Societatea Academică din România cere abrogarea Ordonanței 58

165
Societatea Academică din România cere abrogarea OUG 58/2010 și a normelor sale de aplicare, precum și eliberarea din funcție a celor care au redactat sau au avizat actul normativ și normele sale de aplicare - conform unui comunicat transmis ieri, 29 august, notează HotNews.ro. Potrivit SAR, contradicțiile dintre Ordonanță și Normele sale de aplicare "generează haos și vulnerabilizează atât plătitorii de venit, cât și beneficiarii de venit în fața organelor de control", amenda este "absurd de mare și nu este corelată în niciun mod cu valoarea contractului declarat", iar "erorile de concepție și formulare vor genera un șir interminabil de procese unde contribuabilii vor invoca neclaritatea legii în apărarea lor și vor câștiga".
Unul dintre argumentele principale prezentate în comunicatul SAR este acela că OUG 58/2010 "nu va aduce la buget suma, de altfel modică, care este ținta Guvernului". "Ea crește nepermis costurile de tranzacție atât pentru cetățean, cât și pentru stat și, la o analiză reală, se vede că e mai degrabă costisitoare decât profitabilă".
În continuare, Societatea Academică din România explică faptul că "această harababura ar fi putut fi evitată dacă OUG 58/2010 prevedea clar că taxele sociale sunt datorate și pentru alte contracte decât cele de muncă (ar fi putut fi enumerate expres acele contracte exceptate de la plata acestor taxe), fără a se folosi această falsa construcție juridică a reconsiderării unui contract".
"Pentru a se face o adevărată analiză cost-beneficiu a acestei prevederi ar fi trebuit oricum calculat timpul de implementare pierdut de organele statului și de contribuabili, care depășește cu mult beneficiile potențiale. Aceste costuri provin mai ales din frecvența lunară a plăților.
În mod rezonabil,  ar fi trebuit programată o singura plată pe an, la sfârșitul anului fiscal, și nu lunar și pentru fiecare contract în parte, așa cum este prevăzut în OUG 58/2010 și în normele de aplicare", se mai arată în comunicatul SAR, citat de HotNews.ro.
"În concluzie, OUG 58/2010 și normele sale de aplicare sunt un exemplu clar de reglementare aberantă", susține SAR, "și imposibil de aplicat, care sabotează statul de drept". "Faptul că această reglementare a putut trece de instanțele de avizare ridică un serios semn de întrebare asupra capacității Guvernului. Cei care au redactat și au avizat aceste reglementări trebuie demiși neîntârziat, iar ordonanța abrogată", mai specifică SAR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1676 secunde