Traian Băsescu: România nu a cerut niciodată garanții antirachetă, are obligația să și le asigure ea însăși

458
Traian Băsescu: România nu a cerut niciodată garanții antirachetă, are obligația să și le asigure ea însăși - traianbasescufotoliu-1318233401.jpg

România instalează un sistem defensiv de apărare antirachetă și, deși este o țară medie, nu a cerut niciodată garanții antirachetă, având obligația să și le asigure ea însăși, prin parteneriate cu aliații, a declarat președintele Traian Băsescu în această dimineață, la sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a NATO."Elementele sistemul american care vor fi amplasate pe teritoriul României vor reprezenta o contribuție valoroasă la dezvoltarea capacității NATO de a-și proteja populațiile și teritoriile statelor membre în fața riscului de atacuri cu rachete. Fac o precizare pentru a fi clar pentru toată lumea: rachetele ce se vor amplasa pe teritoriul României sunt rachete defensive. Speculațiile și dorința unora de a amplifica și pune sub semnul întrebării buna-credință a României nu fac decât să arate lipsă de voință de cooperare. România instalează un sistem defensiv. De altfel, România, deși e o țară medie, nu a cerut niciodată sau nu a primit garanții antirachetă de la nimeni și are obligația să și le asigure ea însăși prin parteneriate cu aliații", a spus Băsescu.

Șeful statului a precizat că România a susținut cu consecvență dezvoltarea capacității de apărare antirachetă într-o formulă care să asigure protecție integrală a teritoriului și populației statelor membre.

"Ca stat aflat la limita frontierei estice a Alianței, România este preocupată de noile riscuri și amenințări pe care le ridică dezvoltarea tehnologică în domeniul rachetelor. Proliferarea tehnologiei de rachete crește pentru toți riscul unor atacuri cu astfel de tehnologii, iar regiunea Europei de Sud-Est este în egală măsură expusă la astfel de riscuri", a afirmat Traian Băsescu.

El a evidențiat semnarea recentă la Washington a Acordului cu SUA privind amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă, apreciind că acest lucru reprezintă un moment important atât pentru relația bilaterală româno-americană, cât și din perspectiva dezvoltării capacității de apărare antirachetă a NATO.

"Relevanța NATO în sistemul de securitate internațională este dată tocmai de capacitatea sa de descurajare, iar capacitatea de a ne apăra de atacurile cu rachetele este o componentă esențială a acestei posturi, pe care cu toții ne-o dorim cât mai robustă", a precizat Băsescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2869 secunde