Primăria Constanța apelează la agenții economici pentru îngrijirea spațiilor verzi. „Nu înstrăinăm domeniul public!”

1735

Articole de la același autor

Deşi spaţiile verzi din Constanţa s-au redus văzând cu ochii în ultimii ani, autorităţile locale nu reuşesc să le îngrijească nici măcar pe cele care au mai rămas. Bălăriile înalte cât un om, ciulinii şi gunoaiele sunt prezente peste tot în peisajul urban. Lucrătorii de la serviciile primăriei nu reuşesc nici să taie iarba, darămite să păstreze gazonul la dungă sau să planteze flori noi. Tocmai de aceea, autorităţile cer ajutorul agenţilor economici, care pot lua în îngrijire un petic de verdeaţă şi îşi pot expune o pancartă publicitară pe el, fără nicio taxă.

Consilierii locali constănţeni au aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută, proiectul de hotărâre pentru încheierea unui protocol de colaborare încheiat între agenţii economici sau chiar instituţii în vederea punerii în aplicare a programului municipalităţii, „Adoptă un spaţiu verde!”.



Proiectul este iniţiat de un grup de consilieri ai Partidului Naţional Liberal şi s-a născut, susţin aceştia, „din dorinţa de a implica cetăţenii cât mai mult în activităţi civice care să servească comunităţii locale”. „Proiectul are ca obiect implicarea agenţilor economici, instituţiilor, asociaţiilor, fundaţiilor, ONG-urilor în programul de conservare a zonelor verzi din municipiu, prin preluarea în întreţinere şi amenajare cu titlu gratuit, o zonă verde, fără a altera caracterul de folosinţă generală şi destinaţia de zonă verde a terenului şi fără a solicita plata lucrărilor executate, primind în contrapartidă dreptul de amplasare pe terenul ce face obiectul acordului de la 1 până la 4 panouri informative, fără plata taxelor aferente”, se arată în referatul de aprobare.



Gazon şi flori proaspete

Cu alte cuvinte, o companie, o asociaţie sau o instituţie va adopta un spaţiu verde, îl va înfrumuseţa şi va putea spune că a făcut-o, creându-şi vizibilitate. Protocolul de colaborare cu Primăria Constanţa este valabil un an de zile şi poate fi prelungit prin act adiţional. Agentul economic se obligă să elaboreze un proiect de amenajare a spaţiului verde respectiv, care să cuprindă toate intervenţiile pe care doreşte să le facă în compoziţia peisagistică existentă, să desfăşoare proiectul fără a perturba activitatea municipiului Constanţa, să aducă la cunoştinţa primăriei toate intervenţiile pe care doreşte să le facă în compoziţia peisagistică existentă şi, mai ales, să nu altereze caracterul de folosinţă generală şi destinaţia de zonă verde a terenului.



În acest sens, a fost elaborat şi un Regulament privind activitatea de întreţinere spaţii verzi. Aceasta trebuie să se desfăşoare în scopul conservării plantelor deja existente pe terenul respectiv, arbuşti, gazon, plante florale, şi să le completeze cu altele noi. De asemenea, agentul economic trebuie să întreţină spaţiul respectiv, prin menţinerea curăţeniei, tăieri, săparea solului, plivirea şi prăşitul buruienilor, întreţinerea gazonului prin lucrări de cosit, greblat de frunze şi crengi şi udat.
„Astfel de protocol există şi la Cluj, şi se pune în aplicare cu succes, şi la Oradea. Noi nu dorim să înstrăinăm domeniul public, ci vrem să aducem lângă comunitate operatorii economici cu această facilitate, a publicităţii gratuite. Practic, noi nu predăm terenul, noi predăm lucrările de întreţinere. Iar, agentul economic, dacă îl îngrijeşte, va beneficia de publicitate pentru compania sa, pe domeniul public”, a explicat primarul Vergil Chiţac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.358 secunde