Pentru a nu periclita ancheta în dosarul "lotul Cogealac",

Prefectul Palaz amână revocarea ordinelor de suspendare a primarului Cati Hristu și a viceprimarului Mihai Dore

3129
Prefectul Palaz amână revocarea ordinelor de suspendare a primarului Cati Hristu și a viceprimarului Mihai Dore - 0820215b42109e5639dc292c7d21d6fd.jpg
Prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, a făcut, ieri, o serie de declarații pe marginea situației fără precedent din comuna constănțeană Cogealac, acolo unde, pornind de la eliberarea unor autorizații pentru construcția unui parc de eoliene în zonă, s-a ajuns la un conflict armat în urma căruia mai multe persoane au fost rănite cu gloanțe de cauciuc, iar primarul și viceprimarul localității au fost arestați.
Astfel, prefectul Palaz a ieșit ieri în fața presei pentru a explica faptul că, deși primarul Cati Hristu și viceprimarul Mihai Dore au fost eliberați din arest, nu poate emite, pentru moment, ordinele privind revocarea acelor ordine prin care el, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, îi suspendase pe cei doi din funcții. Mai mult, Claudiu Palaz a declarat și că alegerea noului viceprimar, în persoana liberalului Ion Soare, "nu a fost chiar legală", dar că, până se va clarifica, situația rămâne în acest stadiu. Prefectul județului Constanța a subliniat că problema "este destul de încurcată" și că toate neconcordanțele care au derivat de aici nu sunt prevăzute în nicio lege.
Motivul pentru care, cel puțin deocamdată, nu va semna ordinele de revocare a ordinelor de suspendare este, așa cum a declarat Palaz, acela că în dispozitivul sentinței, în anumite pasaje, e menționat în mod expres că, fiind eliberați condiționat, atât primarul, cât și viceprimarul nu au voie să depășească limita administrativ-teritorială a localității, respectiv a comunei Cogealac. Mai mult, ceea ce prefectul consideră ca fiind mai delicat este că aceeași sentință "impune fiecăruia dintre inculpați obligația ca pe timpul eliberării condiționate să nu se apropie de martorii propuși prin rechizitoriu și să nu comunice cu aceștia" or, a declarat prefectul, din informațiile pe care le deține de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, unii dintre martori ar fi angajați din Primăria Cogealac.
În această ordine de idei, prefectul Claudiu Palaz a subliniat că nu-și dorește ca printr-o decizie pripită să influențeze într-un sens sau altul ancheta Poliției.
Nu mai puțin important este că reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanța a afirmat că a primit, încă de la eliberarea lui Cati Hristu și a lui Mihai Dore, o adresă din partea secretarului Consiliului Local Cogealac, prin care i se cerea să anuleze ordinele emise de el anterior, astfel încât prevederile acelor acte să fie anulate, iar cei doi să-și reia atribuțiile. Susținându-și aceleași argumente, Palaz a precizat că va întârzia în aplicarea unor măsuri tocmai pentru a lua în calcul toate datele problemei, în scopul de a nu periclita dosarul Cogealac.
Pe de altă parte, însă, prefectul județului Constanța a făcut, pe această cale, un apel la președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pentru a-i răspunde la adresa cu numărul 8.414 din data de 20 august 2010, prin care i-a solicitat întreaga documentație ce a stat la baza emiterii, de către CJC, a autorizației de construcție a eolienelor, eliberată în data de 14 iulie 2010. "Orice întârziere sau tergiversare a punerii la dispoziție a acestei documentații dă posibilitatea unor interpretări", a explicat prefectul, adăugând apoi că trebuie neapărat să verifice legalitatea acestei autorizații emise de CJC. El a menționat aici că adresa către CJC i-a fost cerută de către Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcții, "singura instituție care se poate pronunța asupra întocmirii acestei autorizații". CJC are un termen de 30 de zile pentru a răspunde la această adresă, însă Claudiu Palaz a spus că, în opinia sa, nu e nevoie ca Instituția Prefectului să aștepte atât de mult.
Prefectul județului Constanța a atras atenția, în final, că situația din administrația locală Cogealac va fi lămurită, în mod cert, în cursul acestei săptămâni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3146 secunde