Primarii de comune sunt revoltaţi de „Ordonanţa Trenuleţ” şi cer Avocatului Poporului să intervină

1068
Primarii de comune sunt revoltaţi de „Ordonanţa Trenuleţ” şi cer Avocatului Poporului să intervină - acor-1736513631.jpg

Articole de la același autor

Asociația Comunelor din România și Sindicatul Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România (SCOR) cer Avocatului Poporului să atace la CCR „Ordonanța Trenuleț”, fiind invocate o serie de motive de neconstituționalitate. Membrii acestora acuză faptul că ordonanța este discriminatorie și creează prejudicii autorităților locale. În caz contrar, aceștia susțin că vor căuta să apeleze la altă metodă prin care acest document să ajungă pe masa judecătorilor Curții Constituționale.

Asociația Comunelor din România, care reprezintă primarii a peste 2.800 de unități administrativ-teritoriale, și Sindicatul SCOR, care reprezintă 18.955 de angajați din primăriile a 1.245 de comune, critică înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024.

Aceștia mai consideră că suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante „afectează direct și negativ regimul funcționării consiliilor locale și a primăriilor, instituții fundamentale ale statului, implicit drepturile persoanelor fizice cu calitatea de salariați ai acestora, încălcând astfel dispozițiile art. 115 (6) din Constituție”.

„Asociația Comunelor din România a adresat scrisoarea nr. 266 din 29 decembrie 2024, Guvernului, Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării, solicitând respectarea procedurii obligatorii de consultare în ceea ce privește ordonanța de urgență. Actul normativ a fost adoptat cu ignorarea totală a solicitării, în fapt cu încălcarea flagrantă a legii, ceea ce constituie evident un mod de neconstituționalitate extrinsecă”, se spune în documentul ce vizează Avocatul Poporului.

Potrivit calculelor făcute de cele două entități, salariile bugetarilor și ale aleșilor locali ar fi trebuit să fie mai mari cu circa 67%, în condițiile în care baza de calcul pentru coeficientului de ierarhizare (potrivit Legii salarizării unitare, care e nerespectată) este 2.415 lei, nu 4.050 de lei, cât este salariul minim de la 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă o discriminare.

În ceea ce privește categoria demnitarilor (primari și viceprimari), conform calculelor făcute de ACoR și SCOR, variază între 82.890 și 165.780 de lei, în funcție de funcția deținută și mărimea comunei.

Cele două entități susțin că înghețarea salariilor unui viceprimar înseamnă automat și înghețarea celor din aparatul local. De asemenea, măsurile din ordonanță vor duce la blocaje administrative, din cauza lipsei de personal.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat miercuri faptul că solicitări de sesizare a CCR pe tema „ordonanței trenuleț” au venit și de la Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” și formațiunea Alianța pentru Unirea Românilor, iar instituția „va analiza petițiile”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9541 secunde