Senatorul Gigi Chiru:

"Premierul Victor Ponta vrea să îngroape sistemul energetic românesc"

255
Președintele PDL Constanța, senatorul Gigi Chiru, atrage atenția asupra pericolului distrugerii sistemului energetic românesc prin intenția Guvernului de a bloca investițiile în domeniul energiei regenerabile. 


În acest sens, au fost prezentate mass-mediei proiectul și expunerea de motive care stau la baza Ordonanței de Urgență, aflată pe masa Guvernului, prin care sunt sancționați investitorii din domeniul energiei regenerabile prin înjumătățirea valorii certificatelor verzi, reducerea numărului de certificate verzi pentru fiecare MW de energie verde și plafonarea puterii instalate la 3500 MW curați.

"Am aflat cu stupoare decizia premierului Victor Ponta de a îngropa sistemul energetic românesc prin modificarea și completarea Legii 220/2008 privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile în scopul favorizării clientelei politice din Valea Jiului și a companiei austriece OMV - Petrom. Practic, prin Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea Legii 220/2008, asistăm la felul în care Guvernul distruge politica energetică", a spus Gigi Chiru.

El susține că, prin promovarea acestei Ordonanțe, Guvernul Ponta axează politica energetică românească pe politicile anilor ’70-’80, punând accent pe producerea energiei din surse poluante și ineficiente, mai precis pe centralele energetice cu combustibili fosili din bazinul energetic Oltenia.

"Prin măsurile care blochează producerea de energie din surse regenerabile, primul ministru amputează României șansa de a deveni un jucător pe piața energetică regională, promovând la nivel de strategie energetică națională producerea energiei prin sisteme ineficiente și poluante, adică termocentralele, care au un randament de 28%-30% în comparație cu sistemele regenerabile moderne, cu randament de peste 60%", a mai spus senatorul Chiru.

De asemenea, el mai atrage atenția și asupra politicii sociale promovate de USL care este împotriva cetățenilor României în ceea ce privește politica de stabilire a prețurilor la gazele naturale furnizate populației și care obligă cetățeanul român să plătească 300 euro/1000 m3, în timp ce, pentru același produs, OMV - Petrom plătește 117 euro/1000 m3 pentru gazele consumate la centrala Brazi.

Pentru a împiedica o astfel de decizie, Gigi Chiru a declarat că va organiza în perioada următoare o serie de acțiuni și discuții cu factorii implicați pentru a găsi soluții agreate în sensul dezvoltării sistemului energetic românesc și pentru a veni în sprijinul populației cu prețul la gaze și energie electrică la un nivel suportabil.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9481 secunde