Guvernul solicită intervenția Curții Constituționale în conflictul dintre Executiv și Parlament

2159
Guvernul a transmis Curții Constituționale a României (CCR) cererea de soluționare a conflictului juridic dintre Executiv și Parlament, generat de refuzul parlamentului de a permite prezentarea și dezbaterea moțiunii de cenzură depuse ca urmare a angajării răspunderii.
Potrivit Agerpres, premierul solicită președintelui și judecătorilor CCR să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, și Parlamentul României, alcătuit din Camera Deputaților și Senat, pe de altă parte. Apoi, Emil Boc cere CCR să constate că blocajul instituțional cu privire la prezentarea și dezbaterea moțiunii de cenzură poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii Educației Naționale.
În scrisoare se arată că angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului reprezintă un gest politic prin care acesta își pune la dispoziție mandatul. Mai mult, deși președintele Senatului, Mircea Geoană, a înțeles să dispună de prerogativa prevăzută de art. 146 lit. e) din Constituție și să sesizeze Curtea Constituțională, în data de 19 octombrie 2010, Legislativul nu a considerat că prin angajare s-ar aduce atingere competenței sale de unică autoritate legiuitoare și, în consecință, a parcurs calendarul adoptat pentru desfășurarea acestei proceduri.
Premierul atenționează însă că deși regulamentul Parlamentului prevede în mod imperativ că moțiunea de cenzură se prezintă în cel mult cinci zile de la data depunerii, acest termen a fost cu mult depășit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Stire din Cetățenești : "Soacra mea e… poamă dulce!"
Pagina a fost generata in 2.5826 secunde