La Constanța - România și Franța revitalizează colaborarea la nivelul administrației locale

119
La Constanța - România și Franța revitalizează colaborarea la nivelul administrației locale - conferintapavilionexpozitional-1371133170.jpg

Articole de la același autor

Începând de ieri, România și Franța au un plan de acțiune comun pentru anul în curs, privind cooperarea descentralizată între cele două țări în domeniile administrației publice, urbanismului, locuirii, construirii și protejării patrimoniului. 

Documentul a fost semnat, ieri, la Constanța de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și E.S. Philippe Gustin, ambasadorul Franței la București, în deschiderea Forumului cooperării descentralizate România-Franța ce a avut loc la Pavilionul Expozițional din stațiunea Ma-maia.

"România și Franța au un mare potențial pentru colaborare bilaterală, dar poate că cel mai important palier de cooperare este cel care a prilejuit întâlnirea de astăzi, în cadrul Forumului coo-perării descentralizate România - Franța, cel între reprezentanții comunităților locale. Colaborarea dintre francezi și români, dintre România și Franța este una cu valențe deosebite. Știm cu toții că Franța, cu tot ce reprezintă ea, cultură, civilizație, limbă, a fost cea mai simpatizată, cea mai aproape de sufletul românilor dinainte de 1989. De aceea, Franța trebuie să înțeleagă astăzi că toată această simpatie trebuie exploatată în folosul ambelor state și un exemplu poate fi chiar Planul de acțiune franco-român 2013 în domeniul administrației publice, urbanismului, locuirii, construcției și patrimoniului pe care-l semnăm astăzi, aici, împreună cu ambasadorul Franței, Philippe Gustin", a spus Liviu Dragnea, în cuvântul de deschidere a reuniunii, în prezența a peste 300 de delegați din cele două țări. Printre participanți, s-au aflat și Mircea Geoană, dar și primarul Radu Mazăre și președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a mai afirmat că actuala reuniune se remarcă prin faptul că relansează relațiile de cooperare în planul administrației locale dintre cele două state cu un mare impact pentru dezvoltarea și modernizarea administrației locale, precum și pentru crearea de bunăstare în cadrul comunităților locale.

Întâlnirea și discuțiile purtate în cadrul evenimentului au pornit de la premisa că și primarii din România, și primarii din Franța se confruntă cu aceleași probleme, iar rolul celor două guverne este de a crea toate condițiile pentru ca sistemul de cooperare între colectivitățile din cele două state să se dezvolte. Până în prezent, s-au înregistrat 600 de astfel de colaborări România-Franța, iar la această oră 250 de colaborări sunt active și conduc la rezultate concrete.

"Iubesc România la fel de mult ca și comunitățile locale franceze aici prezente. Acestea au intrat deja într-o cooperare de lungă durată cu colectivitățile locale din România. Pentru Franța, cele 250 de parteneriate amintite reprezintă cea mai activă cooperare descentralizată cu un stat european. Cooperare descentralizată înseamnă crearea unor parteneriate între colectivități pentru a pune în aplicare proiecte comune", a afirmat E.S Philippe Gustin.

Forumul urmărește crearea premiselor pentru realizarea unui bilanț în domeniul cooperării descentralizate bilaterale, inițierea unor noi parteneriate și crearea unor instrumente cu scopul de a găsi soluții comune la provocările partajate de comunitățile franceze și române, în context european.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 25 Mai 2013
Stire din Social : Se ieftinesc biletele RATC!
Pagina a fost generata in 0.5821 secunde