Efectul așteptat al înlocuirii conductelor din sistemul de termoficare: scăderea facturilor la întreținere

3550

Articole de la același autor

Nu mai spunem o noutate, se vede cu ochiul liber că Primăria Constanţa a decis înlocuirea conductelor vechi de zeci de ani din sistemul de termoficare, cu consecințele de moment, în cadrul unui proiect prevăzut în trei etape, cu o valoare de 50 de milioane de euro. Despre următoarele etape ne-a vorbit directorul Societății Termoficare Constanța, Liviu Popa.







Hotărârea a fost luată pentru a schimba toată magistrala de transport al agentului termic, care pleacă de la CET și ajunge în punctele termice, astfel încât să se reducă valoarea facturilor pe care locuitorii de la malul mării le plătesc pe timpul sezonului rece.

Ce înseamnă acest lucru pentru locuitori? Proiectul de modernizare şi redimensionare a reţelei de transport este, cum spuneam, inițiaitva primăriei, în calitate de proprietar al sistemului de termoficare local. Societatea Termoficare Constanța SA este doar operatorul beneficiar al lucrărilor, desigur, după ce acestea vor fi finalizate. Pe scurt, primăria a accesat pentru acest proiect suma de 50 de milioane de euro, iar durata finanţării se întinde până la sfârşitul anului 2023.



Astfel, municipalitatea a împărţit suma în trei etape ale proiectului. Prima etapă, în valoare de 20 milioane de euro, a început deja, a fost adjudecată licitaţia pentru proiectare şi execuţia de lucrări. Potrivit directorului Societății Termoficare Constanța, Liviu Popa, lucrarea este în plină desfăşurare, zilnic, între orele 7.00-18.00, pe următorul traseu: intersecţia bulevardului Tomis cu Soveja, până la Dacia, continuă pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu și până la Trocadero, în prezent. Această lucrare înseamnă decopertarea canalului termic, dezafectarea conductelor vechi, curăţarea canalului termic, repararea acestuia, înlocuirea conductelor vechi cu unele noi, din ţeavă preizolată, conducte care sunt cele mai moderne, în sistemul de termoficare la nivel european, la această dată, spune managerul.



În ce constau lucrările efectuate

„Aceste conducte sunt prevăzute cu un cablu special pentru detectarea umidităţii, în cazul apariţiei unei avarii, iar noi, operatorul, în sistem de supraveghere, primim alarma unde apare umiditatea şi prin acest sistem de detecţie a umidităţii vom şti cu exactitate unde este nevoie să intervenim punctual, pe această conductă”, a declarat directorul Liviu Popa, pentru „Cuget liber”. El a precizat că, la ora actuală, starea ţevilor, care au o vechime de circa 38-43 de ani, în municipiul Constanţa, este afectată de uzura în timp, de coroziune. Mai mult decât atât, din această cauză, persoanele racordate la sistemul de termoficare au simţit în ultimii ani, pe propria lor piele, opririle pe care societatea a fost nevoită să le facă pentru diverse intervenţii la avarii şi repunerea conductelor în stare de funcţionare. Popa este de părere că, odată cu înlocuirea acestor conducte, ani buni de acum înainte nu se va mai interveni la ele. În schimb, va creşte foarte mult calitatea serviciilor prestate către populaţie. În plus, primăria are în vedere preluarea activului industrial funcţional al CET Palas. În acest scop, municipalitatea a înfiinţat o societate, Termocentrale Constanţa, care va prelua activul funcţional din CET Palas şi pe fondul acestei societăţi va realiza un studiu de fezabilitate pentru realizarea unei surse noi de producere în municipiu. „Deci, odată trecută sursa de producere în coordonarea și administrarea municipalităţii şi odată cu înlocuirea reţelei de transport, deja avem orizonturi pentru îmbunătăţirea considerabilă a confortului termic, pentru eficientizarea sistemului de termoficare, având ca rezultat predictibilitatea unui preţ constant şi, sperăm noi, cât mai mic al energiei termice furnizate consumatorilor racordaţi”, a completat Popa.



În paralel, în această perioadă, la primărie are loc activitatea de acordare a etapei a doua către un constructor, care trebuie să facă proiectarea şi execuţia lucrărilor necesare. „Estimăm că în toamnă va începe şantierul şi în etapa aceasta, adică pe magistrala a doua, Constanţa având două magistrale. Etapa a treia se desfăşoară în zona centru, strada Cuza Vodă, unde se fac lucrări pentru reabilitarea tramei stradale. Da, este adevărat, vorbim aici despre o activitate ce implică multe eforturi umane şi materiale, dar rezultatul va fi foarte benefic pentru constănţeni, întrucât nu vom avea traficul blocat pe aceste bulevarde şi străzi, unde se reabilitează infrastructura, iar în perioada următoare, inclusiv tot ceea ce ţine de lucrări de intervenţie, ca şi costuri, nu se va mai regăsi la operator, în contabilitate. Implicit, acest lucru va avea ca efect scăderea preţurilor la energie termică, pentru că acesta este scopul investiţiilor”, a mai spus directorul.  





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5022 secunde