Europarlamentarul Sebastian Bodu și-a motivat votul împotriva rezoluției PE care interzice folosirea cianurii în minerit
Articole de la același autor
Chiar dacă nu va fi prezent prea mult aici, europarlamentarul PDL a explicat că la cabinetul său cineva va prelua în permanență solicitările care îi sunt adresate și că, în funcție de numărul și caracterul acestora, va veni, și el, în mijlocul constănțenilor.
În cadrul conferinței, Sebastian Bodu a făcut referire la Directiva 112 privind sistemul taxei pe valoare adăugată, directivă care, joi, în plenul Parlamentului European, a fost modificată, în sensul în care, susține deputatul european, "după ce directiva va fi implementată de către statele membre, IMM-urile nu vor mai plăti TVA la emiterea facturii, ci la încasarea ei". "IMM-uri înseamnă, conform definiției europene, agenți economici cu o cifră de afaceri de până la două milioane de euro, iar directiva prevede în mod imperativ ca deductibilitatea facturii să fie strict legată de plata ei. Așadar, nu bagi TVA-ul în decont decât dacă l-ai plătit", a adăugat Bodu.
Unul dintre cele mai sensibile subiecte care a dat naștere unor reale divergențe de opinie între reprezentanții presei și europarlamentarul originar din Constanța a fost legat de rezoluția PE împotriva folosirii cianurii în minerit. Este vorba, concret, de acele amendamente aduse rezoluției PE prin care Comisiei Europene și statelor membre UE li se cere să nu mai susțină niciun proiect minier care implică folosirea cianurii în Uniunea Europeană. Bodu a votat, ca și colegii săi PDL din PE, împotriva acestei rezoluții pentru că, susține el, ar fi fost introdusă pe ordinea de zi cu nerespectarea procedurii, lucru care, până la acest moment, nu s-a mai întâmplat. Europarlamentarul a explicat, poate ușor ironic, că exploatarea aurului cu cianuri ar trebui, probabil, să se numească "exploatarea cu căpșuni", pe motiv că "sună mai bine". Sebastian Bodu a ținut să precizeze că, în opinia sa, înainte de a interzice un lucru, este recomandabilă efectuarea unui studiu, pentru a identifica impactul sau urmările pe care o măsură de genul celei menționate mai sus
le-ar putea avea. "Rezoluția a fost îndreptată împotriva României", a mai declarat europarlamentarul, nu înainte, însă, de a specifica faptul că ea nu va produce efecte juridice.