Senatorul Ștefan Mihu, semnal de alarmă cu privire la românii rămași fără locuri de muncă

518
Senatorul Ștefan Mihu, semnal de alarmă cu privire la românii rămași fără locuri de muncă - fondsenatorstefanmihu-1588697929.jpg

Articole de la același autor

Senatorul Ștefan Mihu, de la PSD Constanța, a adresat o interpelare către ministrul Economiei și ministrul Muncii în care le solicită acestora măsuri urgente pentru crearea unor noi locuri de muncă și revitalizarea economiei românești în această perioadă de criză.



În documentul respectiv, parlamentarul constănțean spune că ultimele luni au marcat mutații majore pe piața muncii din țara noastră iar sub impactul pandemiei globale de coronavirus, circa un milion de români au rămas fără locuri de muncă sau au intrat în șomaj tehnic, cu perspectivă incertă privind revenirea la fostele locuri de muncă. Mai mult, la aceștia, se adaugă alte sute de mii de cetățeni români care au revenit în țară, în contextul crizei sanitare.

"Dacă în urmă cu mai puțin de un an, majoritatea antreprenorilor români se plângeau de o lipsă acută de forță de muncă pe piața românească, invocând tot mai insistent necesitatea «importului» de lucrători de pe alte meleaguri, în momentul de față, situația se prezintă complet schimbată !

Pe cale de consecință, se pune stringent problema: ce facem cu milioanele de români rămași fără locuri de muncă, în imposibilitatea de a-și mai hrăni în mod decent familiile? Îi lăsăm să moară de foame ? Sau îi «exportăm» înapoi de unde au venit sau în țările unde au apărut asemenea solicitări, așa cum am văzut că guvernul dumneavoastră a început deja să facă, în disprețul total al oricărei stări de urgență și al restricțiilor, inclusiv de natură epidemiologică, altfel foarte drastic impuse propriilor agenți economici?", a spus senatorul Ștefan Mihu.

În plus, acesta a atras atenția că circumstanțele actuale impun, mai mult ca oricând, regândirea urgentă a politicilor de pe piața muncii.

"Domnilor miniștri, circumstanțele actuale impun, mai mult ca oricând, regândirea urgentă a politicilor de pe piața muncii și absorbția cât mai rapidă a forței de muncă excedentare, care poate și trebuie să reprezinte un atuu important în ceea ce privește relansarea economică a țării!

În pofida tuturor acestor evidente, măsurile concrete întârzie, în continuare, nepermis de mult, guvernul acționând anemic, neconvingător și fără o viziune coerentă, prin măsuri paleative sau doar de fațadă, așteptând, probabil, stingerea de la sine a pandemiei sau, și mai rău, falimentarea și a ceea ce a mai rămas din economia națională și aruncarea în șomaj a altor milioane de oameni! Țin să vă reamintesc, domnilor miniștri, că, peste tot în Europa, guvernele statelor membre sunt preocupate să adopte măsuri concrete de diminuare a șomajului și de reluare a activității economice. În plus, inexistența sau lentoarea măsurilor adoptate de guvernul pe care îl reprezentați, privind susținerea pieței muncii și a mediului de afaceri din țara noastră, sunt cu atât mai greu de înțeles și mai blamabile cu cât contextul politic, economic și social actual la nivel european, cu suspendarea Pactului de Stabilitate și Creștere Economică, favorizează investițiile durabile, de perspectivă și adoptarea de măsuri cu impact rapid de susținere a economiilor naționale și, implicit, de absorbție a forței de muncă disponibilizată ca efect al crizei sanitare", se mai menționează în interpelarea formulată de parlamentarul constănțean.

În acest context, senatorul ștefan Mihu le-a cerut celor doi miniștri să precizeze strategia preconizată de guvernul din care fac parte, în măsura în care există, și măsurile concrete avute în vedere, privind reinserția urgentă pe piața muncii și în economia țării a milioanelor de români aflați în căutarea unui loc de muncă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5093 secunde