Florin Cîțu este sceptic în privința amânării ratelor

162
Florin Cîțu este sceptic în privința amânării ratelor - citurate-1649442632.jpg
„Esența unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul”, spune Florin Cîțu. Problema, continuă el, este că dobânzile cresc, inflația deja ajunge la două cifre, iar BNR se pare că încă nu poate să stăpânească fenomenul.

„Dacă este luată această decizie, atunci este luată împreună cu sistemul financiar bancar. Trebuie să știm că toate aceste măsuri reprezintă costuri și esența unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul. Se împarte costul pe cetățeni și pe sistemul bancar, se împarte la 3 și cu statul român? Eu nu știu dacă băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, pentru că atunci, în 2020, această decizie a fost la nivelul Uniunii Europene. Dar dacă s-a ajuns la o decizie, și nu am de ce să nu îl cred pe președintele PSD, Ciolacu, că deja e o decizie, atunci oamenii ar trebui să se aștepte că de luni această măsură este implementată”, spune fostul premier Florin Cîțu.

El afirmă că nu pot fi ascunse costurile unei astfel de decizii.

„Nu poți să ascunzi costurile, cineva le va suporta. Le vor suporta clienții, vor suporta băncile, dar dacă s-au înțeles cu băncile, atunci vor prezenta exact cine suportă costurile. Dar costuri sunt. Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc și atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni de zile, când dobânzile cresc de la o lună la alta. BNR a crescut dobânzile cu 0,5%. Cred că va crește acest pas, poate e nevoie de 0,75%, poate 1% data viitoare pentru că inflația deja ajunge la două cifre și BNR nu poate să stăpânească fenomenul”, a explicat Cîțu.Pagina a fost generata in 0.4325 secunde