Scandalul de la Mangalia ia proporții. Cum se justifică Tusac?

890
2
Scandalul de la Mangalia ia proporții. Cum se justifică Tusac? - tusac16-1319986130.jpg
Primăria Mangalia a emis ieri un comunicat prin intermediul căruia, pe scurt, îndeamnă locuitorii orașului să se obișnuiască cu ideea că vor plăti pentru căldură de trei ori mai mult ca anul trecut.

Administrația locală încearcă să se justifice, aruncând întreaga vină în curtea Callatis Therm, despre care spune că a solicitat la Ministerul Administrației și Internelor majorarea prețului de producție a gigacaloriei. Totuși, deși ar vrea să scape basma curată, menționând că nu are nicio implicare în povestea cu modificarea prețului la gigacalorie, administrația locală sare în apărarea distribuitorului, făcând un scurt istoric al creșterii prețului la tona de combustibil lichid ușor.

În comunicat se amintește că prețul de producție a fost mai mic datorită faptului că și prețul la CLU a fost mai mic. În anul 2008 prețul tonei de CLU era 1.646 lei, iar prețul gigacaloriei încasat de Romintherm SA era de 402 lei. Acum, spune administrația locală, prețul tonei de CLU este de 3.221 lei, iar prețul gigacaloriei încasat de Callatis Therm SA este de 567 lei. Reamintim că, la începutul acestui an acțiunile societății de furnizare a agentului economic din Mangalia, Rominterm, au fost preluate de către Nikitas Simion. Societatea a fost transformată în SC Callatis Therm, despre care "gurile rele" spun că este controlată în realitate de către liderul administrației locale, Claudiu Tusac.

"Prețul gigacaloriei de 567 lei va fi achitat de dumneavoastră, în funcție de veniturile pe care le realizați pe membru de familie. Veți plăti gigacaloria, conform tabelului cu ajutoare, dacă vă încadrați în baremul stabilit de OUG 70/2011, între 0 lei și 786 lei sau între 0 lei și 1082 lei persoanele singure", îi informează Primăria pe locuitorii orașului Mangalia. Practic, locuitorii Mangaliei care nu vor beneficia de subvenție sunt îndemnați să înțeleagă că "asta e!" și să se conformeze cu gândul că vor plăti pentru căldură mai mult decât oricare dintre locuitorii României.

De asemenea, prin intermediul comunicatului se specifică cu litere de-o șchioapă că "Primăria NU POATE interveni în stabilirea prețului gigacaloriei", acesta fiind stabilit de către Ministerul Administrației și Internelor - ANRSC, împreună cu SC Callatis Therm SA, și impus atât municipalității cât și populației.

Singura șansă a locuitorilor municipiului Mangalia este Prefectura Constanța, care actualmente analizează hotărârea prin care s-a decis majorarea prețului la gigacalorie și o poate ataca în contencios administrativ dacă identifică elemente necorespunzătoare cu legea.

Menționăm că la ședința extraordinară de consiliu din data de 29 septembrie 2011, a fost adoptat proiectul inițiat de primarul Tusac, prin care se majorează prețul de facturare al energiei termice pentru populație, de circa 3,5 ori față de anul trecut. Secretarul de ședință le-a comunicat atunci membrilor CL că proiectul a fost respins deoarece nu a întrunit decât nouă voturi din cei 19 consilieri locali ai Mangaliei, dar, ulterior, acesta a ajuns la prefectură ca proiect admis.  

Comentează știrea

Georgescu George
31 octombrie 2011
Gigakaloria, scumpa de ea !

Sa ne spuna primarul Tusac, de ce iarna trecuta am avut cea mai scumpa Gigakalorie din tara ? Asta cum o mai explica ? Si profitul societatii de un milion de euro cum il explica ? Apoi cum explica faptul ca la Callatis Term actionar principal e fina-su, cum la majoritatea firmelor care au contracte cu primaria in ultimul timp, sunt rude sau prieteni ai dumnealui ?!?

Misu
2 noiembrie 2011
Gigi caloria

Nu se poate!!!! Si daca iti asiguri incalzirea cu calorifere electrice costa mai putin. Iar la Mangalia s-a costruit un sistem de termoficare menit sa scada pretul la costurile de intretinere. Deci banii se cheltuiesc ca sa modernizam si sa ieftinim , dar in final nu stim cum Dracu' dar iese mai scump. Nici o varianta de incalzire nu poate costa atat. Tusac se justifica prin faptul ca Gigacaloria a fost intotdeauna scumpa la Mangalia. Pai a fost pentru ca si excrocul de Iorgus a facut un pret urias la caldura. Pentru ca si el a avut actiuni la furnizorul de energie termica, pentru ca combustibilul se aducea prin firma lui Iorgus, dar atunci nu a facut nimeni scandal, pentru ca primaria platea ( TOT DIN BANII NOSTRI - din bugetul local) subventii. Vezi cetateanule ce inseamna sa inchizi ochii? Acum Tusac te intreaba cetateanule: pai daca Iorgus a FURAT eu de ce sa nu FUR? Pai de ce a cheltuit el in campanie si ti-a dat POMANA? Nu e normal sa fure si el????? Se dau mari oameni de afaceri dar sunt o adunatura de hoti. Cea mai scumpa Gigacalorie, cea mai scumpa apa din tara ( 3,72 lei / mc ) cel mai scump transport in comun ( 3lei/km - 6 lei / 10km) cea mai scumpa piata. Iar operatorul care se ocupa de gunoi - parlamentarul Martin de la Cta - l-a dat la o parte pe vechiul( la venirea lui Tusac la putere), marind si acesta pretul. Toti vin pe capul nostru si ne maresc preturile. Dar magaria asta, pe care Tusac vrea sa o intelegem, este peste orice limita. Ce vrei sa intelegem Tusac ??? Ca tu detii controlul la Callatis Therm si ca in primavara vei ptea sa executi silit aproximativ 1000 de localnici care nu pot plati intretinerea si sa le iei casele??? Sa dai cel mai mare TUN IMOBILIAR??? Nu mai incerca sa dai vina pe PDL. E clar ca sunteti mana in mana.

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Octombrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Palaz vrea să îl demită pe Tusac
Pagina a fost generata in 0.4967 secunde