Mangalia, îngenuncheată de un nou "război" - pierderi de milioane de euro. Cine achită nota de plată?

1368
5

Articole recomandate

Municipiul Mangalia riscă să intre într-un nou blocaj administrativ. Așa cum ne-am obișnuit în ultimii zece ani, disputele politice din Consiliul Local, interesele și jocurile electorale au săpat tranșee adânci pe obrazul orașului. Că vorbim de ultimul mandat al lui Iorguș, descălecatul haotic al lui Tusac sau de "domnia" lui Cristi Radu, lucrurile s-au desfășurat după același tipar păgubos în care administrația a fost blocată de taberele beligerante. 


Cam ca peste tot, consilierii locali adverși, sub presiunea viitoarelor alegeri, caută să paralizeze proiectul primarului pentru a avea muniție electorală. De partea cealaltă, primarii sunt impulsionați să angajeze bugetul local în cheltuieli doar pentru a avea ce panglici să taie în campanie. 


Dacă pe mandatul lui Tusac, oamenii au îndurat frigul în case, iată că acum această problemă s-a rezolvat, însă mangalioții asistă neputincioși la un alt circ: proiectele europene demarate în oraș, care au răscolit toată urbea, s-au blocat. Și de aici încolo curge cu acuze…


Mai exact, este vorba despre trei proiecte europene: "Parcul Evergreen" (10,5 milioane lei), "Aleea Teilor" (8,5 milioane lei) și "Callatis, istorie la malul Mării Negre" (12,5 milioane lei), care aveau termen de finalizare 31 decembrie 2015. După această dată, Uniunea Europeană nu mai decontează niciun cent. În aceste condiții, Primăria mai are la dispoziție încă 6 luni (până la 30 iunie 2016) să finalizeze restul proiectului din resurse proprii. Dacă nici până la această dată investiția nu este realizată 100%, atunci autoritatea locală va trebui să restituie fiecare bănuț pe care l-a cheltuit din fonduri europene. 


Problema la Mangalia este că lucrările au început, s-a cheltuit o parte din banii europeni, însă termenul de 31 decembrie nu poate fi fezabil. Așa că primarul Cristian Radu le-a solicitat consilierilor locali să voteze continuarea proiectelor cu bani de la bugetul local și extinderea perioadei de execuție. Surpriză însă! Sau nu! Cei mai mulți consilieri locali nu au fost de acord, așa că au sabotat ședința de Consiliu neprezentându-se. 


"Trebuie să returnăm UE 5 milioane euro"


"Pe 11 decembrie a expirat termenul până la care ar fi trebuit să se voteze, în Consiliul Local, continuarea proiectelor europene Parcul Evergreen, Aleea Teilor și Callatis, istorie la malul Mării Negre. Pe 10 decembrie am convocat două ședințe de Consiliu, în speranța că stimabilii consilieri vor aproba proiectele orașului, măcar din respect pentru proprii alegători. I-am așteptat în Primărie până la miezul nopții, dar nu s-a putut forma o majoritate! Nu au venit! În schimb, se ocupă în continuare, cu ce știu ei mai bine: dezinformări, intoxicări, manipulări! Să nu mai vorbim de faptul că 8 consilieri nici măcar nu au fost prezenți. Din cauza lor, riscăm să rămânem cu proiectele neterminate și să returnăm UE aproape 5 milioane de euro! Acum o săptămână le-am propus să luăm bani de la Guvern pentru aceste proiecte europene și pentru căldură. Au refuzat. Ieri s-au opus și prelungirii termenului de execuție, cu finanțare din bugetul local. Se opun la tot, blochează tot", a declarat Cristian Radu într-o postare pe Facebook.
Primarul acuză astfel consilierii locali că încearcă să "îngenuncheze" orașul în an electoral doar pentru a arunca vina pe primar. "Mai este jumătate de an și vin alegerile, iar unii dintre stimabilii consilieri ai Mangaliei au început deja să blocheze orice proiect. Nu-i mai interesează de nimic, decât să îngenuncheze orașul, să provoace o criză majoră, iar în campanie să mă arate cu degetul pe mine, ca primar. Este strategia păguboasă pe care o folosesc politicienii din Mangalia de 25 de ani și de aceea am evoluat atât de puțin, ca oraș", a mai precizat Cristian Radu


Explicația consilierilor locali


În apărarea lor, consilierii locali care fac opoziție în Consiliul Local Mangalia, prin vocea pesedistului Paul Foleanu, declară că primarul Cristian Radu vrea să implice bugetul local în cheltuieli mari doar pentru a termina, cu orice preț, aceste proiecte în preajma alegerilor locale de la anul. 


"Explicație corectă cu privire la situația celor trei proiecte. Haideți să lămurim niște aspecte deoarece se fac niște confuzii. 
1. Parcul Evergreen: valoarea totală a proiectului este în jur de 3 milioane euro, iar până acum s-a realizat în jur de 10-15%. Asta înseamnă că pentru a primi banii pentru ce s-a lucrat până acum, adică maxim 300.000 euro, mai trebuie să cheltuim din bugetul primăriei cca. 2.700.000 euro. Sau putem stopa în acest moment, să renunțăm la banii europeni și să continuăm cu banii primăriei să facem un parc de 1.000.000 de euro și nu de 3. 


2. Aleea Teilor. Situația e similară. Economia care se face la buget e mai mare decât dacă se continuă proiectul european scump pe banii primăriei - adică ai noștri.


