Până la finalul acestui an,

Primăria Constanța va decide pe mâna cui va încăpea soarta Cazinoului

3874
Primăria Constanța va decide pe mâna cui va încăpea soarta Cazinoului - c30b67b41e41ee723a2862c38ace3acb.jpg

Articole de la același autor

Cazinoul din Constanța, clădirea emblematică a orașului port, parte a patrimoniului național, a revenit din ce în ce mai des, în ultima perioadă, în discursul administrației publice locale. Și fie că se scuză pentru starea deplorabilă a clădirii în care, nu mai departe de 2007, se derulau ședințele Consiliului Local Municipal Constanța, argumentând că vina aparține în totalitate firmei concesionare, fie că anunță faptul că ia în calcul vânzarea sa, municipalitatea aduce des în discuție soarta imobilului.
Amintim aici că stadiul avansat de degradare a Cazinoului se datorează și actualilor concesionari, anume SC Queen Investments SRL, care la data preluării clădirii, pe 3 decembrie 2007, se angajau ca într-un interval de cinci ani să consolideze și să reabiliteze edificiul de pe faleză. După aproximativ trei ani, Cazinoul zace în paragină, victimă a intemperiilor, într-o dezolantă tristețe, alimentată, dintr-un anumit punct de vedere, și de nepăsarea autorităților publice locale.
Și ca și cum n-ar fi fost de ajuns că locuitorii Constanței văd cum această emblemă a orașului se dărâmă sub privirile lor, primarul Radu Mazăre anunța recent că a discutat cu niște investitori chinezi pe marginea unei posibile vânzări a Cazinoului. Nu tu dezbatere publică, nu tu un studiu despre oportunitatea vânzării acestei părți a patrimoniului național. Ceea ce, de altfel, nici nu e prea surprinzător, atâta vreme cât Cazinoul se află pe faleza din Peninsulă, zona istorică a orașului de la care administrațiile post-decembriste și-au întors fața, până când aceasta din urmă a ajuns, și ea, la un soi de decadență.
Pe acest subiect, viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat, ieri, că soarta Cazinoului reprezintă o prioritate a administrației publice locale și că se discută, în prezent, și despre varianta rezilierii contractului cu firma concesionară, demers care, conform spuselor edilului, ar fi sancțiunea maximă pentru nerespectarea clauzelor din contract. Viceprimarul a ținut, însă, să precizeze, că această posibilă reziliere a contractului este atât o pro-blemă a juriștilor Primăriei Constanța, cât și a juriștilor concesionarilor.
Pe de altă parte, însă, Făgădău susține că municipalitatea n-ar pleca de la "o idee preconcepută", în sensul în care nu se gândește fie doar la rezilierea actualului contract de concesiune și semnarea unui contract nou, fie doar la vânzarea Cazinoului. Întrebat, însă, de ce Primăria Constanța nu încearcă și obținerea unor fonduri din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului sau derularea unui program cu sursă de finanțare de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea Cazinoului, edilul a declarat: "Municipalitatea ia în calcul orice ipoteză care ar duce la rea-bilitarea clădirii", Făgădău incluzând aici, oarecum surprinzător, și o eventuală accesare de fonduri europene.
Cât despre soarta cea mai probabilă pe care imobilul ar putea-o avea, vicele, care este, în același timp, secretarul Comisiei de urbanism, a afirmat că orice ipoteză e viabilă, și că lucrul cel mai rău care s-ar putea întâmpla ar fi ca, ulterior clarificării situației juridice a Cazinoului, acesta să nu fie restaurat și revitalizat.
Nu mai puțin important este că, în cazul vânzării clădirii, administrația Mazăre va organiza o licitație internațională.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.393 secunde