Împușcături în Estul sălbatic

2142
Împușcături în Estul sălbatic - 440c970316ac332fbca7338b7ace3ad5.jpg
Mitingul de ieri de la Cogealac, programat de țărăniștii constănțeni în semn de protest față de cei care vor să construiască un parc de eoliene din localitate, s-a transformat într-o adevărată confruntare cu arme și pietre.
Președintele Organizației Județene a PNȚCD Constanța, Tudorel Chesoi, a declarat pentru ziarul "Cuget Liber" că țărăniștii din Cogealac au organizat un protest ieri dimineață împotriva celor care vor realizeze această construcție care este "abuzivă și ilegală" pentru că nu are avizul Primăriei Cogealac, organele abilitate transmițând deja Prefecturii Constanța că lucrările trebuie să fie stopate.
Potrivit liderului țărăniștilor con-stănțeni, localnicii s-au revoltat "după ce au conștientizat faptul că taxele aferente acestor lucrări se duceau direct la Consiliul Județean Con-stanța (CJC), iar Primăria Cogealac era privată de acești bani, respectiv de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi". Tudorel Chesoi a reamintit faptul că CJC ar fi eliberat firmei constructoare o autorizație de construc-ție fără a avea și avizul primarului.
Conflictul administrației locale cu Grupul CEZ, al doilea mare exportator de energie din Europa, este unul care a făcut deja istorie în presă, ținând cont de implicațiile și complicațiile sale. Trebuie menționat faptul că, în zonă, un alt constructor a mai concesionat terenuri de la cetățeni în vederea construirii de eoliene, de aici iscându-se și disputele la nivel local.
Parcul eolian proiectat de CEZ pentru Fântânele și Cogealac urma să fie cel mai mare din Europa, valoarea totală a investiției ridicându-se la aproximativ 1,1 miliarde de euro.

"Vacarm de țipete"
Liderul țărănist a mai explicat că oamenii erau agitați încă de săptămâna trecută, astfel încât ieri au pornit într-un marș la punctele de lucru ale societății constructoare pentru a-și exprima nemulțumirile. "Oamenii l-au chemat și pe primar și s-au îndreptat spre primul punct de lucru. Ei au protestat aici fără violență și apoi și-au continuat drumul spre următorul punct de lucru", a început să povestească el. Aici, spiritele s-au încins după ce s-au întărit forțele de pază și au început să tragă cu armele din dotare, folosind gloanțe de cauciuc. "Practic, oamenii s-au adunat în jurul unui țarc, în apro-pierea unor eoliene, însă ei au protestat până la marginea gardului și nu au intrat în perimetrul acestora. Iar câțiva bodyguarzi au făcut uz de armă. Au tras de câteva ori în aer și, apoi, de la o apropiere de doi metri au tras în oameni", a explicat țărănistul, prezent și el la fața locului.
"«Vreți să ne împușcați?» strigau oamenii într-un vacarm de țipete, printre protestatari numărându-se și femei cu copii", a mai povestit Chesoi.
Potrivit estimărilor lui Tudorel Chesoi, la protest au participat aproximativ 300 de persoane, membri de partid sau localnici.

De la primărie la spital
În urma acestei confruntări, cinci persoane au ajuns de urgență la spital, printre care și viceprimarul comunei Cogealac, Mihai Dore, și fratele său, Nicolae Dore.
Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, doctor Liliana Tuță, a declarat pentru ziarul "Cuget Liber" că, dintre cele cinci victime care au ajuns ieri după-amiază la urgența Spitalului Județean Constanța, trei au fost externate întrucât prezentau plăgi minore și contuzii, la nivelul membrelor inferioare, respectiv la nivelul abdomenului.
Viceprimarul comunei Cogealac, Mihai Dore, și fratele său, Nicolae Dore, au rămas însă internați la Clinica Chirurgie 1 a spitalului, situația lor fiind mai gravă. Potrivit informațiilor transmise de Liliana Tuță, Mihai Dore a prezentat o plagă la toracele stâng, iar fratele lui, o plagă abdominală și o alta la nivelul coapsei.
Cei doi au rămas sub supraveghere 24-48 de ore, pentru a se evita apariția unor complicații. Liliana Tuță a mai precizat că, în cazul în care nu vor apărea complicații în acest interval de timp, ei vor fi externați.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Radu Croitoru, a precizat că polițiștii au început ieri audierile în acest caz. Adjunctul șefului Inspectoratului, comisar-șef Adrian Rapotan, a declarat, la rândul său, că "oricine a încălcat legea va răspunde".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.248 secunde