Palaz și Gheorghiță au împiedicat CJC să monopolizeze abuziv construcțiile din județ

2240
Palaz și Gheorghiță au împiedicat CJC să monopolizeze abuziv construcțiile din județ - 99af359a2a03545638a15b1bf2ae4096.jpg
Prefectul județului Constanța și consilierul județean Adrian Gheorghiță au reușit anularea, în contencios administrativ, a Hotărârii nr. 362 prin care primarii trebuie să ceară aviz de la CJC pentru a emite certificate de urbanism și autorizații de construire
În luna octombrie a anului trecut, Consiliul Județean Constanța aproba Hotărârea nr. 362 privind adoptarea procedurii de avizare de către structurile de specialitate constituite în cadrul CJC a docu-mentațiilor pentru emiterea certificatelor și autorizațiilor de construire de către primarilor comunelor din județ "pentru toate categoriile de construcții, altele decât locuințele individuale și anexele gospodărești" de pe teritoriul administrativ al localității. Deci atât în intravilan, cât și în extravilan. Consilierul județean PDL Adrian Gheorghiță și reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanța, Claudiu Palaz, atrăgeau atenția, la vremea respectivă, asupra faptului că hotărârea Consiliului Județean este o formă de monopol, considerând-o "profund nelegală" și asta pentru că ea încalcă dispozițiile exprese ale Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții așa cum a fost ea modificată de Legea 261/2009.
Deși, inițial, au existat două acțiuni prin care prefectul Claudiu Palaz și consilierul județean Adrian Gheorghiță au cerut anularea acestei hotărâri, ulterior ele s-au conexat, având același obiect. Demersul celor doi a avut câștig de cauză, căci Tribunalul Constanța a anulat, pe 16 septembrie 2010, în instanța de contencios administrativ, hotărârea nr. 362 adoptată de Consiliul Județean Constanța.

"Hotărârea CJC încălca legea și principiul descentralizării"
Despre decizia instanței, democrat liberalul Adrian Gheorghiță, care a fost, așa cum am precizat, reclamant în dosar alături de prefectul Palaz, a declarat că este binevenită, întrucât "hotărârea emisă de CJC încălca atât legea în vigoare, cât și principiul descentralizării". "Ceea ce s-a intenționat, de fapt, a fost o încercare din partea Consiliului Județean de a acapara construcțiile din județ și asta deoarece cu puțin timp înainte de adoptarea acestei hotărâri Legea 50 a fost modificată. Or, tocmai pentru că pierduse monopolul asupra investițiilor din județ, CJC a vrut să oblige primăriile să ceară aviz pentru emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcție", a adăugat Gheorghiță, cel care, în octombrie 2009, sublinia un aspect esențial, anume acela că administrațiile județene și implicit CJC pier-duseră, odată cu intrarea în vigoare a Legii 261, dreptul de a emite avize în extravilanul comunelor. Amintim aici că Hotărârea 362/2009 a CJC se referea la toate localitățile din județ, fără nicio diferențiere, și asta în pofida faptului că unele administrații locale aveau deja structuri de specialitate în domeniul urbanistic, aspect despre care, însă, nu era menționat nimic în document. Altfel spus, instituția condusă de Nicușor Constantinescu vroia să aibă drept de "viață și de moarte" asupra construcțiilor din comunele constănțene, pentru ca nu cumva vreo construcție, "alta decât o locuință individuală sau o anexă gospodărească", să se înalțe fără voia mai marilor județeni.
Nu mai puțin important este faptul că, potrivit explicațiilor lui Adrian Gheorghiță, interesul primordial al CJC în acest context ar fi parcurile eoliene, având în vedere că județul Constanța a devenit un pion important pe harta investitorilor în acest tip de energie.
Hotărârea instanței nu este, însă, definitivă și irevocabilă, existând posibilitatea recursului.

"O gură de oxigen pentru administrațiile locale"
La rândul său, prefectul Claudiu Palaz a afirmat că, deși nu e definitivă și irevocabilă, decizia instanței "este un pas important pentru autonomia administrațiilor publice locale, pentru descentralizare". El a specificat că faptul că primarii de comune nu vor fi obligați să solicite CJC-ului aviz pentru emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcție nu poate fi decât un lucru bun pentru ei, deoarece în acest fel "primăriile vor încasa taxele aferente acestor construcții, taxe care le sunt atât de necesare". "Această acțiune a fost făcută pentru a da o gură de oxigen administrațiilor locale", a remarcat prefectul.
Claudiu Palaz a amintit în acest context adresa cu numărul 16.302 din 18 august 2010 pe care Consiliul Județean a trimis-o primăriilor constănțene, adresă prin care Nicușor Constantinescu avertiza primarii că riscă să nu mai primească fonduri din partea CJC dacă nu respectă legislația privind emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire la nivelul administrațiilor publice locale. Interesant e, însă, că în adresa respectivă se menționa că "în vederea asigurării nivelului de competență tehnică în domeniul autorizării se poate institui pe întreg parcursul procedurii de autorizare un parteneriat tehnic între consiliile județene - prin structurile de specialitate constituite la nivelul acestora și autoritățile locale", printre altele, pentru "avizarea documen-tațiilor de amenajare a teritoriului și urbanism, întocmirea și eliberarea certificatelor de urbanism și întocmi-rea și eliberarea autorizației de construire/desființare, emiterea avizului structurii de specialitate din cadrul consiliului județean pentru toate categoriile de construcții, altele decât locuințele și anexele gospodărești ale acestora". Curios e că această adresă a fost trimisă în condițiile în care Hotărârea 362/2009 nici măcar nu produce efecte din momentul în care ea a fost atacată. Legat de acest document, Palaz a declarat că îl simte ca pe "o amenințare" din partea lui Nicușor Constantinescu la adresa primarilor și că speră ca aceștia din urmă să procedeze conform legii. Iar în acest caz ar fi vorba despre Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții așa cum a fost ea modificată de Legea 261/2009.
Pe de altă parte, prefectul județului Constanța a mărturisit nu vrea să creadă "că cineva din Consiliul Județean ar avea interese obscure și gânduri ascunse legate de aceste avize", deoarece principala preocu-pare ar trebui să fie aceea de a aduce bani la buget.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3279 secunde