Galerie FOTO / Cum va arăta Parcul Arheologic din fața Primăriei Constanța

3024
13

Articole de la același autor

Parcul Arheologic din Constanța care expune în aer liber vestigiile rămase din Cetatea Tomis, din perioada romano-bizantină, va fi reabilitat și modernizat cu fonduri europene.

Recent, consilierii locali constănțeni au aprobat, în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța, două hotărâri privind proiectul european "Reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic". Aleșii locali consideră că vestigiile care se află în acest loc sunt puse prea puțin în valoare, motiv pentru care se dorește ca acest parc să reprezinte unul dintre punctele de atracție importante ale orașului.

Consilierii locali consideră că o escapadă în Parcul Arheologic din Constanța ar trebui să însemne mai mult decât o plimbare relaxantă, deoarece vestigiile prezente re-prezintă o adevărată lecție de istorie despre locul pe care este așezat.

Parcul se întinde pe o suprafață generoasă, între Primăria Constanța și Bulevardul Ferdinand, iar aleile sale par a fi săli de expoziție dintr-un muzeu de istorie. Acestea sunt încadrate de coloane, vase de ceramică și alte vestigii istorice care datează din perioada romano-bizantină a Cetățenii Tomis. Latura de parc dinspre Bulevardul Ferdi-nand este încă mărginită de zidul roman de incintă, construcție ce datează din secolul al III-lea d.Hr. și care prezintă două porți de intrare în cetate. Pe peretele clădirii aflate în extremitatea estică a parcului se poate observa Harta așezărilor antice din Dobrogea, un obiectiv realizat la scară mare și confecționat din piatră naturală.

Cu toate acestea, parcul trebuie reabilitat și amenajat, iar pentru acest lucru, municipalitatea a accesat un proiect european. Valoarea totală a proiectului este de 20.516.420 lei, din care contribuția proprie a munici-palității va fi de 448.352 lei. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, iar durata de execuție a lucrării va fi de 10 luni.

Potrivit viceprimarului Constanței, Decebal Făgădău, în acest parc vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare a aleilor și spațiilor verzi.

Astfel, vor fi reabilitate toate aleile pietonale și carosabile ce vor fi pavate cu granit, dar și trotuarele din zonă. Pentru că, în mod general, parcul este universul copiilor, în interior vor fi amenajate două locuri de joacă pentru cei mici. Nici iubitorii de sport nu au fost uitați, deoarece va fi amenajat un loc special de fitness urban. Totodată, un loc special vor avea la dispoziție și iubitorii de animale de companie.

Prin acest proiect grandios, spațiul verde va fi și el îmbogățit, urmând să fie plantați 300 de arbori înalți, 218 arbuști și 22.245 metri de gard viu.

Potrivit proiectului, vor mai fi amplasate și alte obiecte arheolo-gice, iar zidul cetății va fi reabilitat. În ceea ce privește mobilierul urban, în parc vor fi amplasate 177 de bănci din fontă, 40 de pergole metalice, 178 de stâlpi de iluminat din fontă cu un braț și 21 de stâlpi indicatori din fontă. Totodată, vor mai fi amplasate panouri informative cu privire la obiectele arheologice, scrumiere din fontă, coșuri de gunoi, un grup sanitar și patru toalete ecologice. Ca o noutate, în parc vor fi amenajate șase cișmele și două fântâni arteziene. Întregul parc va fi supravegheat de un sistem video, iar spațiul verde va beneficia de întreținere printr-un sistem automat de irigat. 

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
fdsa
9 octombrie 2013
GFF

cand dati drumul la caldura? peretii sunt reci, e ca in frigider acasa . o sa va mai voteze.....

claudiu
9 octombrie 2013
voteaza-l

taci din gura....ca-l votezi si urm mandat....te cumpara cu un pui si o margarina:))))

cta
9 octombrie 2013
pe cuvant

jura ca nu-l mai votezi de aici incolo!

Răspuns la: GFF
Adăugat de : fdsa, 9 octombrie 2013
cand dati drumul la caldura? peretii sunt reci, e ca in frigider acasa . o sa va mai voteze.....
FONDURI UE
9 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

FONDURI EUROPENE
9 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:cultivareaciupercilor. ro

FONDURI EUROPENE
9 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:crestereaprepelitelor. ro

cetatean
9 octombrie 2013
La politica inainte...

Tu i-ai votat pe cei de la CET? CET-ul decide cand se furnizeaza agentul termic si asta in functie si de asociatiile de locatari care nu doresc sa se dea caldura in luna Octombrie pentru ca subventiile se acorda incepand cu luna Noiembrie. Ce sa zic...si atunci cand sunt vesti bune cu privire la reconditionarea unui parc, unii dintre voi, basisti fiind, gasiti motive aberante sa faceti campanie.

Răspuns la: GFF
Adăugat de : fdsa, 9 octombrie 2013
cand dati drumul la caldura? peretii sunt reci, e ca in frigider acasa . o sa va mai voteze.....
Dati-ne raspunsuri
9 octombrie 2013
Dezbateti aceasta problema f grava

Exista o mare problema cu Radetul. Cererile de debransare sau sigilare a unui calorifer s-au primit pana pe 10 sept. in ideea ca furnizarea caldurii se va face la inceputul lunii octombrie, dar furnizarea va incepe in noiembrie. Nu este logic ca si primirea cererilor sa se prelungeasca cu 2 saptamani in acest caz? Oricum nu s-a respectat ce scria in lege: dupa 3 zile cu temp sub 10 grade noaptea trebuia inceputa furnizarea. De ce pt cei ce primesc subventii se pot face exceptii si toti ceilalti sa sufere de frig, iar Radetul nu are intelegere pt cei care (din diverse motive) nu au apucat sa depuna cereri de sigilare macar a unui calorifer.

Sunteti platiti din impozitele NOASTRE
9 octombrie 2013
PT. RADET

E mai bine ca un om sa fie ajutat sa plateasca mai putin la caldura (prin sigilarea unui calorifer) decat sa nu poata plati deloc caldura toata iarna ? Oricum plata unui avocat costa mult mai putin intr-un an decat sa mai platim caldura, asta se vrea?

cetatean
9 octombrie 2013
din impozite???

RADET-ul nu este institutie bugetara, ci o companie de stat care acorda salariile din veniturile incasate ca urmare a serviciilor furnizate. Ca aceste servicii sunt proaste, asta poate asa este, dar exista alternative de incalzire (gaze, energie electrica, lemne). Aici este vorba si de prostie, oamenii prefera sa plateasca pierderile din retea decat sa se branseze la gaze unde ar putea plati exect cat consuma, o investitie rentabila.

Răspuns la: PT. RADET
Adăugat de : Sunteti platiti din impozitele NOASTRE, 9 octombrie 2013
E mai bine ca un om sa fie ajutat sa plateasca mai putin la caldura (prin sigilarea unui calorifer) decat sa nu poata plati deloc caldura toata iarna...
13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5921 secunde