3. Callatis, istorie la malul mării. Aici nu mai încape nicio discuție - proiectul este pur și simplu mort fără nicio șansă de a fi finalizat până la 30.06.2016. În 2 ani nu s-a făcut nici 10% valoric, iar ca timp nici nu mai discutăm. Faza de restaurare fiind cea mai mare consumatoare de timp și resurse, este exclus să fie gata în 6 luni. Orice ban cheltuit în plus pe acest proiect este pur și simplu aruncat. Așa că asta au votat sau n-au votat consilierii. Și parcul, și faleza se vor face și tot cu bani de la buget, dar mult mai puțini. Și asta nu-i convine deloc primarului", a declarat consilierul Paul Foleanu într-o postare pe Facebook.


Până una alta, orașul, în loc să se dezvolte, așteaptă brăzdat de șanțuri și escavatoare pacea între primar și Consiliul Local.


Comentează știrea

Remus
15 decembrie 2015
Care consilierii p.....?

Daca e pe cinstite,tot orasul este ferm convins ca asa zisii consilieri,chiar nu stiu de ce se numesc asa,sunt de fapt o sleahta de indivizi pusi pe capatuiala . Nu au absolut nici o legatura cu treaba pentru binele cetatenilor,chiar dispretuiesc cetatenii,la fel ca si alti dubiosi zisi activisti politici prin tara asta. Mangalia nu are consilieri la primarie,chiar daca unele moace se numesc asa. Un analfabet nu devine professor daca-i pui pe piept o eticheta,la fel si cu formele de viata zise consilieri. Nu avem oameni de calitate in primarie,asta e adevarul curat,acelasi adevar ca in mai toate orasele din tara.

Antaeus
15 decembrie 2015
...

Si , totusi , domnul primar nu vorbeste cam mult pentru un candidat care nu a obtinut majoritatea la alegerile din 2012 , ci este in functie datorita unei decizii judecatoresti ? Dar nu asta ar fi cea mai mare problema a locuitorilor Mangaliei ,ci lipsa unei alternative.

acelasi
17 decembrie 2015
hmmm

cine vorbea ??? foleanu ....tocmai el ....care a distrus si sc neptun-olimp cat timp a fost director,pus tot de iorgus....si tot el cu iorgus a lasat si orasul in frig pe vremea lui tusac

judecatorul
17 decembrie 2015
toti niste hoti

M-am nascut in mangalia , am crescut in mangalia , traiesc in mangalia! Pot sa va spun ca toti primarii fura diferenta se cunoaste doar ca unii mai mult altii mai putin! Toti in preajma alegerilor chiar si inainte cu vreo 2 ani se pregatesc de 'razboi' . Cu cine credeti ca se aliaza?! Cu interlopii din Mangalia , la randul lor astia au locotenenti , apoi vin soldatii si soldatii cunostinte si sunt pusi sa caute cat mai multi oameni posibili care trebuie sa voteze cu x! In ziua alegerilor se umbla cu sacose cu bani si cumparand voturi cu 100 de lei chiar 50! De ex in 2012 la primul tur Tusac a avut cea mai mare 'armata' de scursuri ale mangaliei! Si in ziua alegerilor locotenentii si soldatii umblau cu pungile cu bani pe dupa colturi! 'Luati de aici cate 100 de lei , votati cu tusac , veniti sa ne aratati stampila ca altfel e vai si amar de voi' asa ziceau! Luai suta , votai cu cine vroiai ceea ce sa si intamplat , veneai le aratai stampila si le spuneai ca ai votat cu tusac. Ei se uitau fix la tine , in ochii tai, de parca ar fi fost psihologi fbi! Citeau deja ganduri 4 clase astia. In fine. A trecut primul tur

judecatorul
17 decembrie 2015
toti niste hoti

Aaaaaa. Am uitat sa zic ca si Radu Cristian a facut la fel cu impartirea banilor , asta inca aa aruncat la greu cu banu , credca mai mult decat tusac in primul tur. Vine al doilea tur. Se arunca cu banu iar dar de data asta ceva mai putin si mai precauti dupa ce siau luato in gurita prima oara. Acum era 500 de lei dar te punea sa faci poza la vot si sa le arati ca bum , pe radu sa votat! Asa a castigat radu alegerile adanugand si alinanta psd si ce kkt de partide mai erau pe acolo. Asa ca oameni buni voi Snteti de vina ca va vindeti pe 100 de lei sau o punga cu alimente. Macar fiti destepti , luatile banu si votati cu cine vreti sau macar stricati votu! Sau cea mai buna combinatir este sa nu iesiti la vot! Oricine vine prmar isi face obligatii ca lucreaza cu mafia din mangalia si dupaia se impart , pamanturi , licitatii , autorizatii si uite asa se umple mangalia de patroni cu 4 clase! Tusax inaunte de alegeri a impartit toate pamanturi din statiuni si de pe langa malu marii la prieteni , cunostinte la pret de nimik! 50 de banii m2 . Concesiune 100 de ani! Deci la 1000 de metri de pamant pe faleza mangalia , neptun etc etc se plateste 500 de lei pe an! Care pamantul ala valoreaza cel putin 300 de euro m2. Faceti voi calculele! Sa se voteze intre ei! Eu unu o sa incep o instigare cu subiectul nu iesiti la vot!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7414 secunde