – cu prețuri între 2.500 și 5.600 de lei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4834 secunde