Teroarea războiului i-a alungat din casele lor! Umanitatea nu are granițe! Constanța, solidară cu Ucraina!
Articole de la același autor
Consilierii au căzut la pace! Constanţa va avea o promenadă pietonală pe traseul Portul Tomis - Mamaia
15 Februarie 2022
Premieră pentru oraşul Murfatlar. „Ne vom racorda la reţeaua de gaze”
17 Februarie 2022
Primarul Vergil Chiţac explică situaţia şantierelor din Constanţa. „Vrem să reparăm acest oraş”
16 Februarie 2022
Se mai organizează referendum la Agigea? „Sunt oameni care spun că nu au semnat. Au fost sesizați procurorii”
20 Ianuarie 2022
Marilena Dragnea şi Ali Şenol, noii subprefecţi ai judeţului Constanţa. „Le urez felicitări şi spor la treabă”
14 Ianuarie 2022
Lacrimi, durere, sânge şi suferinţă. Într-un cuvânt, Iad. Aşa poate fi descris războiul care se desfăşoară în aceste zile în Ucraina. Acesta a afectat o mare parte din populaţia ţării vecine. În urma atacurilor Rusiei, mii de refugiaţi şi-au părăsit patria şi au fugit disperaţi din calea rachetelor. Un număr extrem de mare de ucraineni au intrat pe teritoriul României, aceştia lăsând în urmă tot ce au agonisit de-o viaţă întreagă.
În Dobrogea, cei mai mulţi vin prin vama Isaccea, în judeţul Tulcea. Aceştia au traversat Dunărea cu bacul şi au fost luaţi în primire la Isaccea de către autorităţile române. Mame disperate cu copii în braţe sau bărbaţi care au fost nevoiţi să părăsească ţara pentru a-şi apăra familia. Asta se poate vedea în aceste zile la frontiera Isaccea.
În Dobrogea, cei mai mulţi vin prin vama Isaccea, în judeţul Tulcea. Aceştia au traversat Dunărea cu bacul şi au fost luaţi în primire la Isaccea de către autorităţile române. Mame disperate cu copii în braţe sau bărbaţi care au fost nevoiţi să părăsească ţara pentru a-şi apăra familia. Asta se poate vedea în aceste zile la frontiera Isaccea.
Pentru părinții celor mici este și mai dureros. Iată, un copilaş de doar doi ani a împlinit această vârstă chiar în vama Isaccea. Părinţii săi i-au cântat „La Mulţi Ani”, iar privirea acestuia părea să ofere speranţă şi lumină pentru toţi ucrainenii ajunşi în România. În schimb, numai Dumnezeu știe ce este în sufletul părinților.
Foarte mulţi voluntari s-au ocupat de migranţii ucraineni, oferindu-le acestora hrană, apă şi pături pentru a se încălzi. Mobilizarea este una foarte mare din partea tuturor celor implicaţi. La Isaccea au fost montate 17 corturi pentru ca refugiaţii să se adăpostească, dar şi pentru ca alimentele să fie depozitate.
În vama Isaccea s-a format o coadă de maşini de câţiva kilometri. Aceştia sunt oamenii care au aşteptat ore în şir să îi transporte pe refugiaţi. Mai mult decât atât, 10 autocare au ajutat şi ele la transportul ucrainenilor, în diferite locuri din România.
Divizia de pompieri ISU Tulcea a acţionat ca la carte şi în aproximativ 30 de minute s-au construit alte patru corturi dotate cu aer condiţionat, paturi, mese şi aragaz, astfel încât refugiaţii au putut primi hrană caldă şi ceai.
Momentul este unul extrem de delicat, mai ales că printre refugiaţi se află foarte mulţi bătrâni şi copii. La punctul de frontieră de la Isaccea timpii de staţionare nu sunt atât de mari ca la Vama Siret sau Sighet.
Unii refugiați tranzitează România, alții au cerut azil
Migranţii sunt preluaţi imediat de echipele de voluntari care s-au mobilizat pentru a-i ajuta cu transport, cazare sau masă. În momentul în care se eliberează cheiul în punctul de frontieră, bacul porneşte de pe partea ucraineană şi vine din nou cu un nou transport de oameni, în jur de 200 reuşind să urce la fiecare transport. Sunt puţini cei care rămân la Isaccea, doar cei care cer azil, dar mulţi trec repede prin vamă.
Sunt oameni care peste noapte au rămas la Mănăstirea Niculiţel sau la Sala de Sport din Isaccea, iar dimineaţă la prima oră şi-au reluat drumul spre rudele din România, Bulgaria sau chiar mai departe.
Oamenii merg unde văd cu ochii, fug din ţara lor în care nimic nu mai este sigur sub asaltul forţelor rusești.
În ultimele 48 de ore au trecut mai bine de 2000 de oameni, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul lor să crească. În tot acest timp, tiranul de la Kremlin încearcă să poarte negocieri cu Ucraina, însă preşedintele Vladimir Zelenski rezistă eroic.
Până duminică au intrat în România 47.000 de cetățeni ucraineni, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru, în timpul ședinței grupului pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Dintre aceștia, 22.785 au ieșit deja din România. În țară sunt 25.000 de ucraineni, dintre care 102 au depus cerere de azil.
Centrele de azil au un grad de ocupare de 57%, incluzânt toți solicitații de azil, nu numai cei ucraineni. Sunt operaționalizate două tabere mobile, una la Sighet și una la Siret, în ultima aflându-se 41 de cetățeni ucraineni. Tot la Siret se află un număr de studenți indieni care vor fi repatriați. Este război şi suntem contemporani cu el, iar acest lucru nu poate decât să ne îngrozească.
Speranţa moare ultima, astfel că nu putem decât să ne gândim la faptul că Vladimir Putin ar putea să oprească atacurile sângeroase din Ucraina şi să găsească o cale de mijloc, astfel încât moartea să nu mai domine.
Comentează știrea
Constantean
28 februarie 2022
Mascarada anti-Covid
Nu vad masti, nu vad masuri de distantare, nu vad testari Covid... !?! Starea de alerta este doar pentru romani? Asta spune tot despre ce se intampla in Romanika la ora actuala! Singurul interes al politicienilor de la putere este doar sa mai sifoneze cat mai multi bani cu asa zisele masuri de preventie anti-Covid! Numai cati banuti sunt risipiti pentru testele ineficiente distribuite prin scoli...
Articole pe aceeași temă
Duminică, 27 Februarie 2022
Luni, 28 Februarie 2022
Luni, 28 Februarie 2022
Luni, 28 Februarie 2022
Luni, 28 Februarie 2022
Luni, 28 Februarie 2022
Luni, 28 Februarie 2022
Luni, 28 Februarie 2022
Duminică, 27 Februarie 2022
Duminică, 27 Februarie 2022