Guvernul a funcționat ieri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat

393
Guvernul a funcționat ieri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat - 3c66e60076630a5f5726a04ca590811e.jpg
Prima parte a zilei de ieri a fost dominată, din nou, de o luptă a declarațiilor pe marginea subiectului Dan Nica, pesediștii refuzând să se prezinte la ședința coaliției. Ei au participat, însă, la ședința de Guvern, comportându-se ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Dis-de-dimineață, prim-vice-președintele PDL, Adriean Videanu, a declarat că decizia pesediștilor de a refuza dialogul este "de natură să genereze o criză politică pe care ar trebui să și-o asume pu-blic". Puțin mai târziu, pesediștii au anunțat că își mențin poziția și nu renunță la Dan Nica. Totodată, ei și-au declarat hotărârea de a demisiona în 30 de minute de la semnarea decretului de revocare a lui Nica de către președintele Traian Băsescu.
În schimb, în ședința de Guvern, cei doi parteneri de coaliție au comunicat chiar pe un "ton prietenos", potrivit unor surse ministeriale, abordând strict subiectele aflate pe agenda de lucru.
La finalul ședinței, premierul Emil Boc a anunțat că Executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență ce modifică Legea referendumului, astfel că vor exista aceleași secții de vot pentru referendumul referitor la Parlamentul unicameral și pentru alegerile prezidențiale, economia realizată prin acest demers fiind de 11 milioane de euro.
"Până acum legea permitea să se organizeze două birouri electorale, două comisii în aceeași sală sau în săli diferite care să dea buletinele de vot. Acum, prin această modificare, aceeași comisie, același birou electoral, va întreprinde ambele proceduri administrative și pentru alegerea președintelui României și pentru cea care vizează referendumul pe care intenționează să-l organizeze șeful statului. Acest lucru se aplică la orice tip de referendum, indiferent când va fi organizat el, cu ocazia alegerilor prezidențiale, cu ocazia alegerilor parlamentare sau cu alte alegeri europarlamentare", a explicat șeful Executivului, precizând că se vor face "economii substanțiale" la bugetul de stat.
O altă modificare a Legii referendumului  aprobată ieri în Guvern stipulează că Parlamen-tul trebuie să se pronunțe prin aviz consultativ cu privire la decizia șefului statului de a organiza un re-ferendum consultativ, pe o problemă de interes național, într-un interval de 20 de zile.

Memorandum pentru Rafo Onești
Guvernanții au mai adoptat un memorandum prin care își "arată disponibilitatea" de a acorda o garanție de stat în valoare de 330 de milioane de euro pentru Rafo Onești, în vederea realizării planului inves-tițional și a lanțului petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim. Potrivit lui Boc, această măsură "va duce la salvarea a peste 1.500 - 2.000 de locuri de muncă și va contribui la realizarea unui lanț petrochimic extrem de important pentru industria și economia românească".
În plus, Guvernul a abilitat CNAS și casele de asigurări de sănătate să contracteze suplimentar în 2009 servicii medicale în limitele sumei de 2.800 milioane de lei, astfel încât până la sfârșitul anului să fie asigurate toate resursele financiare pentru serviciile medicale și medicamente.
Surse ministeriale au mărturisit totuși că, la finalul ședinței de ieri, Emil Boc i-ar fi întrebat pe membrii PSD din Guvern ce vor face în cazul în care Nica va fi revocat. Ei au răs-puns că își vor înainta demisiile, po-trivit deciziei luate în interiorul PSD.
La închiderea ediției, președintele Traian Băsescu nu semnase decretul de revocare a lui Dan Nica.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6759 secunde