Mazăre este blamat în raportul FreeEx privind libertatea presei în România

4751
Mazăre este blamat în raportul FreeEx privind libertatea presei în România - da2f5c70767a018829cb65f26d72fb8b.jpg
ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei a lansat, ieri, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Raportul FreeEx - Libertatea Presei în România, ediția 2009. Raportul acoperă cele mai importante evenimente ale anului trecut, cu mențiunea că în el au fost introduse și cazuri care, deși nu privesc în mod direct presa și ziariștii, sunt relevante pentru felul în care dreptul la libertatea de exprimare și la libertatea presei sunt percepute și înțelese în România. Autorii raportului precizează faptul că această centralizare nu este exhaustivă și că ceea ce reprezintă ea, în esență, este o oglindă a evenimentelor, așa cum au fost ele aduse la cunoștința organizației.
De remarcat este, în acest context, că încă de la începutul Raportului FreeEx sunt precizate faptele și aspectele care constituie încălcări ale libertății de exprimare și ale libertății presei, iar aici intră agresiunile, amenințările, presiuni ale autorităților, presiuni de natură politică și economică, refuzul autorităților statului și al unor instituții importante de a pune la dispoziția ziariștilor informații de interes public, dar și ridicarea abuzivă a acreditării acestora, cenzura, autocenzura, conflictele de muncă.
Unul dintre aspectele asupra căruia raportul atrage atenția este legat de controlul politicienilor asupra instituțiilor mass-media prin intermediul contractelor de publicitate. Din acest punct de vedere, Agenția de Monitorizare a Presei mențio-nează că, de-a lungul anului 2009, au fost dezvăluite cazuri concrete de cumpărare de știri favorabile din bani publici. "Fenomenul este mai evident în presa locală, unde multe dintre publicațiile care nu s-au închis din cauza crizei sunt dependente de banii din astfel de contracte", notează autorii raportului.
Primarul Constanței, social democratul Radu Mazăre este citat în Raportul FreeEx - Libertatea Presei în România, 2009, în capitolul 3, intitulat "Presiuni ale autorităților. Presiuni politice și economice", subcapitolul "Presiuni prin publicitate". În raport este explicat modul în care, în perioada 2007-2009, aproape două milioane de euro, bani publici, au luat, prin intermediul Primăriei Constanța, calea unor firme locale deținute de asociați ai primarului.
Reamintim că la sfârșitul lunii iulie 2009, HotNews a publicat ancheta care dezvăluia că numai în cursul anului trecut Primăria Constanța a acordat două contracte de publicitate companiei Soti Cable Neptun, contracte care au "ușurat" bugetul local al Constanței de 3.524.076 lei, adică 836.317 euro. Primul contract, semnat în luna martie a anului trecut, are o valoare de 2.689.076 lei. În anunțul de atribuire a contractului se menționa că Primăria Constanța va achiziționa de la Soti Cable Neptun servicii de publicitate constând în promovarea instituției pentru următorii patru ani. Interesant de remarcat este că la licitație a participat o singură firmă: Soti Cable Neptun. În nota de fundamentare atașată anunțului, municipalitatea explica faptul că, printre alte servicii, vor fi achiziționate știri de presă și se va urmări promovarea pozitivă a instituției.
La momentul acela atrăgeam atenția că, în vreme ce în nota respectivă era subliniată ideea unei informări în timp real, corecte și obiective, prin intermediul unor știri de presă plătite din banii constănțenilor, reprezentanți ai presei și cetățeni ai Constanței sunt nevoiți să aștepte, uneori, până la 30 de zile, pentru a afla ceea ce, de drept, constituie o informație de interes public.
Și asta fiindcă frecvent se întâmplă ca doar în urma solicitărilor formulate în baza Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public jurnaliștii (alții decât cei de la TV Neptun) să primească răspunsuri.

Prietenii știu de ce
De reținut este că, așa cum este specificat și în raportul FreeEx, "societatea câștigătoare, Soti Cable Neptun (…) este în proprietatea oamenilor de afaceri Sorin Strutinski și Mihail Cârciog, parteneri de afaceri ai primarului în altă firmă de presă, Conpress Group". În aceeași ordine de idei, în centralizarea evenimentelor lui 2009, ce țin, într-un fel sau altul, de libertatea presei, este notat și că "Mazăre a fost până în 2003 acționar direct la Soti Cable Neptun" și, totodată, că firma a primit contracte similare și de la Primăria Cernavodă, dar și de la Consiliul Județean Constanța, ambele conduse de doi social democrați, anume Mariana Mircea, respectiv Nicușor Constantinescu. Citând anchetele publicate de HotNews, Raportul FreeEx mai arată și că, potrivit lui Sorin Strutinski, "din contractul primit de la Primăria Constanța sunt plătite și ProTV, Antena 3 și Realitatea TV". În continuare, raportul face referire la prețurile practicate pentru difuzarea de știri favorabile, acestea fiind cuprinse între 150 și 1.000 de euro pe minut, în funcție de oră și de postul TV, cu mențiunea că, totuși, Neptun TV, beneficiar direct al contractului, a "păpat" cele mai mari tarife, achitate, cum spuneam, din banii publici.
Și pentru că valoarea contractelor, care ajung, în total, la aproximativ două milioane de euro, a atras atenția presei centrale, instituțiile statului nu au întârziat să se autosesizeze în urma publicării acestor materiale. Iar aici amintim seria controalelor demarate de inspectorii Agenției Naționale de Integritate și de inspectorii DNA. De asemenea, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) a amendat, în octombrie 2009, Primăria Constanța pentru "încălcarea legislației achizițiilor publice în cazul contractelor de publicitate" cu 45.000 lei.
Per total, între 2007 și 2009, administrația Mazăre a achiziționat sute de știri și emisiuni difuzate de societatea deținută de partenerii săi de afaceri. Raportul FreeEx precizează și existența altor cinci contracte, altele decât cele menționate mai sus, încheiate între Primărie și Telegraf Advertising.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4309 secunde