Prin secretizarea unor capitole,

Senatorii vor să pună cruce legii de control a averilor demnitarilor

4255
Controversata lege de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI) a ajuns într-un moment delicat după ce, în cursul zilei de ieri, senatorii juriști și cei din Comisia drepturilor omului au dat raport favorabil proiectului de lege, dar nu înainte de a opera câteva modificări esențiale. Astfel, potrivit modificărilor, comisiile de cercetare a averilor de pe lângă Curțile de Apel au fost eliminate din lege, iar declararea bijuteriilor și a colecțiilor de artă a căror valoare însumată depășește 5.000 de euro va rămâne confidențială. De menționat este că senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a reușit să impună cele mai importante modificări.
Referitor la amendamentul care prevede înființarea comisiilor de cercetare a averilor, de precizat este că el fusese introdus de către deputați și specifica funcționarea acestora pe lângă Curțile de Apel și, de asemenea, ca din componența lor să facă parte procurori și judecători. Propunerea i-a aparținut senatorului Gyorgy Frunda și a fost adoptată cu 12 voturi "pentru", unul "împotrivă" (Iulian Urban, PDL) și o abținere (Toni Greblă, PSD). Comisiile de cercetare ar fi primit sesizările de la inspectorii ANI și ar fi verificat rapoartele acestora cu privire la persoanele cercetate. Rolul lor era de a cerceta cauza celui verificat de ANI și de a dispune trimiterea soluționării cauzei Curții de Apel.
O altă știrbire a autorității ANI prin modificările aduse legii de funcționare este aceea conform căreia senatorii vor include bunurile sub formă de metale prețioase, bijuteriile, obiectele de artă și de cult, colecțiile de artă și numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural sau universal, a căror valoare însumată depășește 5.000 de euro doar în declarația de avere confidențială. Amendamentul a fost propus de același Gyorgy Frunda și fost votat cu șase voturi "pentru", două "împotrivă" și trei abțineri.

Cu ochii larg… închiși
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a anunțat, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, că solicită "membrilor plenului Senatului să nu aprobe mâine (n.r. - astăzi) raportul acestor comisii, retrimițându-l înapoi spre dezbatere".
IPP subliniază că atât organizațiile non-guvernamentale, cât și reprezentanții presei și societatea civilă nu vor mai avea acces la informații concrete despre averile și posibilele conflicte de interese ale demnitarilor și asta deoarece declarațiile detaliate ale acestora vor redeveni secrete, așa cum era înainte de 2003. "Politicienii din toate partidele reprezentate în Comisiile reunite de la Senat au decis că cetățenii nu trebuie să cunoască despre un demnitar/funcționar mai mult decât că ar avea: un număr de case, un număr de terenuri, un număr de conturi, respectiv că au calitatea de acționar într-un număr de societăți comerciale. Prin această decizie va fi imposibilă orice evaluare obiectivă a unor diferențe nejustificate în patrimoniu sau de identificare a unor potențiale conflicte de interese fără alte detalii despre locul unde se află casele, terenurile sau care este denumirea respectivelor societăți comerciale", atrage atenția IPP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7522 secunde