Membri ai UDTR, reuniune la Cobadin pentru a sărbători "Hâdârlezul"

243

Articole de la același autor

Uniunea Democrată Turcă din România a marcat, ieri, una dintre cele mai străvechi sărbători ale turcilor de pretutindeni, "Hâdârlez", celebrată anual în data de 6 mai.

Cu acest prilej, etnicii turci de la filialele UDTR din Constanța, Cernavodă, Medgidia, Băneasa, Făurei, Cobadin, Cumpăna și Fântâna Mare s-au reunit în localitatea Cobadin din județul Constanța pentru a reînvia o tradiție străveche a popoarelor turcice, care marchează conform calendarului gregorian, începutul uni nou anotimp.

"Hâdârlezul este una dintre cele mai iubite sărbători a turcilor de pretutindeni care continuă să se serbeze atât în Dobrogea dar și în alte țări din Balcani și mai ales în Anatolia. Este de datoria noastră să conservăm această tradiție care ține de identitatea noastră etnică și să o transmitem și generațiilor viitoare",a declarat președintele UDTR, Osman Fedbi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al UDTR, Sorina Asan, Hâdârlez este un cuvânt compus din două nume: Hâzâr și Ilyas, doi frați, considerați patronii astronomici ai vieții umane care semnifică nemurirea, dar și abundența.

"Hâdârlez este o sărbătoare câmpenească și conform tradiției se desfășoară în natură, pe pajiști înverzite, în apropierea apelor curgătoare, într-o atmosferă animată de voie bună. În această zi, etnicii turci obișnuiesc să sacrifice miei și să prepare bucate tradiționale din care nu lipsesc plăcinta cu brânză și turtele. Bucatele tradiționale "çörek’ și "pide" (plăcinte tradiționale cu brânză) nu au lipsit nici de pe mesle etnicilor turci reuniți duminică la Cobadin, într-o atmosferă de sărbătoare și voie bună", a explicat Sorina Asan.

La "Hâdârlez" au participat: președintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general, Ervin Ibraim, președinții filialelor UDTR din: Cobadin, Băneasa , Cernavoda, Medgidia, Făurei, Fântîna Mare și Cumpăna, Raim Naim, Osman Zia, Musa Caidar, Memet Șucri, Osman Suliman, Memet Sebatin și Bari Muselim precum și subprefectul județului Constața, Levent Accoium.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 26 Aprilie 2015
Stire din Politică-Administrație : UDTR a sărbătorit Ziua copilului turc
Pagina a fost generata in 0.6385 secunde